Paranormal Activity: The Ghost Dimension (2015)

paranormal-activity-2015För att se till att publiken är med i spelet serverar denna sjätte paranormala film en snabb snutt från trean och 1988 innan den snabbt hoppar fram till 2013. I ett för serien traditionsenligt humongous hus bor Ryan, Emily och dottern Leila, kallad Lee. Eftersom det lackar mot jul har familjen utökats med new age-kompisen Skyler och Ryans brorsa Mike.

I jakt på den tusende ljusslingan att dekorera det humungous huset med hittar Mike en mystisk låda full med VHS-band och en ålderstigen videokamera. Ryan är teknikfanatiker och testar snabbt den nya leksaken. Genom sökaren visar kameran honom inte bara en halvrandig och halvdålig videoupptagning utan också en märklig närvaro av…något som tycks husera i vardagsrummet (i den mån det får plats bredvid julgranen som storleksmässigt matchar den vid New Yorks Rockefeller Center).

Ryan fortsätter att leka med videokameran och blir också fascinerad av det han ser på de gamla VHS-banden – en ”familj” bestående av två små flickor vid namn Katie och Kristi, en äldre kvinna och en man som av allt att döma tränar lilla Katie inför…något. Samtidigt börjar dottern Lee bete sig konstigt och ha långa utbyten med en viss osynlig kompis vid namn Toby.

Ok, nu var Sofia inte sitt allra piggaste och soligaste jag den här fredagskvällen när Arboga Bion bjussade på lite skräckfilm men det är kanske ändå symptomatiskt att filmens trailer var en bättre och läskigare film är fullängdsvarianten? The Ghost Dimension känns nämligen som en fruktansvärd mängd hoppa till-effekter, åtskilda av en ärligt talat både seg och trist ”historia”. På det hela taget betydligt mer som en ”vanlig” skräckfilm än en found footage.

Jag har ju tidigare konstaterat att den fina klaustrofobin i ettan är som bortblåst från och med tvåan eftersom alla de paranormala husen ska vara så enorma. Detsamma gäller förstås även denna del. Persongalleriet är anonymt och ointressant. Den tidvis pårökta brorsa-dynamiken mellan Ryan och Mike känns malplacerad och drar uppmärksamheten från själva skräckelementet. Närvaron av Mike och Skyler är samtidigt svårmotiverad, den förre finns mest på plats för att kunna vara kamerahållare medan den senares tro på yoga, andar, feng shui och annat i samma stil kanske ska göra det hela lite otäckare. Eller nåt…

Själva bakgrunden med demoner och satanism och mystiska symboler har nu börjat bli så pass intrikat att den inte riktigt funkar. Ryans efterforskningar blir snarare distraktioner från helheten än något som förhöjer rysfaktorn. Dessutom är det något som inte hänger ihop (förutom själva filmen då, ba-dum-dum-katischh). Om videokameran bara ska vara ett sätt att ”se” spökdimensionen och inte i sig är en instrument för åkallande eller en portal, varför då föra den vidare tillsammans med VHS-banden? Och om den är det, innebär det att det som nu händer i filmen aldrig skulle ha hänt om Mike inte hittat den famösa lådan?

Det roligaste med visningen blev istället grabbgänget bakom oss som reagerade högljutt på alla hoppa till-effekter som filmen hade att bjuda på. Behovet att släppa på spänningen genom att ljudligt kommentera något (”Näää, inte natt nu igen!”) störde inte eftersom de samtidigt var synnerligen ordentliga med att hyssja varandra. Arbogas bioungdom sköter sig utmärkt ännu en gång!

Filmen till ära återupplivar jag de gamla kategorierna från Halloween-temat 2014 som ju (bland annat) rörde found footage-filmer.

FF-o-meter
Nå, inga direkta orimligheter förekommer i det här avseendet även om man förstås kan konstatera att den infernaliskt extrautrustade videokameran har en osannolikt bra ljudupptagning. Däremot blir det som vanligt lite krystat när det inledningsvis filmas både det ena och det andra som rimligtvis inte borde vara särskilt intressant att filma men som förstås har betydelse för händelseutvecklingen.

Vem klipper?
Tja, nu får man väl nästan dra slutsatsen att Den Okände Klipparen är Toby himself eller någon annan satanisk entitet.

Filmbetyg
star_full 2star_half_full

FF-betyg
star_full 2star_full 2star_full 2

7 reaktioner till “Paranormal Activity: The Ghost Dimension (2015)”

  1. Wow! Kudos till dig som hänger i och tittar på den här filmserien ändå! Själv lämnade jag skutan efter del 2. Känns som att det inte fanns mer att hämta här.

    Risken med (framför allt) rysar-serier…att det blir på tok för urvattnat när man mer eller mindre skiter i storyn och satsar bucksen på att värka fram nya rysliga scener….aka..man skapar scener först och manus sen..?

    Ha en skön helg! 🙂

  2. Ska jag vara helt ärlig skulle jag nog inte ha hängt kvar om det inte vore för det där Halloween-temat. Och den här föll ju under Arboga Bio-regeln 🙂

    Ha detsamma!

  3. Av outgrundlig anledning glor jag också vidare på eländet. Jag gillade spökerierna med VHS banden men det var allt. Makalöst trist film.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: