Resident Evil: Afterlife (2010)

Jag är inte främmande för lite återbruk. Jag skrev om Resident Evil-seriens fjärde del för fem år sedan, vilket är tillräckligt lång tid för att motivera en återpostning i kompletthetens namn. Håll till godo. Igen.

***

I form av en hämnande ängel kommer den numera välbekanta Alice till Umbrella Corporations Tokyobas. Hon hinner meja ned ett antal underhuggare innan hon själv blir nedskjuten. Är filmen slut nu? Kan det vara världens kortaste spel-till-film-film där hvudpersonen är en nybörjarspelare och därför dör med en gång? But of course not… Raskt dyker det upp flera Alice och nu kanske man får något vagt minne av att Resident Evil: Extinction slutade med en massa Alicekloner. Nå, de är i Japan och de är uppenbarligen stridsberedda. Det skjuts och det skjuts och det…gääääsp…skjuts lite mer. Till slut flyr det vi får anta är skurken (han har ju solglasögon på sig) i ett flygplan bara för att upptäcka att även Alice har lyckats borda flighten. De slåss lite mer och till slut flyger planet in i en bergvägg. Den odödliga Alice (yay för oändligt antal uppföljare…) reser sig ur vrakresterna.

Sedan går det raskt sex månader och vi har bara att inse att detta var en inledning av senare 007-mått: den har egentligen ingen som helst bäring för den fortsatta historien. Istället har Alice kommit fram till Alaska (hur fick hon tag på ett plan och lyckats underhålla det? skitsamma…) dit ju Claire, K-Mart och de andra var på väg i förra filmen för att nå det idylliska Arcadia, dit ingen smitta skulle ha tagit sig. Hon hittar gruppens flykthelikopter övergiven på en strand och blir efter ett tag attackerad av en vildsint Claire som inte alls tycks känna igen sin gamla vän. När Alice tar bort en spindelliknande grunkojäng (vad är det? skitsamma…) som Claire har sittande på bröstet lugnar Claire ned sig men kommer inte ihåg vad som hänt eller var de andra är.

Nå, något Arcadia finns uppenbarligen inte i Alaska och Alice och Claire styr istället kosan mot sydväst tills dess att de kommer till Los Angeles (varför? skitsamma…). Där lyckas de landa på taket till ett högsäkerhetsfängelse vars bastanta väggar är enda anledningen till att den lilla gruppen innanför dem lyckats överleva, för utanför fängelset finns typ miljarders miljoner zombies som vill komma in. Gruppen gör Alice uppmärksam på ett skepp som ankrat utanför kusten, ett skepp vid namn Arcadia… Sagt och gjort: räddningen ligger uppenbarligen i detta skepp trots att de inte ser någon röra sig på däck eller lyckats kommunicera med dem via radio.

Trots att man tagit tillbaka Paul Anderson som regissör torde inte Resident Evil: Afterlife vara något han skryter med på hippa Hollywoodfester (finns det sådana? Ingen aning, men om det inte finns det borde de finnas). Som så ofta annars med spel-till-film-filmer är designen och fajterna riktigt snygga men historien är lövtunn och känns alldeles för spelbetonad. Nu kanske jag glorifierar första Resident Evil för mycket men trots att det även där handlar om att fullfölja en serie uppdrag på sant dataspelsmanér lyckades den i alla fall skapa ett visst mått av spänning. Här är det som att titta på när någon annan spelar och det är i alla fall något som jag inte tycker är särskilt underhållande.

Jag kan också förstå att man vill utöka zombiegalleriet lite (de är ju ärligt talat rätt endimensionella) men att bara slänga in en tremeterskille med någon form av bödelshuva och ett vapen som ser ut som en köttklubba i ena änden och ett (givetvis) gigantiskt yxblad i den andra utan någon som helst förklaring (begär jag för mycket av en spel-till-film-film?) känns lite trött.

Alice har ju i takt med filmerna kommit att bli mer och mer av av en Ripleykopia, men medan hon fajtas och skjuter som en hel karl finns där inget av den psykologiska bakgrund som åtminstone hjälpte Alien Resurrection (lite) på vägen. Medan Resident Evil: Extinction ändå lyckades bli en hyfsad actionrulle blir Resident Evil: Afterlife mest en trött gäspning. Det är knappt att jag lyckas uppbåda tillräckligt intresse för att bli upprörd över det skamlösa cliffhangerslutet som dessutom känns totalt obegripligt.

23 reaktioner till “Resident Evil: Afterlife (2010)”

 1. Tack åh tack så hemskt mycket!
  Skönt att någon mer håller med mig om detta sanslösa dravel! 🙂

  Jag fattar bara inte att denna franschise dragits i långbänk…finns det verkligen någon som ÄR intresserad…?

  Första filmen var ju helt ok, men det borde sannerligen ha stannat där…

 2. Har faktiskt inte sett någon av Resident Evil-filmerna. Känns inte som något man skulle uppskatta. Fast första filmen kanske är värd att se ?

  Att det nu kommit fem filmer i serien låter helt sanslöst. Men antar att de spelar in mycket pengar alternativt säljer mycket på DVD/Blu-Ray.

 3. @Fiffi: Ja, inte var det mycket att hänga i julgranen, inte 😀

  @Steffo: Men…men…finns det _någon_ som försöker hävda att uppföljarna är fantastiska?!

  @Movies-Noir: Tja, det beror väl lite på vad man förväntar sig. Det är Resident Evil, blod och slafs och totalt meningslöst (och inte sällan obegripligt) våld. Det är inte Night of the Hunter, om man säger så… Men sett till Steffos kommentar och Fiffis inlägg tycks jag inte vara ensam om att tycka att ettan i alla fall var adekvat underhållande.

 4. Jag tror jag tyckte första filmen var på gränsen, men att den hade sina poänger (som alltid är det ju en evighet sedan jag såg den). Andra filmen orkade jag inte se klart och resten har jag undvikit som pesten… ;D

 5. Är det i stil med Underworld ? Den filmserien verkar också ha hållts vid liv extremt länge. Där har jag iaf sett första filmen, fast den var inte mycket att hurra över. Antar att detta är något liknande, kvalitetsmässigt åtminstone.

 6. @Movies-Noir: Nja, vet väl inte om det påminner så värst mycket om Underworld mer än att det är filmer som fått alldeles för många fler uppföljare än de förtjänar. Personligen skulle jag nog hålla första Resident Evil för en bättre (eller åtminstone roligare) film är första Underworld men så hade jag redan när jag såg den senare hunnit bli rätt trött på både vampyrer och varulvar.

 7. Du har en förkärlek för att skriva om riktigt usla filmer och skriver mycket om dom. 🙂 Extinction tyckte jag var ungefär lika dålig fast den hade nånting som man kunde kalla handling.

 8. @Filmmedia: Man kanske kan säga att jag inte drar mig för att se riktigt usla filmer och sedan gosa ned mig i deras monumentala uselhet 😀 Jag tror det var enbart kråkorna som fick Extinction att lyfta sig en liten smula i håret.

 9. Ha ha! Härlig attityd måste jag säga! Vet inte om jag själv skulle kunna ”gosa ner mig”. Jag blir mest bara förbannad över att man slösar resurser över sånt, både i betydelsen av mänskliga, konstnärliga och ekonomiska sådana. 🙂

 10. @Filmmedia: Det är inte helt sällan man blir förbannad också, men få saker går upp emot att kunna skriva av sig genom en slagfärdig sågning.

 11. Japp medhåll från Filmitch. Skrattretande dålig. Jag gillade dock den första filmen. Tvåan var i det närmaste otittbar och trean hade som sagt både fighter zombies och kråk zombies. Det var nog detta som fick att se fyran på bio ngt jag aldrig kommer göra om.

 12. Här har vi både 007-intro och en grunkojäng. 🙂

  Det var lite av denna jag såg på besök hos den store Frans. Tyckte det verkade ganska bra! Förstod ju direkt att det inte hade någon betydelse att jag hoppade rakt in i mitten av filmen, handlingen brukar inte vara viktig i denna serie… 😀

 13. Aha! Redan 2012 var jag inne och hojtade om detta SANSLÖSA DRAVEL! Finns ingen anledning att ändra åsikt om man säger så. 🙂

 14. Ja fy djävulen vilken skit. När man inte trodde att det kunde bli sämre efter del två och tre…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: