Zonbi asu (2011)

Dags för ytterligare en film som i likhet med Nazis at the Center of the Earth faktiskt blev bannlyst från 2016 års Halloween-tema.

***

zombie-assalt. titel: Zombie Ass: Toilet of the Dead

Den unga Maki vill hemskt gärna bli modell. Och det vet ju alla att modeller ska vara supersmala. Men att svälta sig, köra fingrarna i halsen eller oupphörliga lavemangskurer är inget för den kluriga unga kvinnan. Hon har istället listat ut att modellens bäste vän förstås är…tadaaa, binnikemasken!

Hon har dessutom hört talas om en fors där fiskarna ska vara infesterade av en särskilt potent binnikemask och övertalar därför sina kompisar att hänga med på en liten campingtripp. Eller ja, kompisar och kompisar… Hon är het på Take och det är han som äger vanen som de åker i, så han är ju given. Men Take är ihop med Aya som i sin tur är bästa kompis med Megumi. Också så nörden Naoi som kan det där med fiskparasiter.

I skogen som forsen ligger i träffar de på en märklig man som biter fingret av Take. En skada som genererar så mycket blod att man skulle kunna tro att Take är ett medicinskt unikum som har stora kroppspulsådern i händerna. Men tack vare den enorma blodförlusten är det kanske inte så konstigt att Take börjar känna sig lite krasslig och i sitt sökande efter hjälp hittar ungdomarna snart en by som dock verkar märkligt övergiven.

Eller inte… Maki, som kalasat på fiskparasiter, känner att hon behöver göra ett akut pit stop och rusar in på ett lägligt placerat utedass. Medan hon hukar över dasshålet och vältaligt refererar exakt hur det känns i magen dyker det plötsligt upp en oväntad åhörare. I dasstunnen under henne…

Bara ett fåtal minuter senare är Maki bortsläpad av dasszombies. Dessutom har en kvarvarande byinvånare skjutit skallen av sig för att hejda en invärtes parasitvandring från magen till hjärnan; Naoi svalt ett av mannens ögon som flög iväg när han sköt sig; Aya suttit ihjäl en zombietorso som gjort idoga försök att slita av henne trosorna och den snabbtänkta Megumi gjort processen kort med flera andra zombies. Parasiterna är dock livsfarligt snabba. Allt hopp tycks vara ute när gänget räddas av en läkare som är snabb med spikpistolen.

Tja, vad förväntar man sig när man sätter sig framför en film med titeln Zombie Ass? Inte mycket, det ska erkännas… Och i ärlighetens namn har ju exempelvis Stephen King redan brutit bajsbarriären med “shitweasels” i sin Dreamcatcher. Samtidigt tillhör jag nog inte rätt målgrupp för den här typen av film eftersom jag inte tycker att kiss-och-bajs-humor är höjden av komedi. Eller skräck heller, för den delen.

Så jag sitter mest och funderar på om Zombie Ass är en mer vågad film i Japan, ifall det sociala tabut mot pruttar och andra saker som läcker ur rumpan är större där än hemma i Svedala (där det ju knappast finns med på den alldagliga agendan heller, ska erkännas). I alla fall hänger en del av upplösningen på att Megumi (som är filmens egentliga huvudperson och ständigt iklädd den klassiskt japanska skolflicksuniformen med sjömansblus, knästrumpor och plisserad kjol) måste omfamna sina egna pruttar och inte vara så fixerad vid att upprätthålla en snygg självbild.

Men visst, Zombie Ass är nog så fantasifull. Riktigt snygg makeup och praktiska effekter blandas med fullkomligt horribel CGI. Ju mindre som sägs om den avslutande “big bad”, dess bättre. Parasiterna är hudfärgade med en rejält utrustad scolex (måste man förstås ha när man ska borra sig ur kroppar på lämpliga ställen) och en liten hjärna. Jag vet inte om det är meningen att man ska uppfatta dem som fallosliknande så att det därmed, förutom kiss-och-bajs-kopplingar, också kan bli avsevärda analsexallusioner men det är absolut möjligt. I alla fall i min hjärna…

Alltså, Zombie Ass är inte en bra film på många fläckar men jag kan ändå inte låta bli att imponeras över ett filmteam och en cast som överhuvudtaget ställer upp på de här dumheterna.

star_full 2

3 reaktioner till “Zonbi asu (2011)”

  1. Visst blir man lite glad över att de tar sig för att göra något så dumt. Jag gillar också att de integrerar den där sensmoralen på ett fantasifullt sätt som höjer slutfajten. Den explicita användningen av stereotypa karaktärer är också lite gullig. Men som helhet är det väl inte i närheten av Nuigulumar Z. Har du sett den?

  2. @Carl: Jamen, se där! Inte en tanke på att det kunde vara samma regissör till de filmerna. Vad jag minns var Nuigurumâ Z mer hysterisk men också lite, lite smartare (allt är relativt).

    @Steffo: Detsamma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: