X2: Prometheus vs Covenant – battle of the idiots (2012 & 2017)

Jag ska inte säga att jag hade några särskilda förhoppningar på nystarten av Alien-serien. Visst, de fyra första filmerna varierar från mästerliga till helt ok men jag hade inga större åsikter om Ridley Scotts försök att sparka nytt liv i sina syrablodsmonster.

PrometheusFem sekunder efter det att rumpan lämnat biofåtöljen från titten på Prometheus var mitt omdöme ändå ”helt ok”. En underhållande äventyrs-sci-fi även om den inte var särskilt läskig. Mest minnesvärd var förstås Noomi Rapaces självhjälpskejsarsnitt. Men i eftertankens kranka ljus och efter ett rejält demonterande samtal fanns inte mycket kvar av den stackars filmen.

Det gick några år. En ny film, Covenant, började röra på sig i det yttre av filmsynfältet. Förväntningarna var av naturliga skäl rejält nedskruvade och sannolikt tack vare det tyckte jag Covenant var bättre. Men jag saknade en omtitt på Prometheus, så när tillfälle uppstod att se filmerna back-to-back var jag inte sen att ta chansen.

Alien CovenantPå det hela taget tvingas jämförelsen mellan filmerna att gå ut på vilken besättning som tar de minst korkade besluten. Redan en halvtimme in i Prometheus känner jag hur det kryper i skinnet av irritation över de totalt oprofessionella ”forskarna”. Störste syndaren är förstås geologen Fifield (spelad av Sean Harris), utrustad med en psykologisk profil som borde diskvalificerat honom för att ens komma i närheten av en geologhammare, än mindre ge sig ut i världsrymden. Han är socialt obehärskad och går vilse i ett grottsystem som hans egna verktyg kartlägger i realtid. Därefter kommer biologen Millburn (spelad av Rafe Spall), så tätt i Fifileds hasor att de mer eller mindre ockuperar samma rum-tid. En biolog som uppenbarligen bara kan ha jobbat med döda djur i ett labb eftersom han tycks utgå från att det är helt ok att börja sticka fram fingrarna till fullständigt (alltså, FULLSTÄNDIGT, som i ”aldrig tidigare påträffade av mänskligheten”) okända organismer.

Lite på efterkälken i denna kavalkad av idioter kommer så den otålige Charlie Holloway (spelad av Logan Marshall-Green). Arkeologen som efter cirkus en halvtimmes utforskande av fullständigt (alltså, FULLSTÄNDIGT…ja, ni fattar) okända strukturer är besviken, super sig full och tycks vara redo att åka hem igen för det HÄR var ju inte vad han hade väntat sig. Jag törs inte tänka på hur många, men oerhört grunda, utgrävningar han måste ha lämnat efter sig på jorden…

Mot bakgrund av alla dessa drumlar, galenpannor och klantskallar måste jag säga att besättningen på Covenant framstår som föredömligt resonliga och trovärdiga. Visst hade jag önskat en tydligare hänvisning till varför alla är par (även om man kan gissa sig till att det har något med deras koloniseringsuppdrag att göra) men det känns som en petitess i sammanhanget. Däremot är deras kunskap om den nya planeten till vilken de gör en snabb avstickare väl ojämn. Jag kan köpa att de kunnat ägna de två veckor det tagit att komma dit åt att kartlägga luft och land men då borde de exempelvis inte bli så förvånade över att det inte finns vare sig djur eller fåglar i den stora skogen. Om de redan hade vetat det hade det också varit mindre konstigt att de inte tvekar att lämna varandras sällskap för kortare stunder.

Att den ofrivillige kaptenen Oram (spelad av Billy Crudup) tar en del taskiga beslut har jag inga problem med att hänföra till hans osäkerhet på sin position och längtan efter respekt från besättningen. Men att böja sig över ett utblommat Alien-ägg, helt sonika för att en android (vilken dessförinnan betett sig aningens märkligt för att uttrycka det milt) säger att det är säkert, är enbart korkat. Detsamma gäller beslutet att släppa iväg en besättningsmedlem på egen hand i okända rum när dödstalen redan nått förfärande höjder.

Förutom den något mindre graden av dårskap bland Covenants besättning inser jag också vid de här omtittarna att jag tilltalas mer av den förhållandevis enkla och klassiska historien om den galne datorn/AI/roboten jämfört med alla eventuellt dolda agendor och tvetydiga lojaliteter som fanns ombord på Prometheus. Med lite god vilja skulle man också kunna säga att de olika historierna förhåller sig till varandra som föregångarna Alien och Aliens, i det att Covenant innehåller mer renodlade actionscener.

Den senare filmen innehåller också något färre krystade manusvändningar och dåraktiga handlingar enbart för att kunna föra händelseutvecklingen framåt. På det hela taget undrar jag dock inte om detta är det största problemet med bägge filmerna. Ridley Scott verkar ha varit intresserad av att visa upp och utforska en värld samt utvecklingen av en art. Inte att berätta bra och vettiga historier som äger rum i sagda värld. Och vad gäller artutvecklingen vete tusan om någon av filmerna lyckas svara på exakt vilka genetiska mekanismer som ger upphov till det som möter Nostromos besättning på LV426.

Tidigare betyg
Prometheus (direkt efter biovisning, respektive efter dekonstruktion)
star_full 2star_full 2star_full 2star_full 2
star_full 2star_full 2star_full 2

Covenant (direkt efter biovisning)
star_full 2star_full 2star_full 2star_half_full

Omtittsbetyg
Prometheus
star_full 2star_full 2

Covenant
star_full 2star_full 2star_full 2

4 reaktioner till “X2: Prometheus vs Covenant – battle of the idiots (2012 & 2017)”

  1. Kan inte annat än att hålla med men jag fann besättningen på Covenant lite mer korkade. Varför ? I Prometheus tyckte jag som du direkt efter titten (bortsett från biologen) och det var först vid en omtitt filmens sans o vett började krackelera. I Covenant tog det ca 20 minuter innan jag började undra om jag inte hamnat på en hemlig visning för en långfilmsversion av En idiot på resa. Skillnaden är hårfin men det är illa ställt med mänskligheten i Scotts framtid om dessa var eliten.

  2. Nu argumenterar jag emot eftersom jag tycker Covenant är aningens mer ok är Prometheus, men tror du inte att din attityd gentemot Covenant kan vara färgad (nedsmittad) av Prometheus?

  3. Jag gillar nog Prometheus som film mer än Covenant.

    Jag hoppades att Scott skulle ställa saker o ting till rätta med uppföljaren men istället blev det än soppigare. Kanske inte i handling men i Covenant gör de felbelsut efter felbeslut redan från start i både små o stora ting – hela tiden- och då jag vanligtvis är ganska så immun mot detta – åtminstone vid en första titt – men reagerade under titten med ”vad är detta för fånar”? anser jag personligen att Covenantbesättningen är mer korkad.

    En stor skillnad mellan besättningarna är att Prometheus är upptäckare och då kan jag ursäkta beteendet till viss del i Covenant har man ansvar för tusentals nedsövda nybyggare och man byter inte planet om man inte är tvungen för att sedan göra det ena korkade beslutet efter det andra.

    Premissen för händelseförloppet i Convenant blev liksom fel redan från start.

  4. Jag kan hålla med om att det är knepiga beslut utifrån att besättningens främsta ansvar borde gälla nybyggarna i Covenant. Å andra sidan har jag ändå lättare att svälja deras val eftersom hela filmen startar upp med en tung katastrof, dvs förlusten av deras kapten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: