Det börjar redan dra ihop sig till Oscars-säsong, så det är väl lika bra att bränna av det krut jag har liggande. Först ut en film som är nominerad till en hel hög med kategorier. Top notch, Taika and team!
- Best Motion Picture of the Year
- Best Performance by an Actress in a Supporting Role
- Best Adapted Screenplay
- Best Achievement in Costume Design
- Best Achievement in Production Design
- Best Achievement in Film Editing
***
Johannes ”Jojo” Betzler är en tioårig grabb som älskar sin führer. Så pass mycket att han låter Adolf bli en del av hans dagdrömmar, en peppande kompis som hjälper Jojo att få rätta knycken i sina Heil Hitler och vars patentlösning på de flesta problem är ”burn down the house and blame Winston Chruchill!”.
Men inte ens Adolf kan hjälpa att Jojo på Jungvolk-lägret får öknamnet ”rabbit” när han inte vill vrida nacken av en kanin, trots att han bedyrat att han älskar att döda i führerns namn. För att upprätta sin sårade stolthet är Jojo, med Adolfs benägna hjälp, en smula oförsiktig med en handgranat och måste tack vare skadorna vara borta från skolan en längre tid.
För att ha något att göra hjälper han det lokala partiet i den lilla staden Falkenheim att sätta upp propaganda. Men även med det arbetet inräknat är han är ensam hemma mer än vanligt på dagarna. En dag hör han ett märkligt ljud från sin döda systers rum…
Jag följer Taika Waititi på Twitter där han bland annat, med lite avancerad matematisk extrapolering, kom fram till att Jojo Rabbit blivit nominerad till ungefär 100 BAFTA:s. Riktigt så enormt fantastisk är kanske inte filmen, men även utan alla hyllningar var den en given titt för min del. Min kärlek för What We Do in the Shadows är tillräckligt stor för att ta allt den mannen gör in blanco.
Men nu är det kanske dags att låta Jojo Rabbit dela den kärleken, för visst höll filmen för hajpen. Här visar regissören (och manusförfattaren, men efter en förlaga) att han inte bara kan göra väldigt roliga filmer utan också införa ett balanserat allvar i dem. Det fina med Jojo Rabbit är att filmen (i alla fall i mina ögon) inte på något sätt trivialiserar det hemska den försöker berättar om. Istället ger Waititis film (det ibland närmast uttjatade) ämnet andra världskriget och förintelsen ytterligare andra dimensioner tack vare sin komiska framställning. Den får oss att skratta åt eländet samtidigt som vi aldrig tillåts glömma tragiken.
Särskilt när det gäller den typen av extremt allvarliga ämnen är det förstås också tacksamt att använda sig av barnskildringar. I likhet med exempelvis The Boy In the Striped Pyamas öppnar sig helt andra möjligheter att berätta om väldigt otäcka saker på ett ganska lättsamt sätt, när vi får se dem ut barnets perspektiv.
Kriget har påverkat Jojo starkt på det privata planet eftersom hans pappa är försvunnen. En feg usling till desertör enligt de äldre pojkarna på Jungvolk-lägret. Därför är det också ganska uppenbart att Jojos relation till sin fantasi-Hitler handlar om att skapa både ett faderssubstitut och en kompis. Allt eftersom Jojo hittar bägge delarna i verkligheten blir Adolf, de få gångerna har dyker upp, bara tjurigare och tjurigare.
Eftersom det bara är Jojo och hans mamma Rosie kvar, har de ett nära förhållande med varandra. Samtidigt har de ibland svårt att komma överens med tanke på att Jojo brinner för nazismen och führern (”I’m massively into swastikas”) medan Rosie ser fram emot när de allierade kommer att rulla genom stan. Men inte ens mot krigsslutet var det särskilt säkert att vara öppen motståndare till partiet, vilket Rosie och Jojo får erfara.
Det har tydligen förekommit en del kritik mot Jojo Rabbits budskap. Dels att filmen i någon mening exploaterar förintelsen och dess offer (bland annat genom att vara allt för lättsam) i syfte att en vit, tysk pojke ska få bli en bättre människa. Dels att det i dagens klimat är oklokt att få det att framstå som att det kan finnas ”goda nazister”.
Själv har jag svårt att se relevansen i dessa invändningar. Den judiska flickan Elsa (som alltså är den som gömmer sig i systerns rum) är inte en endimensionell pappfigur. Hon uttrycker förvisso många av de illvilliga judiska stereotyper som grasserat genom historien, men jag tolkar det som ett försök att både driva med och skrämma Jojo. Och poängen med exempelvis Jojos förändring under filmens gång är att han i slutänden inte blivit en ”god nazist” utan upphört att vara nazist helt och hållet.
Det är lätt att tycka om både Jojo och hans film. Utan att det blir några större åthävor av det är stilen så mycket mer än bara dokumenterande, här och var glimtar det till av vackra kompositioner och hjärtskärande symbolik. Humorn är ständigt närvarande, ofta väldigt rolig samt inte sällan bitande satirisk. Men mitt i allt detta kommer det scener, vilka blir rejält chockartade i all sin lågmäldhet.
Rollbesättningen är otroligt välfunnen där Sam Rockwell mer eller mindre får reprisera sin roll från Three Billboards… Fast ganska mycket roligare, då. Han flankeras av en Rebel Wilson, vars Fräulein Rahm har fött 18 barn för fosterlandet, och en hotfullt lång Gestapoagent i form av Stephen Merchant. Mycket humor hittar vi också hos lille Archie Yates som spelar Jojos saklige kompis Yorkie.
Mer nedtonade, men inte mindre njutbara, prestationer kommer från Scarlett Johanssons Rosie och Thomasin McKenzies Elsa. I centrum står förstås dock Roman Griffin Davis som Jojo, ett av de där skådespelande barnen som är obegripligt naturliga i sitt skådespeleri. Och så ska vi inte glömma regissören själv som av naturliga skäl reserverat den bästa rollen för egen del. Vem hade kunnat tro att en nästan 400-årig vampyr skulle passa så bra i en Hitler-mustasch?
Eftersom Jojo Rabbit visades på Stockholms filmfestival är det många som redan hunnit hugga den:
Movies-Noir
Jojjenito
Fripps filmrevyer
Snacka om film!
Filmitch
Jojomenvisst, är detta en av årets filmer! Jag älskar den.
Har också förstått att filmen fått kritik från vissa håll. Om någon inte gillar humorn, genremixen eller skådespeleriet är det helt ok.
Men att säga att denna film inte tar avstånd tillräckligt mycket från nazismen är bara fel. Det verkar som att det ironiska anslaget eller dess satir helt flyger över huvudet på vissa och då kan jag förstå att de kan få svårt att få ihop det…
Nej, detta är Taikas bästa film hittills. Därmed basta.
Lyckligtvis har Oscarsakademin också sett filmens förtjänster.
Damn, jag har inte sett What we do in the shadows än! Skäms mig.
Tack för länken.:-)
Oj, det var högt men kanske inte oväntat betyg från dig. Jag hade på känn att du skulle gilla den här. Det kändes verkligen som din typ av film. Ja, nu var det ju Taika också så det var väl givet på förhand. För egen del funkade inte riktigt filmen. Jag tror det kan vara så att humorn inte funkade pga den mörka bakgrunden. Och mörkret funkade inte pga humorn. Min hjärna är tydligen inte kopplad så.
Tack för ping!
@Henke:Du skulle nog kunna gilla What We… också. Jag har planer på att snart se Hunt for the Wilderpeople också, riktigt exalterad 🙂
@Jojjenito: Men visst gillade du Death of Stalin? Jag tänkte mer på den under Jojo än Wes Anderson som jag sett många andra hänvisa till.
@Sofia: Det finns logik i det mesta. Death of Stalin – 2/5. https://jojjenito.com/2018/02/08/the-death-of-stalin-2017/
Bra spaning förresten, de bägge filmerna funkar inte på samma sätt för mig. 😉
@Jojjenito: Där ser man. Rätt koppling — fel minne. Jag hade kunnat svära på att du gillade DoS 😀
Jag gillar däremot Stalin rullen – mkt så troligen passar denna satiriska humor men en botten av allvar mig.
Regissörens två första filmer har jag mkt svårt för – de är bara irriterande Thor var däremot rolig – knepigt. 2-2 Wilder people får fälla avgörandet när nu det blir av.
Om nu rullen orkar ta sig in på 2019 listan är däremot en annan fråga – har två filmer kvar att se innan jag knåpar ihop min lista.
Filmens svaga kort i filmen var Rebel Wilson och Scarlett men det har mer med deras rollfigurer än skådisarna.
Kritiken mot filmen? Säger som Anders Björck – Trams!!
@Filmitch: Jag har fortfarande inte sett Eagle vs Shark — är nästan lite rädd för den 🙂 Låter som om 2019 var ett starkt filmår för din del? Och jag håller helt med om både Rebel och Scarlett. Rebel gjorde exakt det hon brukar göra (vilket iofs är ganska underhållande) medan Scarlett hade behövt samma nyansering som Thomasin nu fick.