Heart-Shaped Box (2007)

Judas Coyne är fullt upptagen med att odla sin bad boy-rocker-persona även om det är ett bra tag sedan han stod på höjden av sin karriär eller, ärligt talat, ens tyckte att det var särskilt roligt att odla en bad boy-rocker-persona. Han har dock fortfarande tillräckligt mycket av en rocker-aura för att kunna locka till sig goth-groupies med självskadetendenser, vilka accepterar att bo hos honom under ett antal kravlöst sexfyllda månader innan han kastar ut dem.

I den här bad boy-statusen inkorporerar Jude ett intresse för det övernaturliga och slår därför till när en auktionssajt smäller upp ett livs levande spöke till försäljning. Han får hem en sliten Johnny Cash-kostym i en hjärtformad ask och tänker inte så mycket mer på det – den är ju bara en av alla de övernaturliga prylar eller ”bevis” som han köpt på sig under åren.

Men snart börjar Jude och hans inneboende för närvarande – Georgia – se en gammal man i ögonvrån om nätterna. En man som kommer med obehagliga förslag om att ta livet av sig själv eller andra. Det visar sig att detta är ett spöke som är specialdesignat för just Jude och därmed inte särskilt lätt att undkomma.

Jag var en av många andra som ”upptäckte” Joe Hill i och med debuten Heart-Shaped Box och först därefter förstod att Stephen Kings grabb redan hade publicerat en synnerligen trevlig novellsamling med titeln 20th Century Ghosts.

Stilmässigt påminner de dock om varandra och detsamma gäller för uppföljaren Horns. Hill skriver i en lite bistrare och miljömässigt mer realistisk stil än pappa. Det är en stil som funkar riktigt bra i den här typen av spökhistoria och gör den betydligt mer aptitlig för en sådan som jag, som i vanliga fall inte är särskilt trakterad av just spöken.

Temamässigt finns dock beröringspunkter med Kings författarskap. Jude själv är en trött och cynisk föredetting som under hela sin karriär dragit på sig en kostym som han egentligen varken känner sig särskilt hemma i eller trivs särskilt bra i. Allt för att undkomma den hunsade grabb han var medan han bodde hemma på familjegården. Men det enda sättet att undkomma det ondsinta spöket är att hitta ett sätt att acceptera sig själv och sin egen historia.

Som romandebut är Heart-Shaped Box inget mindre än fantastisk. Historien som sparkar igång Horns är förvisso roligare och mer innovativ men samtidigt lyckas Hill avsluta sin första roman på ett mer återhållsamt sätt. Klart läsvärd, helt enkelt.

4 reaktioner till “Heart-Shaped Box (2007)”

  1. Jag vill nog gå så långt och hävdar att sonen är vassare än pappan. Iofs kan det bero på att Hill skriver avsevärt saktare än sin far – i bästa fall blir det en bok vartannat år mot Kings 2 böcker per år. Chansen är kanske större att berättelserna slipas till lite bättre.

    Jag håller nog Heart-Shaped Box som aningens bättre än Horns men mot NOS482 står den sig slätt.

    I dagsläget har jag bara The Fireman kvar att läsa.

  2. Fast vi får kanske ge sonen the benefit of the doubt? Om man ska se till pappas produktion som ensamstående King (dvs inte Bachman eller tillsammans med Straub) skulle jag säga att det dröjer ända fram till 1987 och Tommyknockers innan det börjar svaja

  3. Absolut. Under den tidsperioden skrev King 25 böcker inklusive novellsamlingar. Hill har under samma tidsrymd gjort 7 böcker inklusive novellsamlingar. Hans penna glöder inte lika skarpt så visst är svårt att jämföra de två. Fast jag skulle önska att King saktade ned en aning och inte lär varenda ide bli en bok som det verkar i dagsläget. Åtminstone två stycken släpps i år.

  4. Nej på gamla dar verkar alla spärrar ha lossnat. Han är orolig att inte hinna med allt han vill skriva?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: