Giù la testa (1971) #2

Fortsättningen på texten om Duck, You Sucker och kompisrelationen mellan en irländsk revolutionär och en mexikans bandit.

***

Duck… tillhör subgenren Zapata-westerns där huvudpersonerna ofta består av en idealistisk mexikansk revolutionär och en mer penga-orienterad icke-mexikan. Här har Leone vänt på revolutionskuttingen och låtit Juan vara den som står sig själv och sin familj närmast medan irländaren John (som inte har några familjeband att tala om) tvingats byta den gröna ön mot dammiga ökenlandskap på grund av sina revolutionära böjelser. Juans bitska utlåtande över revolutionärer som bara sitter och pratar vid polerade bord får dock John att till slut slänga bort sin Bakunin.

Det som kvarstår är kritiken av ett system som suger ut den lilla människan. I Duck…s fall är dock både det styrande skiktet och revolutionärerna (”Tierra y libertad!”) lika goda kålsupare. De framstår bägge mest av allt som den grekiska mytologins Symplegader, två övernaturligt sammandrabbande klippor mellan vilka enkla bönder mals till stoft. Kanske är detta krympande livsutrymme också speglat i alla bildutsnitt som bara blir till en smal strimma (ofta fönsterspringor) genom vilken John eller Juan iakttar omvärlden?

Rod Steigers Juan har som sagt hittat en pragmatisk lösning på det hela – så länge ingen lägger sig i hans familjs göranden och låtanden struntar han i ideologi och politik. Övertygelser sätter inte mat på bordet, till skillnad från diligensrån.

Klassperspektivets synvända präglar hela filmen eftersom den inleds med att en fattig och skitig bonde får skjuts med en luxuös diligens som ett praktskämt. Diligensens andra passagerare rynkar på näsan men roar sig med att utgjuta sig över böndernas oförmåga till bildning och civilisation. Till dess att bonden i fråga (som inte är någon annan än Juan) visar att man kan komma rätt långt utan civilisation men med vapen i hand.

Just den här scenen inbillar jag mig att Quentin Tarantino måste ha sett både en och två gånger eftersom de nedlåtande kommentarerna åtföljs av närbilder på fuktiga läppar, tuggande munnar och smackande ljud. Ett grepp som definitivt skapar en obehaglig och småäcklig vibb, tacksamt utnyttjad av Hans Landa i Inglorious Basterds.

Duck… är absolut inte ett under av perfektion. Många scener blir lite väl utdragna. Man får mer eller mindre gissa sig till vissa händelser. Läppsynken är som vanligt under all kritik och ju mindre som sägs om Johns ”irländska” dialekt, dess bättre. Att försöka få grepp om vad den mexikanska revolutionen gick ut på är bara att glömma.

Johns flashback till tiden på Irland visar allt som oftast tre människor vilka i slow motion dansar omkring på ängar hysteriskt skrattandes för att markera lyckligare tider, vilket istället får dem att framstå som komplett vansinniga. Och i en obehaglig och märklig våldtäktsscen tar Juan för sig av från en av de överlägsna diligenspassagerarna medan framställningen antyder att hon nog ändå tycker att det är ganska spännande att bli påsatt av en svettig mexikansk gangster. Hon är vad jag kan påminna mig dessutom den enda kvinnliga rollen som har några repliker att tala om.

Å andra sidan: trots halvkackig dialekt är James Coburn ascool och stenhård. Han har som sagt dessutom en härlig buddyrelation med Rod Steiger, vars stämning förändras så långsamt att man knappt märker av det. I flera andra avseende är Leone absolut inte lika subtil, men damn it, jag kan inte låta bli att gilla det ändå!

4 reaktioner till “Giù la testa (1971) #2”

  1. Som du redan vet är detta min favvo i Leones produktion tillsammans med OUTIA.
    Håller med om att en del detaljer i filmen inte är de bästa. Våldtäkten störde jag mig på (och vem gör inte det?) – turligt nog kom den i början av filmen så jag kunde ”glömma” den. Kan även hålla med om att de ser smått galna ut på Irland tursamt nog lyckas Morrecones musik förmedla en känsla av vemod.
    I övrigt riktigt bra – kul att du uppskattade filmen

  2. För min del har Leone en ruggigt hög lägstanivå även om din andra favorit är mitt bottennapp 🙂

  3. Vi verkar ha upplevt filmen på liknande sätt.

    Precis! Bud Spencer och Terence Hill, dit gick mina tankar också.

    Och visst är det en buddyfilm, och det känns som att den tog buddykänslan en nivå högre jämfört med hans andra westerns. Här blir de ju faktiskt buddies på riktigt.

    Jag tyckte inledningen på dilligensen var något öevrtydlig (nähä!) och långdragen. Det smackades för länge och för mycket. 😉

    Jag håller med om dina invändningar. Flashbacksekvenserna var helt galna, men på ett nästan roligt sätt. Väldtäkten var märklig och obehaglig. Det där när en kvinna säger nej nej nej nej och sen till slut ja. Nä. Man gjorde en grej av att det var oklart varför hon höll på att svimma, lite som att Juan var nån sorts karlakarl som hon aldrig hade stött på tidigare. Nä, som sagt.

    Haha, och Coburns irländska! Jag undrade hur karln pratade. Det var nåt skumt med hans amerikanska engelska tyckte jag. Sen såg jag den där IRA-flaggan och saker och ting (och dialekter) föll på plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: