X2: Ouppfyllda och oanade drömmar (2015)

Vacation (2015)

alt. titel: Ett päron till farsa: Nästa generation

Debbie drömmer om en endaste semester som inte äger rum i samma gamla hyrda stuga i Cheboygan dit hennes trygghetsknarkande make Rusty alltid vill åka. På något sätt plockar Rusty upp det pyrande missnöjet hos Debbie och de två sönerna. Tyvärr får han för sig att det bästa sättet för familjen att förenas är med en ändlös road trip som ska sluta i Walley World. För det funkade ju så bra när hans familj gjorde den resan 32 år tidigare.

Ja, det är väl ingen större hemlighet att Vaction är ett slags omtag på Ett päron till farsa-filmerna där vi får träffa den numera uppväxta familjen Griswald. Sonen Rusty har verkligen kanaliserat Clark Griswald i det att han är en sann family man vilket inbegriper att bestämma saker för familjens räkning utan att fråga den först. Som semesterplanerna exempelvis.

På samma sätt som för 32 år sedan går förstås också det mesta åt pipsvängen, det är bara lite råare den här gången. Mer spyor, mer bajsskämt och fler sexanspelningar. Är det då roligare? Själv är jag i ärlighetens namn inget större fan av ursprungsfilmerna och Ett päron till farsa 2.0 visade sig inte heller direkt vara min grej.

Jag tycker inte att det är jättekul att se Christina Applegate kaskadspy efter att ha halsat en tillbringare billigt öl i ett desperat försök att leva upp till sin collegepersona Debbie Do Anything. Steele Stebbins lillebrorsmobbning av Skyler Gisondo gör mig mest förbannad över hur handfallna föräldrarna är på att ta itu med det lilla krypet på allvar. De första sekunderna av Chris Hemsworths hoprullade tubsockor i kallingarna räckte så bra så, men Vacation ger mig två minuter av den varan.

Filmens humor är i nio fall av tio för väntad och för övertydlig. Ed Helms Rusty är långtifrån idiotmakar som Homer Simpson, Peter Griffin eller Randy Marsh men har icke desto mindre en fru som är totalt out of his league och vars råd han högaktningsfullt struntar i.

Den finns i alla fall en rolig scen med revirpinkande (inte bokstavligt talat, tackom och lovom) poliser. Både Christina Applegate och Skyler Gisondo är sympatiska. Och…det var väl ungefär det.

Trainwreck (2015)

Det är kanske enklare att komma på saker som singeljournalisten Amy inte drömmer om. Hon drömmer inte om att skeda med sin älskade om natten. Inte om tomtebolycka och barn med ett vitt trästaket. Inte om ett hälsosamt liv och en kropp i fysiskt topptrim. Nej, så länge hon kan dricka så mycket vin hon har lust med, ligga runt så pass mycket hon har lust med och sedan ha sett till att sjasa ut killen genom dörren innan morgonen randas är hon rätt nöjd. Intimitet är verkligen inte Amys grej. Men ska idrottsläkaren Aaron vara mannen som ställer dessa modesta pretentioner på ända och få henne att drömma om (eller i alla fall överväga) något som skrämmer skiten ur henne?

Nå, men ståupparen Amy Shumers manus regisserat av Judd Apatow var ett klart uppköp jämfört med familjesemestern. Ok, det är väääääldigt många av skämten som bygger på sex i ett eller annat avseende och alla är verkligen inte top notch. Men samtidigt tycker jag att Schumer lyckats skapa en något så när sammanhållen historia runt Amy även om filmen i allt väsentligt är en klassisk romcom med flippade könsroller. Dessutom upptäcker jag efter ett tag att jag faktiskt bryr mig om rollfigurerna, särskilt relationen mellan Amy, systern Kim (spelad av Brie Larson) och deras vresige far Gordon (spelad av komikern Colin Quinn).

Amy Schumer lyckas vara både sympatisk, medkännande och egoistisk i en rätt härlig blandning. Att Trainwreck sedan får det att verka skrattretande enkelt att ta sig i kragen, sluta med både sprit och gräs cold turkey och få ordning på sitt liv får man nog bara blunda och svälja. Vi befinner oss ju ändå i romcom-country.

15 reaktioner till “X2: Ouppfyllda och oanade drömmar (2015)”

 1. Två KANONFILMER! En fredag? Ja just ja, det var inte kanonfilmer för dig. Bara mig. 5/5 och 4/5 även vid omtittar. Vacation är bland det roligaste som gjorts på 2000-talet om du frågar mig. Vilket du inte gör. Jag ville bara trycka in min åsikt här litegrann. Och önska trevlig helg. 😀

 2. Din åsikt är alltid välkommen. Samtidigt känns det inte så förvånande att Vacation var en film som tilltalar dig mycket mer än mig 🙂 Jag tyckte det var jätteroligt att Trainwreck ändå funkade för min del

  Detsamma!

 3. Men aarrrrgh Sofia! Detta är ju GULDRULLAR! 😉

  Var det månne ”Vacation” vi menade när vi sa ”The Abyss??!”
  Jag tror banne mig det var så.

  Ha en skön helg! 🙂

 4. @Steffo: Vi kan väl säga så här: Finfin undervattensaction – Ja. Halsunkig kroppsvätskehumor – Nej 😉

  Right back at ya!

 5. Humor är svårt brukar jag tycka kanske mest därför jag sällan tycker något är roligt. Vacation gillade jag medan Trainwreck mest var en axelryckning. Så föll humorns lotter för mig.

 6. Haha, en scen som jag faktiskt fann rolig i Vacation var just kaskadspyan. Kanske nostalgifaktor från Applegate i Våra värsta år som gör sitt till? I övrigt, lite bättre och lägre nivå på skämten i jämförelse med det stentrista (1,5/5) originalet. En tvåa delade jag ut till denna. Inte min typ av humor i slutändan (höhö, jag sa ändan).

  https://jojjenito.wordpress.com/2016/05/25/vacation-2015/

 7. @Jojjenito: Höhöhö… Jag kan också känna ett visst nostalginyp (höhöhö, jag sade nyp) när det kommer till Applegate men jag drar gränsen vid spyor 🙂 Dick inget jättefan av originalet heller.

 8. @Pappan: Jo, Christmas funkar på ren nednötning. Men mer för att den numera känns som en jultradition än att jag gillar Griswald-familjen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: