Summerland (2020)

Andra världskriget rasar som bäst men folkloristen Alice Lamb gör idoga försök att ignorera olägenheten så gott det går. Hon bor i en avlägsen stuga nära branten av Dovers välbekanta vita klippor och beter sig så enstörigt att traktens ungar misstänker att hon är spion åt nazisterna. I byn går hon under det inofficiella smeknamnet ”The Beast on the Beach”. Men kriget kräver något av alla, även en sådan motsträvig typ som Alice, och en dag står unge Frank på hennes tröskel.

Han är ett av de många barn som evakuerats till landsbygden under London-blitzen och plötsligt har Alice en inneboende på halsen. Frank är lyckligtvis en ganska härdig natur som finner sig i att behöva både laga sin egen middag och få höra av Alice att hon helst av allt skulle vilja kasta ut honom. Han finner sig dessutom i att behöva dela bänk i byskolan med den individualistiska Edie, en flicka som inledningsvis är nästan lika tvär som Alice.

Kommer förflyttningen av Frank att dra ut på tiden så Alice tvingas ha honom kvar? Visar sig Frank vara en så godmodig och frågvis natur att Alice så småningom finner ett släktskap med honom? Finns det en förklaring i Alices förflutna som gör att hon tenderar att skjuta folk ifrån sig? Gissa tre gånger…

Nej, Summerland är verkligen ingen film full med högodds-frågor även om den för all del gör sitt bästa för att kasta in insatser, den ena högre än den andra. Dramatikern Jessica Swales långfilmsdebut, där hon också skrivit manus (vilket faktiskt, hör och häpna, inte är en BOATS). Som en må-bra-historia-med-sorgliga-stråk-och-en-oväntad-vänskap-film är Summerland helt ok.

Miljömässigt är den så förförisk att man kan misstänka den brittiska turistbyrån för att stå med spons. Historien är kompetent berättad, komplett med en inledande ramhandling och utportionerade återblickar till en tid innan Alice bosatte sig i sin stuga.

Skådespeleriet är genomgående utan anmärkning med (snygg-)Gemma Arterton i huvudrollen och Lucas Bond som faktiskt gör väldigt bra ifrån sig som Frank. Brittiske veteranen Tom Courtenay är en högst sympatisk rektor för byskolan som Frank kommer till.

Historier om evakuerade London-barn känner jag kanske främst igen från brittiska författaren Michelle Magorians utmärkta barn- och ungdomsböcker. Och ska jag jämföra med dem känns det lite apart att Summerland slänger in en händelseutveckling som skulle ha känts mer passande i en såpopera. Samtidigt bjuder varken utvecklingen av relationen Alice-Frank eller den av Frank som ett evakuerat barn på några större överraskningar.

Varför då titeln Summerland? Jo, i egenskap av folklorist vet Alice att berätta om Sommarlandet för Frank – en icke-kristen (och därmed mindre stelbent) föreställning om Livet Efter Detta. Vilken förstås ska komma att få sin betydelse inom filmens ramar. Förutom Sommarlandet forskar Alice också om Fata Morgana, hägringarna som är döpta efter den förtrollande Morgan le Fay. Det som blir lite märkligt i det sammanhanget är att jag uppfattar att Summerland vill försöka få det att framstå som om det är en gåta eller något oförklarligt som Alice knäckt själv på egen hand. När det i själva verket stod klart långt före 1940-talet vad de svävande öarna ute i havet egentligen var.

Men absolut, gillar man brittiska WWII-må bra-filmer är Summerland inget dåligt val. Bättre än The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society från 2018 men inte lika bra som Their Finest från 2016 (där ju huvudrollen också innehades av snygg-Gemma).

2 reaktioner till “Summerland (2020)”

  1. Snygg Gemma går alltid hem i min stuga. Har Summerland på långa listan men tror jag jackar upp den ett par hack. Hemfronten är en genre jag brukar gilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: