Assassin’s Creed (2016)

Callum Lynch är en våldsam man. Dömd för mord avrättas han medelst giftinjektion och snipp, snapp, snut så var filmen slut.

Eller just det, det var ju bara upptakten på det hela. Häng med nu: Callum visar sig vara ättling i rakt nedstigande led från en viss Aguilar de Nerha som i slutet av 1400-talets Spanien tillhörde en hemlig sekt som svurit att bekämpa den ondsinta Tempelherreorden.

Efter en fejkad avrättning blir Callum förd till ett hemligt komplex där han får stifta bekantskap med den närmast magiska Animus-maskinen som kan hjälpa honom att komma i kontakt med alla minnen som ligger inlåsta i hans DNA. Animus är inte minst en magisk maskin eftersom den med osviklig precision hittar igen just Aguilar de Nerhas minnen och inte någon annan av alla de anfäder som Callum bör ha haft både före och efter. Men vilka är egentligen Abstergo-stiftelsen, vilka styr Animus, och vad har de för syfte med att återuppväcka Callums minnen?

Eftersom Assassin’s Creed bygger på ett populärt spel blev det föga förvånande i alla fall en viss uppmärksamhet när filmen till slut fick premiär. Inte minst eftersom detta datum successivt skjutits upp i drygt ett år. Efter en eller ett par veckor av nedgörande kritik försvann filmen dock på tysta lönnmördar-fötter.

Den typen av alster kan absolut tjäna på att ligga till sig en smula. Hajpen har lagt sig och man går in i tittningen med förväntningarna nedskruvade till ett minimum. Tyvärr blev inte Assassin’s Creed en sådan film.

Detta är en historia framförd med ett sådant gravallvar att det känns som om filmen är livrädd för att tittarna ska krackelera om de tillåts dra på mun för en sekund. Michael Fassbenders ögon (som sitter i skallen på Callum Lynch) har aldrig varit så oförsonligt blå och Jeremy Irons (som styr Abstergo-stiftelsen) har aldrig varit så torr.

Jag fattar inte riktigt hur det går till, men trots en minst sagt fantastisk bakgrund lämnar Assassin’s Creed mig helt utan den där känslan av förundran (”sense of wonder”) som jag faktiskt hade räknat med. Kanske är problemet att Marion Cotillard rabblar det hela som en extremt trist utantilläxa medan hennes Sofia Rikken och Callum vandrar genom Abstergos sterila labb? Ett gäng renässans-ninjor med en massa coola vapen måste gå att göra häftigare än så här?!

Jag blir lika förvånad över att läsa mig till att filmmakarna i möjligaste mån försökte förlita sig på fysiska stunts eftersom hela produktionen, för min ögon, har en tydlig patina av CGI. Ibland känns till och med vissa personer animerade innan man får en ordentlig titt på dem. Kanske bidrar det här intrycket till känslan av distans mellan mig som tittare och själva historien?

Det känns inte heller som om manusförfattarna ansträngt sig utöver det absolut mest nödvändiga när det kommer till filmens moraliska eller filosofiska element. Sofia Rikken vill utplåna aggressivitet och det är väl helt ok. Men exakt varför svaret skulle finnas i just Callums gener blir för min del något oklart. Särskilt som hon verkar bli överraskad och upprörd över hur hennes far (Irons) hanterar informationen när det börjar osa katt.

Jag skulle också utan något större besvär kunna argumentera att det är Callums aggressiva läggning som faktiskt gjort att han överhuvudtaget överlevt en föräldralös barndom på rymmen. Dessutom vill jag påstå att om vi höjer oss över ett rent individuellt perspektiv blir det svårt att hävda att det enbart är aggressivitet som är upphovet att världens alla problem. Eller vad sägs om kallsinnighet, girighet, makthunger, småsinthet och avundsjuka?

Jag vet att jag kan hacka i mig en hel del logiska luckor och svaga resonemang om bara filmen är någorlunda underhållande. Grundproblemet ligger helt enkelt i att Assassin’s Creed inte är en sådan film.

Om du är en ivrig utövare av spelet Assassin’s Creed kanske filmen faller dig mer i smaken, i så fall är det bara att surfa in på streamingsajten C More. Och om den inte gör det finns det en hel massa annat där, bara att börja provsmaka! C More bjussar till och med på en hel provmånad och nu är det påsk. En massa potentiella filmtimmar är redan här….

9 reaktioner till “Assassin’s Creed (2016)”

 1. Hur ser Jeremy Irons skala ut? Från Sahara till fnöske?

  Låter ändå som att du fick ut en del filosofiska funderingar kring våldets nödvändighet i samhället. Jag håller med om att filmen inte hanterar några idéer med minsta finess, men det kan väl finnas visst värde i historier där skurken kanske har en stabilare värdegrund i vissa tittares ögon.

 2. Haha, sant Carl, Irons är sällan ett under av mjukisman. Jag vet inte om jag skulle påstå att Lynch har en stabil värdegrund men den är i alla fall något som gjort att han överlevt.

 3. @Sofia: I vissa kretsar kan individens överlevnad anses vara en viktig faktor.

  Det där magiska i maskinen är väl förresten inte mer än vad vi förväntar oss av Google. När de väl har luskat rätt på hur man utvinner minnen ur DNA så kommer indexerandet vara en barnlek.

 4. @David: Förståeligt. Och smart 🙂

  @Carl: Jomen, den där detaljen med DNA-minnen borde vara lätt fixad 😉

 5. @Sofia: Nja, frågan om huruvida minnen faktiskt lagras i DNA lämnar jag åt vetenskapen. Men OM de finns där så känns maskinen fullt rimlig (förutom det där att den i filmen flänger omkring objektet som fäktar och har sig). För att vara idiotisk pseudovetenskap i sci-fi så tycker jag faktiskt att det här fungerar ganska bra. Kanske mer i spelet än i filmen, så det kan vara en fördel att ha matats med det i några timmar först.

 6. @Carl: Jo, jag kan tänka mig att upplägget funkar bättre i spelet än i filmen. Jag har dock fortfarande rätt många frågor kvar om det här med minneslagring i DNA 🙂 Hur tex lyckas lokalisera exakt rätt gen? Och hur ska man hindra det från att bli allt för utspätt på så pass många generationer? Men även det kanske man får svar på i spelet?

 7. @Sofia: Får anta att det är bra metadata i DNA. Eller minnena kanske lagras som årsringar i ett träd så det är bara skala av i ordning? Jag tycker att det är aningen svårt att greppa hur minnen lagras i hjärnan eller på en hårddisk och att man kan utvinna någon som helst information ur DNA, så för mig är steget rätt kort till att acceptera denna mumbo-jumbo. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: