On the Rocks (2020)

Ska man tro alla filmer som gjorts på ämnet, befinner sig Laura utan tvekan i ett normaltillstånd. Efter ett romantiskt bröllop och ett sprudlande sexliv ligger hon nu, ett antal år senare, däckad i den äktenskapliga sängen. Döttrarna Maya och Theo har äntligen somnat men maken Dean jobbar fortfarande. Lauras egen författarkarriär har gått i stå och medan hon hemfallit till att klä sig i uttjänta T-shirts, jeans och förnuftiga skor samarbetar Dean med den hypereleganta ekonomichefen Fiona under långa, nattliga kontorssessioner och mångahanda jobbresor.

Kanske inte så märkligt att Laura till slut börjar tvivla på om hennes och Deans förhållande verkligen är så solitt som hon en gång trodde. Och för att göra saken etter värre rådfrågar hon sin far, vivören och kvinnokarlen Felix. En man som synes fysiskt oförmögen att låta bli att stöta på varenda kvinna inom tre meters radie, sin ansenlig ålder till trots. Och som dessutom levererar en ström av biologiska och evolutionära ”bevis” för rimligheten i sitt beteende. Men med en uppenbarligen outsinlig kassa (han är konsthandlare) finns inga gränser för vad han kan övertala sin dotter till när det gäller att försöka haffa svärsonen med brallorna nere.

Se där, en Sofia Coppola-film som gled ned utan någon som helst ansträngning. Jag har ju tidigare haft måttlig framgång med så väl The Virgin Suicides som Marie Antoinette och Lost in Translation. Så det avseendet var On the Rocks för all del en trevlig omväxling. Samtidigt kan jag inte låta bli att vara lite besviken på, eller kanske snarare återigen gäckad av, Coppola som filmmakare. För medan filmen var rätt underhållande, träffsäker och välgjord kändes den också oväntat alldaglig. En film som lika gärna hade kunnat komma från typ Woody Allen, bara det att Rashida Jones Laura i så fall sannolikt spelats av en nervös yngling som parats ihop med Bill Murrays Felix.

Kanske gömmer det sig inget större mysterium i det hela än att Sofia Coppola blivit allt för förälskad i Felix personlighet? Och därmed trott att även publiken ska tycka att det räcker med att få hänga med honom under en dryg timme? I mina ögon gör Bill Murray sin numera patenterade äldre-Bill Murray. En roll som han för all del gör bra men som heller inte bjuder på några större överraskningar. Felix är en sådan där typ som uppfyller och tar över vartenda sällskap han befinner sig i.

Vilket inte gör det särskilt lätt att vara hans dotter. Rashida Jones får balansera både sin egocentriske far, sitt eventuellt krackelerande äktenskap samt fallerande karriär och gör det bra, jag gillar henne. Men inget av de här tre spåren tillåts riktigt sätta sig och ge avtryck i filmen. Laura får förvisso en chans att till slut säga sin far ett par sanningens ord, men vad jag kan se gör det ingen som helst skillnad för deras förhållande när eftertexterna börjar rulla. Äktenskapsfrågan löses befriande enkelt när Laura äntligen gör det hon borde ha gjort redan från början och faktiskt pratar med sin äkta hälft. Och när de två bergen är bestigna löser sig tydligen även karriären av sig självt.

On the Rocks ska ha cred för att den, förutom Rashida Jones, också plockat in underbara Jenny Slate från Parks and Recreation-teamet för en liten, men pregnant, biroll. Men på det hela taget är On the Rocks som sagt en överraskande lättviktig produkt. Betygsmässigt kan jag dock inte ljuga – detta är den av Sofia Coppolas filmer som landat absolut bäst för min del.

2 reaktioner till “On the Rocks (2020)”

  1. Nu är jag varnad, jag som gillar Lost in translation och Somewhere. Visste inte att hon gjort den här filmen, så den tänker jag också ge chansen.

  2. Om man som du redan gillar Coppola har nog On the Rocks alla chanser att gå hem. Möjligen med risk för att upplevas lite för slätstruken i jämförelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: