Texten publicerades för första gången på bloggen i juli 2018.
***
Hur kunde jag göra annat fredagen den 13:e, särskilt som den 2017 inföll i Halloween-månaden oktober, än att titta på filmen med samma namn på en lite halvskrapig VHS-kopia? Och i möjligaste mån bortse från det faktum att det finns absolut ingenting i själva filmen som skulle motivera dess titel.
På ett sätt kan man säga att jag såg Friday the 13th alldeles för sent, jag hade börjat på universitetet och den eminenta föreningen Filmstudion i Umeå bjöd på en lucia-visning som det året råkade infalla på en fredag. Jag var alltså lite väl gammal för att bli genuint skrämd av Tom Savinis trollkonster.
Samtidigt kan man säga att jag såg filmen alldeles tillräckligt sent. Jag hade nämligen vid det här laget börjat bekanta mig med skräckfilm och kunde därför se det skönt nostalgiska i denna slasherns urtyp. Istället för att bli irriterad på alla välbekanta grepp och troper tyckte jag att de var ganska rara och charmiga. Ett kärt återseende på något sätt trots att det var första gången jag såg filmen.
Den lilla upptakten från 1958, när två lägerledare vid Camp Crystal Lake ”smyger” undan för att idka köttsligt umgänge, lyckas jag alltid glömma bort. Nej, för min del börjar Friday the 13th på riktigt när den käcka Annie gör entré i den lilla stadens diner och konfronteras av en mur med ogästvänliga ansikten när hon frågar efter vägen till Camp Crystal Lake. Hög komedifaktor där, som dock snart övertrumfas av ”Crazy Ralphs” uppenbarelse och yranden om den förbannelse som vilar över ”Camp Blood”.
Sedan är det ju bara att luta sig tillbaka och vänta på att de där ögonen som smyger runt och spanar på de unga lägerledarna (”slavar” känns som ett mer adekvat uttryck med tanke på hur mycket de får jobba) ska kicka igång händelserna på riktigt.
För min del är Friday 13th framförallt Tom Savinis film, jag fångas betydligt mer av make up och specialeffekter än klippning eller manus. Visst är det intressant att Mark Nelsons Ned torde vara slasher-genrens första ”practical joker victim” men jag har svårt att inte enbart störa mig på vilket totalt rövhål han verkar vara. Samtidigt ska sägas att stämningen mellan honom samt Kevin Bacons Jack och Jeannine Taylors Marcie är precis så avslappnad och naturlig som syftet var med att fixa tre skådisar som redan kände varandra.
Friday the 13th är en bra slasher, inte tu tal om den saken. Men eftersom jag aldrig blir rädd försvinner förstås en del av poängen med att se den. Det är inte ens så att Betsy Palmers Pamela Voorhees är särskilt obehaglig. Ärligt talat blir jag till och med lite överraskad när jag läser mig till att regissör Sean S. Cunningham inte ville att hennes skådespeleri skulle vara ”over the top” – i det avseendet skulle jag säga att han misslyckades i sin ambition. Däremot är den avgörande scenen oväntat effektiv när filmen helt plötsligt övergår i slow motion.
Jag ska inte påstå att jag visste precis vad som skulle hända när jag såg Friday the 13th första gången den där lucia-kvällen i Umeå. Däremot var jag som sagt tillräckligt skäckfilmsvan för att slutklämmen skulle berövas sin chockeffekt. Återigen – den är bra gjord och välplacerad men jag blir inte rädd.
Omtitt 2020:
Såklart jag inte kunde undgå en omtitt på denna allra mest kända slasher, vid sidan av Carpenters Halloween. Som jag skrev i originalinlägget påminner min egen relation till de två filmerna ganska mycket om varandra också. Eftersom jag upptäckte filmens underbara värld först som universitetsstudent har jag aldrig upplevt den där, kanske mer förlåtande, tonårskonsumtionen. Dessutom hade jag redan innan jag såg dem, via andra filmer, snappat upp många av troperna som filmerna var först med att sätta .
Därför blev mina egna tittar på läskigaste-skräckfilmerna-ever av förklarliga skäl absolut inte just det. Alltså läskiga (samma öde vidhäftar tyvärr också filmer som The Exorcist och Rosemary’s Baby). Men samtidigt har jag nu, efter ytterligare ett antal år, konsumerat tillräckligt mycket film för att jag ska vara lite bättre på se att deras klara förtjänster.
Därför blev denna senaste titt på original-Friday the 13th en väldigt trevlig filmupplevelse eftersom jag nu också såg den i sin rätta plats i slasher-kronologin. Halloween är kanske en bättre film, men Friday the 13th är faktiskt förbannat underhållande. Samt dessutom berömvärt effektiv i perspektivet slasher. Den masar inte runt, utan kommer snabbt till saken och det är faktiskt inte särskilt svårt att förstå dess ikon-status. Därför känns det helt uppenbart att jag också måste sätta den på samma piedestal som Halloween och alltså lägga till en halv stjärna till betyget.
Final girl: Allas vår Alice Hardy.
Historik/psykologi: Det klassiska snedsteget är förstås att vanemässigt sätta Jason som mördaren även i denna första film. Men mamma Pamelas motiv är mer renodlat hämndinriktade och har i sin tur, givetvis, resulterat i ren och skär galenskap.
Vapen: Uppfinningsrikedomen är ganska stor hos mördarmamman — allt från knivar, till yxor, till pilar. Hon är en veritabel Kajsa Warg
Killer-o-vision: Jamenvisst, fredags-filmen är väl inte en av slasher-genrens portalverk för inte?
Jag gillade den inte när jag såg den för 15 år sen. Det kanske är en bra slasher, men troligen är det så att slasher inte riktigt är min genre. Håller med om Betsy Palmer inte inte är over-the-top. Och så gillade jag verkligen musiken.
https://jojjenito.com/2020/01/26/friday-the-13th-1980/
Vi hamnar nog på ungefär samma betyg. Min observante kommentator Micke lade märke till att Värmlandsvisan letat sig in i filmen 🙂
https://filmitch.wordpress.com/2016/07/31/friday-the-13th-1980-usa/
@Jojjenito: Nej, det känns som om du och slashers inte riktigt lirar ihop. Men Harry Manfredinis musik är utan tvekan en bidragande orsak till filmens ikonstatus
@Filmitch: Ja, det gjorde som sagt skillnad för upplevelsen att se filmen sas i sitt slasher-sammanhang. Det är en riktigt bra spaning 🙂
Bara att bocka och buga åt första filmen i den bästa slasher och skräckfranchisen NÅGONSIN, med den bästa mördaren på film någonsin (Jason, inte mamma Voorhees). Med det sagt är det långt från den bästa och mest underhållande i serien, men del 1-6 är rena jävla mästerverk i genren, speciellt då 2-4, även om sexan är min personliga favorit.
@Pappan: Ah, kunde nästan tro att detta var din favorit 😀 Nu har jag iofs bara sett originalet men jag har svårt att tänka mig att jag ska kunna få samma kärleksfulla förhållande till hela serien som du och många andra har. Än så länge håller jag fortfarande på Freddy och ANoES. Han trumfar både Michael och Jason.
Vänta lite nu, vääääääänta lite nu! Har du inte sett någon mer F13-film?! GET. ON. IT. Men hur kan du hålla Freddy högre när du inte sett Jason? I’m so confused.
@Pappan: Hmmm, hur ska jag kunna säga detta utan att det låter som om jag har fördomar om Jason som slasher-mördare… För det är väl det jag har. 😀 Har sett snuttar av andra Friday-filmer här och var och aldrig tyckt att Jason framstått som en särskilt spännande mördargestalt. Men absolut, det är ett omdöme som jag skaffat mig utan att ha jättemycket på fötterna. Grejen är väl också att det länge varit ganska svårt att få tag på alla filmerna i serien så man kan se dem i ett streck till en rimlig penning
Som något av en novis i genren blev jag imponerad av hur Killer-o-vision används här. Det är ofta kameran agerar som om det vore POV, men är det inte. En av finesserna med Killer-o-vision är ju att man känner sig lite trygg i att man inte kommer överraskas av att det hoppar fram en mördare. Men i denna film blir det ett extra skräckmoment när man inser att man inte alls ser det från mördarens synvinkel ibland utan bara en faux-killer-o-vision.
@Carl: Absolut, inom sin genre är detta verkligen inte dumt alls. Kompetent på flera plan.