Kill List (2011)

Jay, före detta yrkesmilitär, längtar efter att kunna få göra om sin karriär under andra världskriget istället. Då visste man tamejfan vem fienden var och nazister är ju dessutom genuint onda, det vet alla. Men i dagens instabila och ambivalenta värld, vad får Jay hålla till godo med? Ett skitkrig som det i Irak där man knappt vet vem som är vän och vem som är fiende och där ingen tackar en för att man gjort sitt jobb.

Nu är det dessutom lågkonjunktur hemmavid, både nationellt och i huset som Jay delar med hustrun Shel och sonen Sammy. Ekonomin är definitivt på upphällningen och makarna hamnar i ständiga gräl på grund av detta. Shel ligger på Jay om att ta ett nytt jobb tillsammans med kompisen Gal men av okänd anledning tycks han oerhört motvillig. Till slut har dock nöden ingen lag och de två möter upp med en mystisk uppdragsgivare på ett hotell där Jay tvingas signera något slags anställningskontrakt i blod. Det är dock inte det enda blod som kommer att spillas på grund av Jay och Gals jobb.

Vad Jay och Gal egentligen jobbar med kommer väl knappast som någon större överraskning med tanke på filmens titel – man förstår utan några större problem att historien kommer att involvera en lista och att den listan innebär Döden.

Men innan vi kommer dit tar det en evinnerlig tid och jag börjar nästan ge upp. Det hör till saken att om det inte vore för att Kill List förekom på flera listor av typen ”Best British Horror Movies of the 2010’s” skulle jag aldrig ha plockat upp filmen till att börja med. Jag hade nämligen redan fått mig en munsbit av regissör och manusförfattare Ben Wheatley i hans A Field in England och den uppmuntrade inte till vidare provsmakning, om jag uttrycker mig milt.

Men vem vet, jag hade kanske fått Wheatley helt om bakfoten och alla är väl värda en andra chans? Så även män som gör obegripliga ”skräck”-filmer som utspelas på 1600-talet. Kill List börjar dock alltså i något av en uppförsbacke och inte blir det bättre av att fullkomligt vardagliga scener ackompanjeras med en tryckande ljudmatta som för min del signalerar att det vi ser bör uppfattas som något riktigt obehagligt och hemskt.

Men för all del, till skillnad från A Field in England uppvisar Kill List i alla fall någon form av begriplig händelseutveckling. Å andra sidan känns, så här i backspegeln, det faktum att skådisarna i stor utsträckning fick improvisera fram sina rollers bakgrunder rimligt. Det finns gott om antydningar och halvkvädna visor som inte gör det hela särskilt obehagligt eller otäckt, bara oklart.

Till slut spinner emellertid historien igång en smula, när Jay och Gal ska börja ta itu med sitt senaste uppdrag. Det blir snart uppenbart att Jay är en smula…labil och gärna tar ut sin frustration i hämningslöst våld. Särskilt som deras offer alla kommer med anspelningar på att de vet något som han inte vet. Allt förstås (surprise, surprise…) i mycket luddiga och svävande ordalag.

Jag kan faktiskt tänka mig att satsa en tia eller två på att Wheatley utgör en stor inspirationskälla för Ari Aster. Jag skulle vilja påstå att särskilt Midsommar och Kill List har en hel del gemensamt, där den kanske största är just detta att bägge två tillhör den tveeggade ”genren” skräckfilm-som-inte-är-”riktig”-skräck. Alltså filmer som i stor utsträckning lutar sig mot en obehaglig och gärna surrealistisk stämning, snarare än renodlade skräckmoment.

Wheatley själv ska ha sagt att han velat skapa en film som bygger på gangsterrullen Get Carter å ena sidan och Lovecraft å den andra, vilket jag till viss del faktiskt kan tycka att han lyckats med. Därmed inte sagt att det är en blandning som funkar, eller att det ens blir mycket till blandning. Vi har förvisso de extremt hemlighetsfulla uppdragsgivarna men eftersom det aldrig sägs något om vad de är ute efter blir deras roll som brygga ganska svag. Ska vi jämföra detta med filmsekter tycker jag exempelvis att The House of the Devil eller The Void lyckas betydligt bättre.

Neil Maskell och Michel Smiley gör ganska bra prestationer som Jay och Gal. Det stora problemet var emellertid att jag tyvärr aldrig lyckades se bortom Smileys roll i Spaced som det irländska cykelbudet Tyres. Vi får också chans att återuppta bekantskapen från The Descent med svenskättade MyAnna Buring, vars hårt prövade hustru till och med får en chans att gråta ut på ren svenska i telefonen med sin mamma.

Kill List var alltså inte ett haveri av samma episka proportioner som A Field in England men jag skulle inte vilja påstå att det var filmen som fick mig att se Ben Wheatleys storhet som vare sig manusförfattare eller regissör.

Frågan är om Filmitch haft större lycka när han besökte det skräckfilmsklassiska 80-talet?

7 reaktioner till “Kill List (2011)”

 1. När det rör denna film är jag ambivalent. Jag både gillade den och samtidigt inte. Tyckte dock, vad jag minns, att den inte var speciellt seg.
  Skulle nog behöva se om den

 2. @Filmitch: Jag kan förstå att man gillar den, tom jag kunde hitta ett par små guldkorn. Jag vet inte om den hade tjänat på att jag inte visste innan att det var en Wheatley-film och att jag visste vad jag tyckte om Wheatley 🙂

  @Henke: Tack. Tyvärr är det ju som alltid lättare att skriva en text när man ogillar något intensivt 😀

 3. Denna gick jag och såg på Stockholm filmfestival 2011 och gillade den mer än vad jag ser att du gjorde. Börjar lite trevande, mer som ett drama, men mystiken tätnar och det mynnar ut i en som du skriver sektliknande film. Inte alls dumt tycker jag och de två huvudrollerna funkar bra. Minns att jag kanske inte var helt nöjd med slutet, men nu var det länge sen jag såg den. En film som satt sig efter alla dessa år.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2011/11/kill-list.html

 4. @Movies-Noir: Jag kan tänka mig att om man ser den utan någon som helst förväntan eller förförståelse kan filmen säkert bjuda på mer av en överraskning

 5. Hehe, nog var detta ett haveri får jag säga. Jag hatade Kill List. Intressant med kopplingen till Midsommar. De har en del gemensamt dessa filmer. Under slutdelen av Midsommar satt jag som förtrollade samtidigt som jag skrattade hysteriskt. Under slutet av Kill List skakade jag på huvudet och visste inte om jag skulle skratta eller gråta.

  https://jojjenito.com/2012/04/18/kill-list/

  Det lustiga är att jag på förra årets Sthlm Filmfestival valde ut Happy New Year, Colin Burstead regisserad av Wheatley som en av de filmer vi såg under filmspanarlördagen. Hellre den än en mellanmjölksfilm tänkte jag. Blev rätt lyckat då filmen var helt ok och Wheatley dessutom var där för ett Face2Face som var underhållande.

  https://jojjenito.com/2018/11/16/happy-new-year-colin-burstead-2018/

 6. @Jojjenito: Skillnaden mellan Ben W och Ari A är att Ari ändå lyckas skapa en suggestiv känsla i all sin poänglöshet, vilket jag helt saknar hos Ben.

  Just ja, jag minns ju att ni skulle se Happy New… men jag hade helt missat att den var gjord av Ben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: