Boy Erased (2018)

Baptistpastorn Marshall Eamons tackar varje söndag innerligt Gud för sitt goda liv från pulpeten. Han är ingen fullkomlig man, oh nej, men hans bilfirma och pastorstitel gör honom till en av bygdens Starke Män. Han är gift med Nancy, en Respektabel och Vacker Quinna, och tillsammans har de Jared, en God Son. Basketstjärna i high school och med cheerleaderflickvännen Chloe.

Men orosmolnen hopas i horisonten – Jared och Chloe gör slut strax innan Jared far iväg till college. Och när Jared återvänder till hemmet kommer ett märkligt samtal från till föräldrarna som anklagar sonen för homosexualitet. Efter en kort period av blånekande erkänner Jared att han ”tänker på män”. Det enda Marshall kan tänka inför utsikten att hans son är ”a homosexual” är ”God help me”.

Men pastor Eamons är inte en sämre kristen än att han kan ta hjälp av andra och skriver därför in Jared i ett tolvdagars-omvändelseprogram, Love in Action. För om Jared verkligen vill ändra sig, verkligen vill återvända till Gud, ska Marshall och Love in Action givetvis hjälpa honom med det.

För som centrets ledare Victor Sykes formulerar det – alla som söker sig till Love in Action har ett hål där Gud borde vara och de försöker istället fylla hålet med homosexualitet och promiskuitet. Vad göra åt detta? Jo, ”fake it ’til you make it”, ”become the man you’re not” och snart är Gud tillbaka i ens liv igen. Förutom övningar i att inta en hypermaskulin pose och drämma till basebollar ska ungdomarna dessutom kartlägga alla former av synder i sina egna familjer, göra en ”moralisk inventarielista” över alla sina synder och sedan bekänna inför hela gruppen vilka avskyvärda mänskliga varelser de hittills varit. Men nu vill de, med Guds hjälp, verkligen förändra sig. Hallelujah!

Skådisen Joel Edgerton återvänder till regissörsstolen efter den fullt godkända thrillerdebuten The Gift från 2015. Här skapar han ett lika fullt godkänt BOATS-drama, ety Jared Eamons heter egentligen Garrard Conley och är en författare som har skrivit om sina egna erfarenheter av omvändelse”terapi”.

Garrard, eller Jared här då, gestaltas av Lucas Hedges som jag mest känner igen från Greta Gerwigs Lady Bird där han också spelade en pojke som försöker dölja sin homosexualitet. Regissören själv har valt rollen som Mr. Sykes och det är ganska passande eftersom Edgerton är bra på att spela lätt obehagliga män, vilka från början kan framstå som hur rekorderliga som helst. Mor och far Eamons är lite mer anonyma i själva handlingen men knappast i rollbesättningen eftersom de porträtteras av Nicole Kidman och Russell Crowe (lex ”us aussies gotta stick together”?). Har du någonsin undrat hur det skulle se ut om Nicole Kidman försökte leka look-a-like med Dolly Parton, är detta filmen för dig.

Själv kan jag tycka att det är lite olyckligt att föräldrarna hamnar så pass mycket i bakgrunden, för den stora förändringen eller omvändelsen görs nämligen av dem. Inte för att förminska vare sig Jared eller Garrards kamp och lidande för rätten att vara en egen individ utan att bli fördömd för det, men det är en kamp och ett lidande som vi sett beskriven förut. Det skulle ha varit mer intressant att få en djupare förståelse för hur Nancy kommer till insikt om att Love In Action är mer eller mindre lurendrejeri och dessutom vågar göra något åt det. Eller hur Marshall kämpar med att släppa tanken på att hans son förkastat den Gud han själv vigt sitt liv åt. Hur utvecklas deras relation på grund av sonens avslöjanden och hur reagerar vänner och grannar i den rättrogna Arkansas-staden? I det perspektivet blir Boy Erased en lite väl personlig uppgörelse mellan just Garrard och hans föräldrar, en avslutande ton som i mina öron inte riktigt stämmer överens med det vi fått se tidigare.

Samtidigt är Boy Erased förstås också en film som har en viktig historia att berätta. Viktig, eftersom det fortfarande finns barn och ungdomar som växer upp i familjer som är övertygade om att homosexualitet (eller all annan -sexualitet som inte är hetero- för den delen) är en synd så grov att inte ens Gud kan förlåta den. Som blir itutade att sexualitet är ett val eller åtminstone något som du kan göra dig av med om du bara har den rätta viljan och ber Gud om förlåtelse. Vars HBTQ-tillhörighet fördömas och förlöjligas – vad ska de hitta på härnäst de där knasbollarna, ekorrar och enhörningar? Och, inte minst, eftersom det fortfarande finns organisationer som skor sig på alla dessa familjetragedier och tvingar minderåriga att förkasta sig själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: