alt. titel: Motorsågsmassakern, Motorsavsmassakren, Motorsagmassakren, The Texas Chainsaw Massacre
Någonstans finns ett alternativt filmuniversum där kompisgänget i folkabussen aldrig plockar upp en skum liftare med eldsmärke i ansiktet och rakkniv i stövelskaftet. Där Pam, Kirk, Jerry, Sally och Sallys bror Franklin kommer till en bensinmack som faktiskt har bensin så de kan tanka folkabussen och get the hell outta’ Muerto County.
Men i detta filmuniversum skapade den då 30-årige Tobe Hooper en sjujäkla claim to fame-film, famöst betitlad The Texas Chain Saw Massacre. En film som väller över alla breddar med olycks- och förebådande fenomen; från framrusande boskapstransporter med tätt packade kreatur, vilka bara väntar på att bli slaktade, till knivgalna liftare och nedgångna hus som innehåller fler skelettdelar än tio tjeckiska ossuaria.
Det känns inte allt för osannolikt att vi som är uppvuxna i Sverige under 70- och 80-talen alla har någon form av relation till ”Motorsågsmassakern” även om vi aldrig ens sett filmen. Det var liksom svårt att missa hysterin kring videovåldsdebatten och det berömda inslaget i Studio S från december 1980. Hysterin är på en och samma gång både oförståelig och förståelig.
Å ena sidan är filmen egentligen inte särskilt explicit våldsam när man ser på den med lite nyktrare ögon. Någon massaker där motorsågar spelar en prominent roll är den absolut inte. Å den andra skapar The Texas Chainsaw Massacre en sådan grundläggande känsla av obehag, mardröm, otrygghet och en värld utan några som helst förmildrande omständigheter, att det är lätt att förstå exempelvis den brittiska censuren bedömde den som omöjlig att censurera. Det vill säga att det inte var möjligt att klippa bort så mycket att det skulle kunna släppas till en bred allmänhet men fortfarande vara det minsta begriplig.
Den här mardrömskänslan blir kanske allra tydligast under den bisarra ”middags”-scenen som tycks hålla på i en kvalfylld evighet men som utgör kanske max 10% av speltiden. Trots alla märkligheter lyckas The Texas Chain Saw Massacre skapa en svårdefinierad realism, vilket förstås också bidrar. Ska jag jämföra med en annan skräckfilmsfamilj känns exempelvis Wes Cravens The Hills Have Eyes-mutanter betydligt mer överdrivna i flera avseenden. Jim Siedows utskällning av Gunnar Hansen ger mig däremot samma krypande obehagskänsla som när jag var liten och råkade vara hemma hos en kompis vars föräldrar grälade med varandra.
Det verkar finnas lika många som vill placera The Texas Chain Saw Massacre i slasher-filmsfacket som starkt motsätter sig den placeringen. Själv vet jag inte riktigt vart jag landar någonstans. Å ena sidan har vi ändå fyra ungdomar som ryker, antydan om grafiska och extremt blodiga mord, ett ikoniskt monster (en bedrift i sig med tanke på Leatherfaces tantperuk) och i någon mening en final girl i Sally Hardesty. Å den andra andas filmens bottenlösa tröst- och hopplöshet snarare ett råbarkat 70-tal än ett gladporrmordiskt 80-tal. Sally besegrar inget monster, hon undkommer knappt med livet i behåll och slutscenerna låter tittaren sväva i stor ovisshet om hennes mentala tillstånd någonsin kommer att återhämta sig. Och monstret, Leatherface himself, är här i sin originalversion inte så mycket ett monster som ett pressat och förvirrat djur, vilken inte riktigt förstår vad det är som pågår.
The Texas Chain Saw Massacre var förstås betydelsefull för efterkommande skräckfilmer i gore-perspektivet men frågan är om den inte för slasher-genren spelade en större roll enbart genom att bli så enormt populär. Ska vi fästa blicken mot vad som komma skall har jag betydligt lättare att se arvet från exempelvis Bay of Blood eller Black Christmas (också den från 1974) än dagens film.
Jag vet att det är många som kärleksfullt betraktar The Texas Chain Saw Massacre som världens bästa film, alla kategorier. Själv har jag dock lite svårt att ta den till mitt hjärta på samma sätt – jag kan se att den är en välkonstruerad och smart skräckfilm (inte minst med tanke på en minimal budget) men den har samtidigt aldrig skrämt mig särskilt mycket. Jag ser vad den försöker göra och kan uppskatta det på ett intellektuellt och analytiskt plan men får aldrig mer än en lätt obehagskänsla.
Final girl: Sally Hardesty. Dock ingen klassisk sådan.
Historik/psykologi: Oklart. En familj av debila slaktare, varken mer eller mindre
Vapen: Som sagt, Leatherface motorsågar inte särskilt många till döds. Det vi får se är ofta ganska pragmatiskt, från släggor till en piassavakvast
Killer-o-vision: Egentligen inte om man inte ska räkna de inledande fotografierna.
Jag hade det riktigt jobbigt när jag (motor)såg Motorsågsmassakern. Jag blev äcklad av den på ett sätt som äcklade mig. Typ. Givetvis är det hela poängen med filmen men jag tyckte den var elak på ett sätt som inte funkade för mig. 1,5/5. Jag vet att jag är i minoritet här.
https://jojjenito.com/2019/12/04/the-texas-chain-saw-massacre-1974/
Jag har jämförelseinlägg mellan denna och nyversionen 2003 och jag ser att vi är inne på samma tankebanor när det rör 74 års film. Skillnaden är väl att jag gillar denna filmen eller kanske mer känslan den skänker
https://filmitch.wordpress.com/2012/11/09/texas-chainsaw-massacre-1974-vs-2003-usa/
@Jojjenito: Kanske inte i minoritet när det gäller äckelkänslorna men många andra tycker ju att det är det som är filmens styrka. Men jag tycker inte att det är det minsta konstigt att man uppfattar TCM som du gör
@Filmitch: Ja, den går ju väldigt mycket på känsla. Jag kan tycka att det är lite synd att jag inte påverkas mer av den, det känns inte som en film som man egentligen ska förhålla sig neutral inför.
Min mamma som minns skitnödigheten över skräckfilmerna på 80-talet var nojig som fan när hon inte längre kunde hejda tonåriga jag, som till slut kom hem med Motorsågsmassakern på köp-VHS. Jag och min kompis tyckte den var bra, men fattade inte alls alla skriverier om den, var ju inte alls särskilt skrämmande eller blodig. För att lugna ner och göra morsan glad gick vi ut och sa att det var en skitfilm. Hon såg den själv till slut, kanske 10 år senare, och tyckte den var jättelarvig.
För övrigt en skitbra film, men det är INTE en slasher trots vissa likheter – och därmed BASTA! Ingen seriös slasherälskare har ett ex av TCM bland alla andra slashers.
@Pappan: Jag minns ju själva debaclet men var inte tillräckligt filmintresserad för att se alla de där notoriska rullarna när det begav sig. Tur att det går att ta igen 🙂
Nej, jag är nästan lite förvånad att TCM nämns så ofta i slashersammanhang när väldigt många som älskar både den och slashers är helt eniga om att det absolut inte är en slasher