The Street Lawyer.jpegI fallet John Grisham är en gatans advokat ingen som praktiserar juridik bokstavligt talat på gatan (till skillnad från skrået barfotaadvokater). Däremot skulle man kunna säga att huvudpersonen i The Street Lawyer, Michael Brock, agerar för gatans invånare, det vill säga en bråkdel av alla Washington DC:s hemlösa.

Men den gode Michael var inte alltid så generös med sin karriär. När vi träffar honom är han bara en i horden av unga och hungriga advokater som spenderar minst 80 timmar i veckan med klienter till prestigefirman Drake & Sweeny. Äktenskapet med Claire funkar väl sådär, milt sagt, eftersom hon är en lika ung och hungrig läkare som spenderar 80 timmar plus på sjukhuset. De få timmar de hinner ses är få och mer spridda än regnskurar i Sahara.

En dag är dock Michael en av de som blir mordhotade av en desperat hemlös man som riggat sig själv med en bomb och spatserat in på advokatkontoret. Mannen anklagar de närvarande för att inte göra tillräckligt för stadens hemlösa befolkning innan han blir nedskjuten av polisens krypskyttar.

Vår huvudperson är dock inte förmögen att bara släppa händelsen och ånga vidare som förut. Han söker upp de organisationer och andra hemlösa som kände mannen samt börjar dessutom ana att attacken mot just Drake & Sweeny inte var helt slumpartad. Kan hans egen arbetsgivare ha varit insyltad i något av mer brottslig art än att skänka minimalt med pengar till härbärgen?

I vanliga fall brukar ju Grisham berätta om advokater som beblandat sig med maffian eller på andra sätt blivit intrasslade i dyrköpta affärer. I fallet The Street Lawyer är det dock helt uppenbart att han velat Berätta något Viktigt för sina läsare. För egen del måste jag erkänna att han faktiskt är en tillräckligt bra berättare för att jag ska hänga med på färden.

Inte för att jag finner mig särskilt engagerad i just Michael Brocks öden och äventyr (Grisham har i ärlighetens namn tagit det ganska lugnt både vad gäller personbeskrivningar och plot) utan för att huvudpersonen tillhandahåller en kanal till den utsatthet som de allra flesta hemlösa upplever. I egenskap av intresserad färsking kan han ställa alla frågor som den vane advokaten Mordecai Green vet svaren på. Grisham lyckas på det här sättet berätta om soppkök, oförmåga att komma i kontakt med myndigheter och hur spädbarn inte sällan tvingas övernatta i bilbaksäten under smällkalla decembernätter.

I det här fallet är det inte det juridiska problemet som står i fokus (även om det hela givetvis summeras i en rättssal under en domares vakande öga) utan den hemlösa Washingtonmiljön. Det är medryckande och upprörande så det räcker. Så mycket lyckas Grisham i alla fall förmedla.

star_full 2star_full 2star_full 2