Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Att vara illusionist kräver stor fingerfärdighet. En sisådär trettio år efter barndomens trolleriföreställningar använder Harry Lockhart den fingerfärdigheten till att plocka åt sig saker som inte är hans. Av en ren slump hamnar han på en audition och blir raskt ivägskeppad till Hollywood som det nya, heta stjärnskottet.

Rollen kräver att Harry ska kunna spela en privatdeckare och han blir därför hopparad med professionelle snokaren Gay Perry. Men under ett oskyldigt spaningsuppdrag blir Harry och Perry vittnen till ett mord, vars konsekvenser kommer att förfölja dem för en lång tid framöver. Tillsammans med Harrys ungdomsflamma Harmony trasslar de in sig i en härva som mest av allt påminner om något som kunnat skrivas av Dashiell Hammett eller Raymond Chandler.

Och eftersom Shane Blacks regidebut Kiss Kiss Bang Bang kommer med en rejäl portion meta finns här förstås en privatsnokare i samma anda som Sam Spade eller Philip Marlowe. Pulpnoirdeckaren Johnny Gossamer spelar en inte oviktig roll i det hela. Den fiktiva karaktärens namn uppfattar jag som signifikant eftersom ingenting i Kiss… är vad det syntes vara. Det är en tunn väv som skiljer fantasi och verklighet åt, eller varför inte lögner och sanningar?

Robert Downey Jr:s Harry är snabb att presentera sig som filmens berättare men visar i princip lika omgående att han knappast är en pålitlig dito. Han glömmer saker, måste hoppa fram och tillbaka i sin bakgrund innan vi på allvar kan köra igång med mordmysteriet som filmen faktiskt ska berätta. Alla huvudsakliga rollfigurer säger åtminstone någon gång att de minsann aldrig skulle ljuga folk rakt upp i ansiktet medan de inte tycks göra mycket annat. I sann noir-anda kan man inte lita på någon.

Shane Blacks regissörskarriär synes ganska distinkt. Å ena sidan har vi Iron Man 3 och The Predator (från 2018). Å den andra har vi Kiss… och The Nice Guys. Det är helt uppenbart att Black bör hålla sig till noir-iga mordmysterier med två huvudpersoner som kan spinna loss i en trovärdig bromance-vajb. I det senare tycker jag dock att dynamiken mellan Russell Crowe och Ryan Gosling är betydligt bättre och roligare än den mellan Downey Jr. och Val Kilmer. The Nice Guys har också fördel av att vara utrustad med Angourie Rice i rollen som Goslings dotter Holly, vilken i sin tur kan bonda känslomässigt även med Crowes halvalkade brumbjörn.

Å tredje sidan är mordmysteriet i Kiss… lite mindre komplicerat än det i The Nice Guys, vilken gjorde det onödigt svårt för sig med omständliga konspirationer och ondsinta företag. Här vinner Kiss… genom att vara lite mer pang-på-rödbetan. Meta-greppet gör i sin tur Kiss… både bättre och sämre. I sina bästa stunder gör det historien roligare och smartare men ibland faller det tyvärr över i att ge mig intrycket av att Black inte vågar lita på styrkan i sin egen historia. Som så ofta fallet blir med meta, kan jag tillägga.

Kiss… blir i slutänden också ett ganska roligt tidsdokument. Robert Downey Jr. ser förhållandevis ung ut, Val Kilmer ser förhållandevis smal ut och alla springer omkring med sådana där mobiltelefoner som man flippade upp.

4 reaktioner till “Kiss Kiss Bang Bang (2005)”

  1. På den här beskrivningen låter det ju som om man har missat nåt lite underhållande. Jag får väl försöka leta upp den, tror jag.

  2. Jag gillade The Nice guys väldigt mycket men hade problem med denna filmen. Nu är det länge sedan jag såg den 2005/2006? Av det lilla jag minns så tyckte jag den var tramsig och lite tråkig men en eventuell omtitt kan kanske ändra på denna åsikt.

  3. @Filmitch: Om inte annat funkade det alldeles utmärkt att se denna efter The Nice Guys — kanske den senare filmen kalibrerade förväntningarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: