X4: Baronessan Emma Orczy i korthet (1899-1921)

Emma Orczy var en författare som i slutänden kunde leva gott på högvis av Scarlet Pimpernel-relaterade skriverier. Men hon skrev rätt mycket annat också och en del av det finns tillgängligt både via Librivox och Project Gutenberg. Olika typer av hemligheter, mysterier och höggradiga melodram tycks vara den stil som hon trivs allra bäst inom. I likhet med böckerna om Scarlet Pimpernel finns en hel del svepande åsikter om både kulturell bakgrund (britter hugger aldrig en fiende i ryggen), kön (en kvinna kan göra vad som helst för mannen hon älskar) och klass (underklassen är inte sällan misstänksam och samarbetsovillig) men dryga 100 år i backspegeln ger i alla fall mig ett förlåtande sinnelag.

the-emperors-candlesticksThe Emperor’s Candlesticks (1899)
Detta var Orczys första försök att skriva en roman och det blev väl inte så himla bra. Historien om ränksmidande anarkister och olika personer som jagar efter en uppsättning ljusstakar vilka gömmer en viktig hemlighet har sina ljuspunkter men är lite rörig och tar alldeles för lång tid på sig att komma igång. Oengagerande om man jämför med hennes senare (och betydligt bättre) verk.

Två filmversioner finns, en österrikisk från 1936 och en amerikansk med ingen mindre än William Powell från 1937.

Librivoxkvalitet: Den halvdana boken finns dock i en helt ok inläsning

star_full 2

the-old-man-in-the-cornerThe Old Man in the Corner (1909)
Framgången för Arthur Conan Doyle och hans detektiv Sherlock Holmes inspirerade många författare, så också Orczy. Den unga reportern Polly Burton träffar en man på sitt vanliga lunchhak, vilken dag efter dag efter det första mötet berättar för Polly om olika rättsfall som polisen aldrig löst. Själv lyckas han genom logik och kvalificerade gissningar alltid komma fram till vem den verklige gärningsmannen är, men utmärkande för alla berättelserna är alltså att den verklige förövaren aldrig får känna av samhällets straffande hand. Mysterierna bygger inte sällan på falska identiteter och brotten är vanligtvis orsakade av girighet samt arvstvister.

Librivoxkvalitet: Helt ok med avseende på både tal och ljud.

star_full 2star_full 2star_half_full

lady-mollyLady Molly of Scotland Yard (1910)
Lady Molly Robertson-Kirk är faktiskt inte litteraturhistoriens första kvinnliga detektiv, men visst är hon tidig. Uppenbar Arthur Conan Doyle-ripoff i det att Lady Mollys äventyr berättas av hennes trogna assistent Mary Granard. Marys språkbruk och den synnerligen nära relationen mellan Molly och Mary kan med dagens ögon lätt ses som homosexuell, men ska nog inte tas för given.

Grejen med Orczys kvinnliga detektiv torde bland annat vara det faktum att Molly faktiskt är anställd inom Scotland Yard och ibland behandlar sin fåkunnige chef med den nonchalans han förtjänar. Hon förlitar sig i hög grad på intuition (som egentligen inte är något annat än skarpa insikter i det mänskliga psyket) och sin förmåga till förklädnader. I likhet med The Old Man in the Corner inbegriper många av mysterierna falska identiteter, utpressning och penningknipor.

Tyvärr känns det som om Orczy backar lite på den emancipatoriska vägen i de sista kapitlen där det blir klart att Lady Molly bara slog sig på mysterielösargebitet för att kunna hjälpa sin älskade make kapten Hubert de Mazareen som blivit falskeligen anklagad för mord. Så fort hon kunnat lösa detta ultimata mysterium och satt de riktiga skurkarna bakom lås och bom avslutas karriären. Ändå rätt uppfriskande och riktigt klurigt på sina ställen. Bättre än The Old Man in the Corner mycket tack vare Lady Molly själv och rösten från assistenten Mary.

Librivoxkvalitet: Helt ok med avseende på både tal och ljud.

star_full 2star_full 2star_full 2

castles-in-the-airCastles in the Air (1921)
Med tusen ursäkter och förbehåll i bagaget beskriver Orczy Hector Ratichons underhållande äventyr. Författaren måste i alla fall ge sken av att ursäkta sig eftersom bokens huvudperson och berättare är en skrupelfri skurk samt osvikligt imponerad av sin egen klurighet och slagfärdighet. Ratichon agerar ibland som privatdetektiv men kan lika gärna kontrakteras för att stjäla viktiga papper. Och när han väl har stulit dem drar han sig inte för att sälja tillbaka dem till dess ursprunglige ägare snarare än hans uppdragsgivare om det verkar vara en mer lönande affär. Hans mål här i livet är nämligen att tjäna så mycket pengar som möjligt samt gärna förföra så många damer som möjligt under tiden. Ratichon är verkligen ingen korkad skurk, grejen är bara att han allt som oftast hamnar i lag med ännu smartare skurkar och därmed alltid drar det kortaste strået. Det märks att Orczy har blivit en proffsförfattare på åren som gått sedan The Emperor’s Candlesticks. Underhållande!

Librivoxkvalitet: Helt ok inläst av ingen mindre än svensken Lars Rolander.

star_full 2star_full 2star_full 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: