Joker (2019)

Med all uppmärksamhet kring de nyaste Oscars-filmerna är det kanske risk att man glömmer bort att det också kom en väldigt bra film för flera månader sedan.

 • Best Motion Picture of the Year
 • Best Achievement in Directing
 • Best Performance by an Actor in a Leading Role
 • Best Adapted Screenplay
 • Best Achievement in Cinematography
 • Best Achievement in Costume Design
 • Best Achievement in Makeup and Hairstyling
 • Best Achievement in Music Written for Motion Pictures (Original Score)
 • Best Achievement in Film Editing
 • Best Achievement in Sound Mixing
 • Best Achievement in Sound Editing

***

Gotham är som en otymplig albatross – fast i en nedåtgående spiral med vingarna stadigt låsta vid sidorna, utan möjligheter att ens försöka få luft under dem. En allomfattande sopstrejk får hela staden att stinka och skonar varken fattig eller rik. Till och med de fina gräddhyllorna har börjat utsöndra en avgjort sur odör. Kollektivtrafiken består av mer klotter än fordon och risken att bli nedslagen är överhängande, oavsett var du befinner dig. De sociala skyddsnäten demonteras, bit för bit, och utvecklingen lockar till och med härdade tjänstemän att ta brutalt ärliga avsked från sina klienter: ”They don’t give a shit about people like you, Arthur”.

Nej, antalet människor i världen som bryr sig om en sådan som Arthur Fleck är lätt räknade på ena handens fingrar, till och med för mångåriga sågverksarbetare. Arthur är en halvdan uthyrningsclown med ståupp-ambitioner som fortfarande bor med sin mamma, kollegorna tycker han är konstig och överallt får han misstänksamma blickar på grund av sin tendens att vid de mest olämpliga tillfällen brista ut i krampartade skrattanfall. Enkelt uttryckt är Joker filmen där publiken får följa med en man (som tidigt konstaterat ”I just don’t wanna feel so bad anymore”) rakt ned i helvetet när de få tryggheter han har förintas en efter en.

Om denna senaste ”superhjälte”-film ska kallas för en skrattfest är den sannerligen av den bistra sorten. I och för sig inte så olikt de skrattanfall som Joaquin Phoenix nu och då släpper ifrån sig under filmens gång. Hysteriska utandningar liksom vrängs från hans kropp, de tycks när som helst riskera att övergå i okontrollerad gråt och avslutas med gutturala strupljud, som om hela förloppet får honom att klökas. Nå, redan innan titten på Joker var mitt intryck att risken var minimal för att Phoenix skulle misslyckas med att spela psykiskt sjuk.

Då var det en något större överraskning att regissören Todd Phillips står bakom en film vars innehåll hyser förbluffande likheter med namnet på ett visst punk-band på Skellefteå (totalt jävla mörker). Alltså Road TripOld SchoolThe Hangover-Todd Phillips. Nu kom han förvisso för ett par år sedan med War Dogs som jag inte sett, men mitt intryck är att även den ligger en bra bit bort från Joker. Phillips har skrivit manus tillsammans med Scott Silver, vars hittills mest kända film torde vara The Fighter. Inte heller den filmen har särskilt mycket gemensamt med Joker om man inte ska tänka sig perspektivet ”förmåga att skapa sympatier för en rollfigur som mår jävligt uselt”.

Denna frammanade sympati har dock kritiserats. I perspektivet att Joker skulle fungera som någon slags in blanco-check för alla vita män där ute som av olika anledningar tycker att världen behandlat dem illa. I det avseendet tycker jag dock att filmen lyfter temat psykisk ohälsa och figuren Arthur med så pass stor varsamhet att en sådan kritik känns som en något krystad ryggmärgsreaktion.

I och med Joker blir det också än tydligare att DC försöker välja en annan väg än Marvels OCD-artade ambition att skapa ett sammanhållet universum som dessutom helst ska innebära att publiken återser samma skådisar i samma roller i film efter film. Det har förvisso sin charm men Joker bevisar att det inte behöver vara helt fel att gå i en närmast diametralt motsatt riktning. Filmen kan dra nytta av en redan etablerad design, slutpunkt och i viss mån också klangbotten mot motståndaren no. 1, Batman, samtidigt som den skapar tillräckligt mycket nytt inom mytologin för att överraska.

Phoenix får mig emellertid inte att överge min ståndpunkt att Heath Ledger är den bästa Joker-superskurken. Denna nya Joker är sannerligen tragisk och patetisk och kan förvisso vara oberäkneligt farlig. Men han är i mina ögon långt ifrån någon superskurk. Han är inte (åtminstone inte ännu) en man som ”just want to watch the world burn” och dessutom har en elaborerad plan för hur han ska uppnå det. Joker ger oss ändå en slags förklaring till varför det blev som det blev och det var ju just frånvaron av det som jag tyckte var så briljant i The Dark Knight.

Arthurs stenhårda och råa Gotham är till förvillelse likt ett 70- eller 80-tals-New York. Arthur själv (samt givetvis närvaron av Robert De Niros TV-värd Murray Franklin) åkallar filmer som Taxi Driver och King of Comedy. En trevlig detalj som understryker tillbakablicken är att Warner Brothers återupplivat sin gamla, klassiska logga. Samtidigt påminner filmens tydliga rik-mot-fattig-konflikt om exempelvis V For Vendetta eller The Dark Knight Rises. Regissör Todd Phillips ska ha sagt att hans Joker inte bör ses som en samtidskommentar. Men jag undrar om det ändå inte finns en hastigt överskyld varning i Arthurs nedskrivna tankar: ”The worst thing about having a mental illness is that people expect you to behave as if you don’t”.

Och eftersom Joker har funnits tillgänglig ett tag har de flesta filmspanare redan hunnit se och diskutera.
Movies-Noir
Filmitch
Jojjenito
Fripps filmrevyer
Snacka om film!

4 reaktioner till “Joker (2019)”

 1. Tack för ping. Bra film och jag har nog inte så mycket att tillägga till ditt mastiga inlägg.
  Intressant och se vart DC-går men i min värld har de de lyft sig rejält efter Justice League det funkar nog bättre att göra enskilda filmer och inte vara så petiga med kontinuiteten.

 2. Jomen detta var väl helt ok. Tydlig feeling i filmen och ett bra porträtt av Phoenix. Men att säga att detta är en favoritfilm vore att ljuga. Jag bryr mig kanske inte tillräckligt mycket om DC’s hjältar och skurkar, det är något som fattas mig med dessa filmer, speciellt om man jämför med MCU. Det är kanske den pompösa pretto-känslan deras filmer allt som oftast utstrålar. Jag vet inte.

  Tack för pingen!

 3. @Henke: Huh, intressant distinktion där… Jag vet inte heller om jag skulle säga att det är en favoritfilm men samtidigt tycker jag att den är mer än ”helt ok”. Och återigen: jag ser inte Joker som vare sig en superhjälte/skurk eller DC-film. Den är så pass annolrunda att jag upplever att den står utanför allt det där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: