Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004)

Det tidiga 70-talet är en härlig tid för Ron Burgundy och hans kollegor på San Diegos lokala TV-station KVWN channel 4. Tittarsiffrorna ligger stabilt tack vare Rons förmåga att läsa upp de mest idiotiska av nyheter (från vattenskidåkande ekorrar till kattmodevisningar), varje kväll är det fest i något läckert hus och ingen kvinna kan motstå det burgundiska kändisnyhetsankaret. Tillsammans med sportkommentatorn Champ, reportern Brian och väderpresentatören Brick har Ron gjort om arbetsplatsen till en klämmig liten pojkklubb.

En pojkklubb som dock raseras när TV-stationen tar in journalisten Veronica Corningstone. Dels eftersom hon är lika sugen som Ron på ett mer prestigefyllt nyhetsankarjobb, vilket innebär att man ständigt måste visa framfötterna. Dels eftersom Ron blir hals över huvud förälskad i Veronica och därmed är beredd att raskt kasta bros-before-hos-kodexen överbord, till kompisarnas stora förtvivlan.

Allt är verkligen inte Will Ferrell-guld som glimmar, det är jag den första att hålla med om. Hans komiska stil går allt som oftast ut på att bete sig som en femåring i en vuxen mans kropp. Ibland blir det roligt (som i Elf) medan det i andra fall bara är irriterande och fånigt (som i Step Brothers). Exakt vad som skiljer filmerna åt i dessa fall har jag inte orkat sätta mig in i, men i fallet Anchorman tror jag det handlar om att Ferrell ändå lyckas skapa någon slags mänsklighet i sin femåring. Ron Burgundy är överdriven, högljudd, bufflig och verkar inte ha något som helst internt filter mellan hjärnan och käften men ändå blir han en rollfigur som man faktiskt bryr sig om.

Möjligen beror det på att han blir uppenbart, handlöst och genuint förälskad i Christina Applegates Veronica. Sedan sker det förvisso med samma naiva omedelbarhet som när han ska försöka vara solidarisk och beklaga sig över henne tillsammans med kompisarna (”She… Sh… It’s terrible! She has beautiful eyes! And her hair smells like cinnamon!”), men det är ändå en känsla som filmen inte pekar finger åt.

Jag skulle gärna vilja lägga en hel del av äran inför fötterna på Adam McKay som regisserat och skrivit manus. Men eftersom han gjorde detsamma med Step Brothers håller inte den teorin till 100%. Jag tycker mig dock se samma förmåga, som McKay senare visat upp i Vice (nej, jag har fortfarande inte kommit mig för att se The Big Short), att balansera det humoristiska (gärna i absurd form) med det allvarliga på ett sätt som förstärker, snarare än förstör, de olika elementen. Achorman blir bättre som komedi för att den på något plan ändå tar både sig själv och sina rollfigurer på allvar.

Det manuset också hanterar smart är detta med 70-talssexismen. Det känns som om det skulle ha varit väldigt enkelt att enbart fylla Anchorman med primitiva fniss-T&A-skämt men jag tycker att filmen lyckas ta några (i och för sig enkla, men ändå) poänger för team jämställdhet. Utöver det är den lilla bihandlingen med de rivaliserande TV-stationsgängen närmast obegripligt rolig.

Vilket sannolikt kommer sig av att McKay lyckats fylla rollistan med en kader av välkända fejs som dessutom alla är mer eller mindre begåvade komiker. Utöver Ferrell själv tas priset förstås av Steve Carrell i rollen som vädermannen Brick Tamland eftersom han lyckas leverera sina nonsensrepliker med exakt rätt blandning av allvar och förvirring (”I don’t know what we’re yelling about!”).

Storymässigt är Anchorman förvisso inte av absolut toppklass, filmen sackar en smula i mitten och slutet är mer fånigt än roligt. Men McKay, Ferrell och övriga inblandade bjuder trots det på en förbannat rolig komedi som dessutom fortsätter att vara rolig 16 år senare.

14 reaktioner till “Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004)”

  1. Vet att många gillar denna men den funkade inte alls när den kom – stängde av efter 20 minuter. Däremot gillar jag Will och Stepbrothers är en av 2000 talets roligaste filmer men som Henke brukar säga: Humor är svårt

  2. Detta är en mycket rolig film! 🙂
    OCH….HI5 på att du gillar Elf! (scenen när Will blir påkörd av taxin är hysteriskt rolig….måste alltid se om den scenen sisådär 5-6 ggr…!!)

  3. @Steffo: Elf är en fining! Själv föredrar jag när Will sjunger duett med Zoey i badrummet och sedan i panik springer rakt in i skåpen. Där är det också minst 5-6 omtag 😀

  4. @Sven: Tänka sig att det skulle vara Ron Burgundy som lockade dig till kommentarsfältet — välkommen! Jag är tyvärr inte så bekant med Alan så i det fallet vinner Ron på WO

  5. @Sven: Namnet är välbekant och när jag ser efter ringer det en svag klocka att det varit en roll för Steve Coogan. Men jag har inte sett vare sig filmen eller serien. Kanske dags att passa på nu?

  6. @Sven: Den var lätthittad och lättsedd, men tyvärr måste jag nog erkänna att jag i filmformat föredrar amerikansk TV framför brittisk radio. Dels tror jag att Partridge-filmen lider lite av om man inte sett serien (vilket jag alltså inte har), dels är det något med Steve Coogan som aldrig funkat för min del. Men jag inte kan sätta fingret på vad det är

  7. Steve Coogan är jag svag för och just Alpha papa gillade jag trots att jag sett väldigt lite av Alan Patrigde. Hamlet 2 med Coogan är inte heller illa

  8. Jag tycker Alan Partridge är en skönare filur än Ron Burgundy (vilket var ursprungsfrågan). Sen är ju själva handlingen i Alpha Papa inget vidare fast det är den sällan i den här kategorin.

    Relaterad fråga, vad är en bra översättning av engelskans ”cringeworthy”? Är pinsam samma sak eller finns det bättre ord?

  9. @Sven: I det avseendet kan jag hålla med om att Ron är betydligt mer amerikanskt skrikig och gåpåig än Alan. Av naturliga skäl 🙂 Men fortfarande också lite roligare i mina ögon. Sorry 🙂

    Jag känner inte till någon bättre översättning än ”pinsam” men det blir ju lite trubbigare iom att engelskan kan variera mellan ”cringeworthy”, ”embarrassing” och ”awkward”. Men iofs ”pinsam” är ändå en mer träffsäker översättning än tex ”genant” eller ”besvärande”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: