Perfetti sconosciuti (2016)

alt. titel: Vad döljer du för mig?, Ukendte venner, Perfekte fremmede, Perfetti Sconosciuti – Wie viele Geheimnisse verträgt eine Freundschaft?, Perfect Strangers

”Den som inte har något att dölja, har heller inget att frukta”

Men säg den som inget har att dölja. Nog är det väl så att vi alla bär på hemligheter, stora som små? Sådant vi kanske inte är direkt stolta över men som vi bekvämt nog verkar glömma bort när vi hasplar ur oss plattityder om hundraprocentigt Ärliga Relationer.

Kompisgänget som träffas i Rocco och Evas stora våning den här fredagskvällen får vad som sannolikt är tidernas sämsta party-idé. I en besinningslös sanning-eller-konka-yra bestämmer de sig för att lägga alla mobiler för full insyn på matbordet för resten av kvällen. Inget sms är för trivialt för att läsas upp, inget samtal för obetydligt för att inte besvaras.

Självklart kommer det inte bara oskyldiga godnatt-samtal från hemmavarande barn eller sms-bekräftelser på att en reparerad bil är klar för avhämtning den här kvällen. Allt eftersom blottläggs allt djupare klyftor både inom och mellan de närvarande paren, oavsett hur lycklig relationerna än verkat när den tog sin början.

Jag blir nästan lite överraskad när det visar sig att denna italienska pratfilm inte bygger på en pjäs – den är ju ett så perfekt kammarspel. Kanske ännu mer överraskande är att det, förutom regissören Paolo Genovese, finns ytterligare fyra manusförfattare. Perfetti sconosciuti är nämligen en ganska tajt liten film och dessutom så pass allmängiltig i sina teman att den finns i inte mindre än 18 versioner från andra länder.

Det är förstås svårt att berätta vad alla dessa teman består av, utan att spoila allt för mycket. Men det är redan från början tydligt att exempelvis Carlotta och Lele har ett något ansträngt förhållande medan Eva inte kommer överens med henne och Roccos gemensamma tonårsbarn. Cosimo kan inte hålla tassarna borta från sin Bianca samtidigt som Peppe gör alla besvikna genom att inte ha med sig sin nya kärlek, Lucilla.

Männen är barndomskamrater och hela gänget pratar en smula självbelåtet om ett annat par som är frånvarande eftersom mannen vänsterprasslat. Det är förstås inte så svårt att lista ut att otrohet därmed sannolikt kommer att spela en viss roll för kvällens avslöjanden. Det utspinner sig dessutom snart en diskussion om vad som egentligen är det stora problemet för det frånvarande paret: den faktiska otroheten eller det faktum att han blev påkommen med sin 22-åring? Så jävla klantigt, att inte radera alla sms! Det gör varje man med självaktning och konsekvenstänk. Ja, nej, alltså, jag har aldrig behövt radera några sms… Och om man känner till kompisens otrohet och dessutom är bekant med dennes parter – berätta eller inte berätta?

Samtalet böljar rätt naturligt fram och tillbaka mellan de sju olika personerna och personligheterna. Ibland kan det ju bli lite krystat att hålla liv i en sådan här historia, vilket Polanskis Carnage är ett exempel på. Men tack vare telefonerna finns det alltid ett litet pling eller grodkväkning som kan spinna iväg diskussionen i nya, livsfarliga tangenter. Det Perfetti sconosciuti dock inte ger, är ett entydigt svar på sina egna frågor: vinner sanningen i längden eller finns det sådant man inte ska prata om av hänsyn till sina närmaste? Ska den hänsynen bestå av att man döljer vissa saker eller att man kanske ännu hellre undviker att göra taskiga grejor? Och var går egentligen gränsen mellan hänsyn och respektlöshet gentemot en partner eller nära vän?

Får man en chans tycker jag absolut att filmen är sevärd. Och det går ju att anamma en slags mellanvariant av den italienska mobilrouletten – notera alla små hemligheter som flyter upp till ytan i manuset och använd dem som samtalsstartare på nästa parmiddag. Om du törs…

4 reaktioner till “Perfetti sconosciuti (2016)”

  1. 18! själv kände jag bara till fyra. Har sett den italienska samt den franska. Bra filmer båda två får se om jag tar mig tid att se Netflixversionen som kom härom månaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: