Hav (2006)

När en favoritförfattare som China Miéville nämner en tydlig inspirationskälla har jag nästan inget val annat än att söka upp den walesiska reseförfattaren Jan Morris Hav. Boken består av Morris Last Letters From Hav från 1985 och en slags uppföljare, Hav of the Myrmidons, från 2006. Morris har grävt djupt i sin skrivarerfarenhet och åstadkommit en påhittad stad som känns så verklig och påtaglig att många först hos resebyrån besviket tvingats konstatera att det inte går att köpa en resa till Hav.

Jag kan förstå att någon som är så fascinerad av Staden som Miéville blir ohjälpligt fångad av Morris skapelse. Kanske det till och med var så att den yngre författarens stadsförtjusning väcktes av att läsa om det outgrundliga Hav?

Morris säger själv att hela hennes produktion kan ses som en slags förklädd självbiografi. I ett efterord beskriver hon hur Hav blev ett försök att för sig själv frambringa någon slags begriplighet av en förbryllande verklighet där ideologier, influenser, politik, traditioner och religion ofta förekommer i en slags häxblandning som gör det omöjligt att sätta fingret på ett tydligt ursprung. Last Letters from Hav hanterar en svunnen historia och en sönderfallande värld, medan Hav of the Myrmidons snarare är klädd i modernitetens till synes distinkta skal av glas och betong.

Å ena sidan är alla Havs influenser tydligare än i riktiga städer, här går det att urskilja det grekiska, det arabiska, det ryska, det brittiska. Å andra sidan finns alla dessa kulturer i en konfys korsbefruktning och parallellitet som egentligen inte gör dem mindre dunkla eller ogripbara.

Både Morris själv och Havs invånare säger att det kanske mest utmärkande för hela staden är labyrinter och visst visar framställningen på ett labyrintiskt skimmer? Hav blir en fantasieggande palimpsest där två av de mest inflytelserika aktörerna, katarerna och myrmidonerna, är ett slags undflyende enigma i sig. Svåra att få grepp om, sätta fingret på, fånga under luppen.

Samtidigt känns det som om Morris hade ganska roligt när hon formade sin fiktiva stad eftersom hon kunde fylla den med människor av alla de sorter. Därför får Hav ha varit besöksmål för såväl Sigmund Freud som Ernest Hemingway, Nijinsky, Thomas Mann och, kanske, kanske, till och med självaste Hitler. Alla kom de för att spela på det luxuösa casinot och äta sjöborresoppa samt de sällsynta snöhallonen som bara växer uppe i bergen och är värda sin vikt i guld.

Hav känns som en bok och en berättelse som är svår att placera i ett fack. I sin mest grundläggande form är den som sagt en påhittad reseberättelse men det är en berättelse om en resa där mycket tycks röra sig precis under ytan och som kanske inte ens författaren själv är fullt medveten om. Tillräckligt verklig för att inte vara fantasy, tillräckligt fantastisk för att eventuellt kunna ses som någon slags helt egen science fiction-genre.

Själv hade jag dock svårt att helt och fullt följa med Morris in i de havska labyrinterna. Boken rymde hela tiden löftet om något lockande som skulle uppenbara sig bakom nästa krök men jag kom aldrig ända fram. Läsupplevelsen kändes ofullbordad och blev snarare ett spännande tankeexperiment från Morris sida. På så sätt kan jag mycket väl tänka mig att det är en bok som tjänar bättre som inspirationskälla och startpunkt för något helt annat. Men eftersom jag själv inte är författare hade jag lite för svårt att se vad detta ”annat” skulle kunna vara. Personligen föredrar jag nog den utveckling från Morris stadsbygge som representeras av China Miéville.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: