Andra sidan (2020)

Fanns det inte någon slags reality-serie en gång i tiden som hette Andra sidan? Med en hoper medier som försökte ta kontakt med andevärlden och lägga tarot och sådant? *googlar* Nå, nästan – Livet på andra sidan

Ett av de där medierna kanske ändå skulle ha behövt komma hem till Shirin, Fredrik och Lucas, för det händer märkligheter i deras nyköpta parhuset. Tyvärr händer alla konstigheterna medan Fredrik är iväg och jobbar och han tycks inte vara särskilt benägen att tro på Shirins berättelser om knackningar från det tomma grannhuset och ett barn som kryper omkring där inne. Ett barn som Lucas numera betraktar som sin kompis och som varnar honom för en otäck gubbe. Kan detta ha något att göra med den försvunna sexåringen som bodde i Shirin och Fredriks hus?

Manus och regi till Andra sidan kommer från duon Oskar Mellander och Tord Danielsson. I mina ögon är det helt uppenbart att de först överdoserat på Blumhouse-spök-filmer och sedan försökt återupprepa konststycket i ett svenskt villakvarter. Ett svenskt villakvarter där det i och för sig tycks finnas prick ett parhus och där ena halvan av sagda parhus dessutom är skräckfilmslämpligt nedgånget och risigt.

Vad jag kan se finns det mesta på checklistan med i Andra sidan. Gråfilter-ljussättning, ofokuserad bild på flyktig CGI-gestalt i bakgrunden, trånga utrymmen, övertydlig CGI-gestalt, en huvudperson som ingen tror på, CGI-gestalt som rör sig spök-knyckigt och gör läskiga ljud, kontrasterande lyckliga-familjen-scener, rollfigurer som dras med benen före in i ett kolmörkt utrymme medan de famlar med händerna samt de pålitliga hoppa till-effekterna enligt receptet ”quiet-quiet-quiet-BANG!”

Och ska jag vara helt ärlig, Andra sidan levererar ungefär det som jag skulle förvänta mig av en ”äkta” Blumhouse-rulle från bolagets mellanskikt. Det är ju bara dumt om jag av någon anledning skulle vara mer kritisk mot filmen bara för att den är svensk, särskilt utifrån klagosångerna att svensk film aldrig kan producera vettiga genreprodukter.

Kruxet i sammanhanget är väl att jag inte tycker att de ”riktiga” Blumhoue-mellanfilmerna är särskilt mycket att yvas över till att börja med. De är skräckfilmens absoluta basic-sortiment. Funktionsdugligt i så motto att jag utan problem förstår vad filmskaparna är ute efter men allt för sällan vare sig läskigt eller underhållande. Exempelvis: om man nu är så skiträdd för vad som eventuellt lurkar i hörnen om natten, vore det inte smartare att tända alla lampor och stanna tillsammans i ett och samma rum? Alternativt bara dra och ta in på hotell? Istället för att aktivt söka upp det där man är så skiträdd för i ett helt nedsläckt hus med endast mobilficklampan som ledljus?

I fallet Andra sidan måste jag dock erkänna att jag fastnade lite på det faktum att det inte kändes som om inledningen med det tidigare försvunna barnet riktigt hänger ihop med vad som i slutänden händer med främst Shirin och Lucas. The Shining-referenserna var för övertydliga och blev aldrig en organisk del av berättandet. Det blev The Conjuring-konstigt att Shirin och Fredrik köper ett hus utan att notera eller informeras om att (1) vinden är gemensam för bägge parhusen eller (2) vindsluckan i deras del är fastspikad.

Jag ställer mig också något frågande till den inledande informationen att Andra sidan ska vara ”inspirerad av verkliga händelser”. I Sverige, då? Är det hela egentligen taget direkt från något som avslöjades i den tidigare nämnda reality-serien. Eller är de ”verkliga händelserna” det som sägs ligga till grund för The Amityville Horror? Jag gissar att det är denna verklighetsbasering som gör att man valt att lägga in regelbundna datum-markörer (det hela utspelas mellan fredag 26 september och onsdag 15 oktober 2014) men varför då hela tiden dröja lite med veckodagen som för att göra en slags poäng av det hela?

Spökfilmstroperna i Andra sidan är kompetent hanterade rent hantverksmässigt men filmen saknar ändå ett helt och fullt sammanhängande manus som kunde ha givit troperna lite djup. Nu staplas snarare klichéerna på varandra utan att skapa någon riktig helhet. Men absolut, är man inte särskilt van vid troperna gör sannolikt Andra sidan sitt jobb även i skrämselfacket.

2 reaktioner till “Andra sidan (2020)”

  1. Nu vet du att jag överlag är ganska förtjust i Blumhouse filmerna även om de inte är några mästerverk (med ett och annat undantag). Andra sidan dög vare sig mer eller mindre. Fast det där med att man inte tände lampan reagerade även jag på. 5/10 hamnade på hos mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: