È stata la mano di Dio (2021)

alt. titel: La main de dieu, Fue la mano de Dios, The Hand of God

Lever du i tron att förföriska äldre kvinnors plats i unga italienska gossars uppväxthistorier är något som hör till ett filmhistoriskt förflutet? Då ska du hålla dig långt borta från Paolo Sorrentinos självbiografiskt inspirerade È stata la mano di Dio.

Det dröjer nämligen inte länge för filmen att exponera den tonårige Fabietto för moster Patrizias yppiga barm. Tyvärr i ett mindre upphetsande sammanhang eftersom Patrizia kallat på Fabiettos mamma Maria för att undgå att bli mer eller mindre ihjälslagen av maken Franco. Men säg den tonårsgrabb som inte kan låta sig uppslukas till 100% av en sexfantasi, oavsett omständigheter? Det enda som möjligen skulle kunna distrahera Fabietto är möjligheten att hemmalaget Napoli skulle kunna värva världens bästa fotbollsspelare – Diego Maradona.

På ytan är È stata… en ganska klassisk coming of age-historia. Den börjar i en vardag, där det förvisso kan storma en hel del, men som ändå utgör en trygghet. En trygghet som Fabietto har förlorat när han väl sitter på tåget på väg till Rom i filmens slutminuter. Men i allt annat än ytan uppfattar jag inte filmen som särskilt klassisk eller generisk. Då detta är min första Sorrentino-film kan jag inte uttala mig om huruvida È stata… ligger i linje med det regissören gjort tidigare.

Hade det inte varit för den hägrande Oscars-nomineringen hade jag nog inte tagit itu med Sorrentino men nu för tiden är det ju så bedrägligt enkelt att vara lite uppdaterad inför själva galan. Bara att klicka igång Netflix. Dock måste jag erkänna att jag ställer mig lika frågande inför alla lovord och utmärkelser som östs över È stata… som jag gjorde inför Alfonso Cuaróns (likaledes självbiografiska) Roma.

Det är lika bra att ta tjuren vid hornen – jag förstod mig lika lite på Sorrentinos tonårsskildring som jag gjorde på Cuaróns barndomsdito. Visst finns det någon slags händelseutveckling i den italienska filmen men den är långt ifrån rätlinjig. Jag finner helt enkelt inte det Sorrentino vill berätta om Fabietto särskilt intressant. Hade filmen varit amerikansk hade dess stämning utan tvekan kunnat kallas för quirky, nu blir det väl mer…je ne sais quoi? Eller, mer språkligt riktigt, non so cosa.

Här finns nämligen en hel del absurda rollfigurer som hamnar i mer eller mindre bisarra situationer. Känslovågorna går höga i den stora familj som Fabietto tillhör, på samma sätt som de gör det mellan hans föräldrar. Det finns detaljer som jag antar är roliga (pappans hävande att familjen är kommunister, systern Danielas ständiga badrumshäng) men som jag själv inte ens orkar dra på munnen åt. Det tillhör inte vanligheterna, men i fallet È stata… var jag faktiskt tvungen att pausa filmen och powernappa i ett par minuter samt blaska kallt vatten i ansiktet för att orka hålla mig vaken under den sista trekvarten.

Fabietto själv brottas med samma eviga tonårsånget som handlar om identitet, frihet samt den heta önskan att förlora oskulden. Han är skötsam, vill kanske plugga filosofi men är ganska ensam. Själv får jag som sagt noll från både rollen och Filippo Scotti som spelar honom. Jag drar mig för att kalla filmen för tråkig men jag fann den högeligen ointressant och oengagerande. Kanske det hade gått bättre om jag varit fotbollsintresserad?

2 reaktioner till “È stata la mano di Dio (2021)”

  1. Har inte sett denna än men det filmer jag hitintills sett av Sorrentino har jag varit mkt förtjust i – speciellt ”Den stora skönheten” – de är lite drömska men är man bara på humör så….

  2. Det är väl det här drömska som inte riktigt funkar för min del… Blev aldrig särskilt sugen av beskrivningarna av Den stora skönheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: