Ett, tu…TV-serier! #14

Tunna blå linjen (2020, 1 säsong och 10 avsnitt)

Fy helvete så bra detta var! Jag kände mig ju minst sagt ljummet inställd till den allmänt hyllade Jakten på en mördare, men i Tunna blå linjen fick jag däremot en polisvardagsrealism som jag kunde tro på och engagera mig i.

Utan att veta ett skit om manusförfattande vågar jag påstå att detta är en otroligt välskriven serie, både vad gäller rollfigurer och innehåll. Där jag möjligen tappar intresset är vissa av de mer personligt betonade linjerna i historien om kollegorna vid Malmöpolisen, men särskilt duktiga Gizem Erdogans Leah håller mig bergfast oavsett vilken situation den unga, kvinnliga polisen befinner sig i. Men även om jag kanske inte alltid är superengagerad i privatliv och kärlekshistorier är skådespeleriet genomgående också top notch, inte bara från Erdogan. Det är nästan så jag undrar om serien anlitat Peter Grönlund lite nu och då eftersom en hel del av statisterna ser ut att vara folk som man plockat direkt från gatan.

Jag vet ungefär lika mycket om polisarbete som manusförfattande men i princip allt det som händer poliserna i serien kan jag mycket väl tänka mig är sådant som händer i verkligheten. Allt från att be klappskaft till medborgare att inte filma när någon ligger och mer eller mindre dör på öppen gata, till att ta hand om överdosoffer på bibliotekstoaletter. Jag uppfattar att Tunna blå linjen förmedlar en realistisk och nyanserad bild av hur det är att vara polis, både i relation till medborgarna, buset och kollegorna. All heder åt de som orkar med yrket och verkligen försöker göra ett bra jobb, för risken finns nog att den efforten är precis så otacksam som det framstår i TV-serien. Nackdelen med Tunna blå linjen skulle därmed möjligen vara att den kanske skrämmer bort en del från kåren med sin krassa verklighet.

In på SVT Play och se. Nu!

Parks and Recreation (2009-2015, 7 säsonger och 126 avsnitt)

Vem hade kunna tro att statlig och kommunal verksamhet kunde göras, om inte coolt så åtminstone roligt? Men Parks and Recreation är den lättsamma humorserien som lyckades med detta och därmed fick personer som Joe Biden, Newt Gingrich, John McCain, Michelle Obama och Madeleine Albright att ställa upp på cameos.

Huvudperson är hypereffektiva och drivna tjänstekvinnan Leslie Knope, spelad av Amy Poehler. Hon flankeras i sin tur av skådisar och komiker som Aziz Ansari, Nick Offerman, Rashida Jones, Adam Scott, Aubrey Plaza, Chris Pratt och Rob Lowe.

Under seriens första säsong är Leslie en ganska klantig huvudperson och jag tycker att hennes utveckling rör sig i en roligare riktning när hon under resterande säsonger får vara kompetent men driven och hetsig på ett sätt som skapar minst lika mycket humor. Klantighetsfacklan tas istället över av Chris Pratt som aldrig blir mer än labradordumglad, vilket samtidigt funkar bra när han teamar med Aubrey Plazas nollställdhet och cynicism.

Majoriteten av säsongerna är komediguld men serien tappar tyvärr rejält på upploppet och de sista avsnitten känns rent ut sagt meningslösa. Mer till för att ett tajt gäng ska få hänga tillsammans en sista gång än att de egentligen har särskilt mycket att förmedla till oss som tittar. Det är ett problem som Parks & Rec delar med många liknande serier – mycket går ut på att ett gäng vasskantade individer ska börja slipa varandra lite mindre vassa. Sedan handlar det bara om vad som ska ta slut först, dynamiken eller skärpan. Men fram det händer är Parks & Rec en serie som håller alldeles utmärkt, trots att den har ett par år på nacken.

Bonus:
I säsong fyra avslöjas det att Leslie även är författare till boken Pawnee: The Greatest Town in America. Den har givetvis sedan dess även hittat fram till fysiska bokförsäljare (publicerad 2011), men om du inte är ett betydligt större fan av serien eller Leslie själv än jag är det inte ett köp jag rekommenderar. Milt underhållande, men långtifrån lika rolig som serien.

12 reaktioner till “Ett, tu…TV-serier! #14”

 1. Blå linjen har jag sett två avsnitt av bra men inte fantastisk. För se om jag plockar upp resten i sinom tid.
  Parks & R är en av alla dessa filmer och serier som lillebror rekommenderade. Just komedier är det långt mellan topparna för mig mycket sällan jag blir road och skrattar gör jag nästan aldrig. Mitt intryck efter ett par avsnitt var – trevligt men inte så mycket mer.
  Kan tillägga att jag finner t.ex Vänner vara stenstrist så problemet att uppskatta komedi ligger nog mer hos mig än hos utbudet.

 2. Kruxet med de allra flesta humorserier är kanske i så fall att det ofta tar ett tag att komma in i dem? Första säsongen av Parks & Rec är som sagt inte toppen men det blir också svårt att hoppa rakt in i de säsongerna som är riktigt bra eftersom deras humor till viss del bygger på sådant som grundlagts tidigare.

  När det gäller Tunna blå linjen blev jag öevrraskad av att jag tyckte så pass mycket om den. Men det var kanske Jakten… som låg och spökade i bakgrunden?

 3. Håller med om Tunna blå linjen. Riktigt bra serie. Det blev en trevlig söndagstradition under de veckor den pågick. Trodde inte riktigt du skulle uppskatta det episodiska berättandet men där hade jag fel. Kanske var det nåt eller några avsnitt för många då jag tyckte vissa saker vevades om lite väl mycket (relationen mellan Magnus och Sara exempelvis). Erdogan gör nog den bästa insatsen. Hon förblev intressant serien igenom.

  Sen måste jag fråga om du ändrat din text i efterhand (eller om nåt fallit bort). När jag fick notis om inlägget så såg början helt annorlunda ut nämligen. Du hyllade Tunna blå linjen med lite svordomar och nämnde att du var ljummet inställd till Jakten på en mördare.

 4. Kan väl vara så – jag tröttnar oxå ganska snabbt och har släppt en hel del humorserier som startade bra men sedan blev ointressanta t.ex The Good place

 5. @Jojjenito: Men, vad f…?! Tack för påpekandet, det verkar som om WP:s blockredigerare valde att kräkas över hela det här inlägget. Fixade en annan grej i morse, men det där missade jag. Och ja, jag undrade lite om jag skulle tycka att det episodiska skulle kunna hålla kvar mitt intresse under alla avsnitten men det gick ju alldeles utmärkt.

  @Filmitch: Sedan ska väl sägas att jag tenderar att hänga kvar i serier på ren princip även efter de slutat att vara särskilt bra 🙂

 6. WP har slagit till igen. Nu har iaf hos det s.k klassiska redigeraren fått sig ett ”lyft” . Igår tog det dubbelt så lång tid för mig att skriva mina inlägg och fortsätter det på denna visa funderar jag allvarligt på att lägga ned.

  Ang TV-serier anade att du troget stannar – jag släpper de som en het potatis 😉

 7. @Filmitch: I know! Blockredigeraren funkar osedvanligt dåligt för min del. Fick dock tips om att man iaf till Mac kan ladda ned WP som en app och där kommer man fortfarande åt den klassiska redigeringsvyn. Men det är såklart frågan hur länge det håller i sig 😦

 8. Jag har aldrig använt den där blockredigeraren då den verkar fullkomligt värdelös. Jag har kunnat fortsätta använda den klassiska redigeraren. Den har gått att komma åt via adminpanelen. Igår noterade jag dock att knappen för att komma till adminpanelen hade försvunnit. Dock så vet jag adressen till adminpanelen så det var bara att skriva in den i adressfältet i webbläsaren och sen lägga in den som ett bokmärke. Adressen för att lista inlägg via adminpanelen är i mitt fall:

  https://jojjenito.wordpress.com/wp-admin/edit.php?post_type=post

  Byt ut jojjenito mot bilderord resp filmitch så borde sidan komma upp. Där kan ni sen hovra med muspekaren över ett inlägg och klicka på ”Klassisk redigerare” så får (i alla jag och än så länge) upp den gamla vanliga klassiska redigeraren.

  Skickar detta på mail också utifall Filmitch missar det här. Jag vill ju göra det jag kan för att hjälpa till. För det vore ju tråkigt om en sån skitgrej gör att bloggar läggs ner. 🙂

 9. @Jojjenito: Vilken hjälte! Jag fick också hjärtat i halsgropen när det börjar bli tal om att lägga ned bloggar, det måste vi försöka förhindra med alla medel. Eftersom jag lyckades komma åt den klassiska via Mac-appen hade jag börjat fundera på om jag bara skulle kunna bokmärka upp URL:en och det verkar ju funka alldeles utmärkt. Toppen ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: