Justice League (2017)

Fasiken vet om inte den senaste filmen från DC hade blivit intressantare om man tvingat ned alla deltagare i varsin psykologsoffa och sedan låtit dem prata om sina problematiska föräldrarelationer i två timmar? I och med Justice League blir det nämligen än mer uppenbart att det antingen är dags att kasta Zack Snyder överbord eller också lägga ned hela skiten.

Till en början ser det ut att kanske ändå bli lite nyskapande, med tanke på att storskurken är ett rockpsykedelikaband från 60-talet som inspirerats av den gamle tysken Herman Hesse. Men nej, när allt kommer till kritan är Steppenwolf (I kid you not!) inget mer än en kosmisk pojkspoling som blir fullkomligt till sig när någon försöker peta på hans ”motherboxes”.

Lägg till det följande line up: En snabbspringande Barry Allen vars livsmission är att få ut sin pappa från fängelset, falskeligen anklagad för hustrumord. En mekanisk Victor Strong som knappast är tacksam mot sin pappa för återupplivandet efter en svår olycka med hjälp av kryptonsk teknologi. En nautiskt (och neurotiskt?) lagd Arthur Curry som känner sig övergiven av sin drottningmoder. Och så killen we all know and love som gillar att klä ut sig till fladdermus. Inte så förvånande att den enda vuxna i sällskapet, Diana Prince, får ikläda sig den föga nyskapande mammarollen.

För att göra det hela väldigt enkelt: den demonlike Steppenwolf (komplett med hornhjälm och stridsyxa) vill förvandla jorden till ett ”primordial hell” och Batman försöker dra ihop ett gäng som ska kunna stoppa denne intergalaktiske mammas gosse. Men kommer de att klara biffen utan gamle Stålis?

Jag vill minnas att jag tyckte Batman v Superman ändå var ett steg i rätt riktning jämfört med Man of Steel (det gäller att lägga sig lågt från början…). Ben Affleck var en hyfsad Batman och Jessie Esienberg lände det hela en smula galenskap med sin Lex Luthor. Men Justice League lyckas tyvärr inte fortsätta den trenden, filmen och historien är som helhet mördande trist. Det är så stelt och allvarsamt att nära nog vartenda försök till skämtsamheter gör att jag vrider mig av obehag i fåtöljen eftersom det känns så forcerat.

Att Ezra Miller ändå lyckas med att ge sin pladdrande Flash ett visst mått av lätthet är fanimej en oscarsvärdig prestation (”I do VERY competitive ice dancing”). Gal Gadot fortsätter att vara den enda som ger DC-universat något som helst existensberättigande – filmens bästa minutrar är när hon på egen hand får ta hand om ett gäng ”reaktionära terrorister”. Och det ska erkännas att ”the lasso of truth” hade större potential än jag trodde när jag avfärdade den med ett fnysande första gången jag hörde talas om konceptet.

Bland de nya tillskotten hittar vi alltså Aquaman och Cyborg. Jason Momoa har försökt anta en trulig Wolverine-vajb, han dricker whiskey ur flaskan och dyker barbröstad ned i skummande hav medan Ray Fisher bokstavligt talat har buns of steel och högst oklara gränser för sina krafter. Momoa fungerar marginellt bättre än Fisher men hans försök till bistert banter mot Ben Afflecks Batman skulle kunna skriva hyllmeter i ämnet ”cringeworthy”.

Själva historien drar i två olika riktningar där det som skulle kunna ha blivit ett intressant fokus snarare antar skepnaden av ett mellanspel som får sin upplösning allt för snabbt och som dessutom innebär att själva filmens upplösning blir alldeles för…ja, ni gissade rätt — tråkig. Man har försökt att inkorporera teman som rör ledarskap och “ensam är stark” men de får aldrig någon chans att göra ett rejält känslomässigt avtryck.

Att hitta positiva element i Justice League handlar som synes om att famla efter allt för få och allt för utspridda halmstrån. Historien i sig är egentligen vare sig simplare eller fjantigare än något som (den givne konkurrenten i de här sammanhangen) Marvel har kunnat leverera men slutresultatet blir som sagt var fruktansvärt tråkigt. Zack Snyder har dessutom antingen tappat sin visuella flair eller också är det jag som blivit blasé för jag kan inte ens föra fram det patenterade argumentet ”den var i alla fall grymt snygg”. Vi får en gäng slow motion-scener och någon slags bullet time, särskilt i samband med Flash konster, men där det hela lider oerhört av att blivit både förgånget och övertrumfat av X-Mens Quicksilver.

Det har skrivits en del på sociala medier om skillnaderna i amazonernas utrustning mellan Justice League och Wonder Woman. Själv kan jag tycka att det väl knappast kommer som någon större överraskning att Zack Snyder har en halvsunkig kvinnosyn. Filmen har betydligt större problem än enbart det faktum att dess kvinnor tvingats ikläda sig plåt-BH. Men för all del, om man vill kan man se dem som misogyna dekorationer på en sällsynt stenhård och torr tårta.

14 reaktioner till “Justice League (2017)”

 1. Det skall tydligen vara avklätt i JL. Aquaman fick ersätta sin färgglada fjälltrikå med tatueringar. Sexigare men inte nödvändigtvis funktionellt. Det är hur som helst en intressant fundering kring hur mycket autörskap regissören har i de här filmerna, ner till kostymval. Hos Marvel antas väl producenterna styra bra mycket mer och uppenbarligen ger det bättre slutresultat (om än inte nödvändigtvis för kvinnosyn o.d.).

 2. Men jag har fattat för att den här versionen av Aquaman ändå har sin grund i serier, någon slags nyversion av den knallorangea dräkten?

  Ska man bygga ett filmuniversum är det kanske inte helt fel att köra Marvel-varianten, dvs låta producenterna styra mycket av det övergripande. Det tycks ju i alla fall bli mer enhetligt då och ändå har ju olika regissörer haft möjlighet att sätta sin prägel på sina filmer.

 3. I detta fall är det väl Snyder själv som står som producent på hela serien, så det är inte säkert att enhetligheten skulle vara helt i din smak. 😉

 4. Jag blev positivt överraskad av JL, då den inte sög, som jag var rädd för att den skulle göra. Batman V Superman dock är bland det sämstajag sett på länge, hur du kan ranka den före Man of Steel vill jag ha en 25st A4-sidig motivering till.

 5. @Pappan: Till att börja med är Henry Cavill en av de tråkigaste skådisarna som existerat i filmhistorien. Det var något lite mindre av honom i Batman v Superman… Samt mer av Gal Gadot.

 6. Gal Gadot kan jag ju inte säga emot, hon är en ny favorit. Gillar dock Cavill som Superman, känns klockren i rollen. Hoppas bara han får mer tid att spela Clark för att se hur bra han är där.

 7. @Pappan: Där sade du något, en del av problemet är förstås att Superman är en supertrist superhjälte… 😉

 8. Är på Pappans sida här SvsB är numera i det närmaste otittbar men Superman är ganska så trist på film det är svårt att få figuren rätt så jag kan hålla med dig ang Superman när det rör filmens värld.
  JLA som vi serieläsare säger var ett fall framåt om man jämför med SvsB men den var svårt att se om – Snyder torde vara en av Hollywoods sämsta regissörer på rak hand är det nog bara Dawn of the Dead som är bra.
  Filmen hade kunnat bli bra men man missade målet – man har utgått från Geoff Johns JLA nr 1-6 men på något sätt lallat bort allt ungefär som man gjorde med Green lantern. Aquaman o Shazam ser åtminstone ok ut på trailers men jag har numera förlorat allt hopp när det rör DC-filmerna 😦

 9. @Filmitch: Jag skulle nog behöva se SvsB och JLA back to backa för att kunna bedöma dem mot varandra och det vet jag ärligt talat inte om jag mäktar med 🙂 När det gäller Snyder gillade jag Watchmen rätt ok också

 10. Bortsett från att ha dom bästa superkrafterna (starkast, snabbast-ish, röntgensyn, skjuta laser från ögonen etc, c’mon!) gillar jag att han är mer eller mindre GENOMGOD. Vet att dom flesta numera gillar anti-hjältar eller superhjältar med massa personliga brister och skit. De bästa superhjältarna för mig är dom jag ser upp till, inte nödvändigtvis relaterar till.

 11. @Pappan: Klart man ska kunna se upp till superhjältar. När det gäller Stålis ska jag erkänna att jag inte kan jättemycket om honom som figur men mitt intryck är att han mer eller mindre blir till en gud (eller i alla fall har gudalika krafter) här på jorden. Det blir lite tråkigt. Jag tillhör nog de där som vill ha lite fel och brister även i mina hjältar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: