The Autopsy of Jane Doe (2016)

Bjällerklang, bjällerklang hör dess dingel-i-dång…

En vanlig regel i skräckfilm är att enskilda företeelser är hanterbara medan massor och myller är obehagliga och skrämmande. En zombie (särskilt om den är av den långsamma sorten) går att runda utan allt för mycket ansträngning medan en zombielavin kan knäcka den starkaste av murar.

Samtidigt kan man hävda att en lika vanlig regel inom genren är ”less is more” och The Autopsy of Jane Doe väljer att vika av på den stigen, i alla fall i ett avseende. Bjällerklang en masse signalerar utflykter, juletider och allmän gamman. Ringandet från en ensam bjällra blir till något betydligt mer hotfullt.

Att bjällran kan höras i de underjordiska korridorerna hos Tommy Tildens begravningsbyrå gör förstås det hela knappast mindre skrämmande. Han driver sitt företag tillsammans med sonen Austin i Virginia-staden Grantham. En stad som är så pass liten att sheriff Burke kan hänvisa till blodiga brottsoffer som ”Paul and Carol”. Nog så fundersamt vad som egentligen har hänt paret men i Paul och Carols källare hittas dessutom en helt okänd ung kvinna. Sheriffen behöver några snabba svar innan pressen börjar snoka. Helst igår, så Tommy och Austin bereder sig på att stanna hela natten om så krävs.

Och hör upp nu, för sedan blir det läxförhör! Tommy försöker lära Austin att bli en bättre coroner (svenska motsvarigheten torde vara rättsläkare?) och river av följande förhållningsregler:
1. We just find the cause of death.
2. Everybody has a secret, some just hides them better.
3. Take nothing for granted.
4. When we start something, we finish it.

Nej, The Autopsy of Jane Doe är inte den typen av skräckfilm som är ute efter att sätta särskilt många myror (flugor kanske skulle vara en mer lämplig insekt i just det här fallet?) i huvudet på tittaren. Allt som pappa Tommy kläcker ur sig kommer förstås att få betydelse någon gång under natten. Hoppa-till-effekterna är så väntade att hoppandet uteblir, i alla fall för min del.

Samtidigt måste jag erkänna att norrmannen André Øvredal (som drog till Hollywood efter found footage-braksuccén Trolljegeren) har gjort en stabil skräckfilm även om den som sagt följer ett relativt bra upplyst elljusspår. Nej, hoppa-till-effekterna är som sagt var inte särskilt oväntade men de är välgjorda och välavvägda. Hasande gestalter och skuggfigurer är alltid läskiga. Tommy och Austins slutsats om vad de har att göra med kommer kanske inte som en lika stor överraskning för mig som för dem, men så vet de ju heller inte att de är med i en skräckfilm.

Jag tror att det är två saker som gör filmen så pass bra som den i slutänden faktiskt blir. Eller fyra om man så vill. Jag snackar förstås om far och son-duon Tommy och Austin, spelade av Brian Cox och Emile Hirsch. Rollfigurerna är inte bara sympatiska, de beter sig också så pass vettigt som man kan begära i den trängda situationen. Cox och Hirsch förvaltar dessutom sina roller på ett sätt som hedrar dem och filmen. Det återstår att se i Øvredals nästa film hur mycket hans personregi kan ta åt sig äran för den dynamiken.

2 reaktioner till “The Autopsy of Jane Doe (2016)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: