På temat ”fordon” kan vi det här året notera uppskjutningen av den första rymdfärjan Columbia och i Gåsefjärden går U137 på grund. Något som kan skicka ut användarna på en helt annan resa är crack, vars användande rapporteras för första gången i bland annat USA.

Hemma i Svedala bildas Miljöpartiet och riksdagen erkänner teckenspråket som dövas första språk i Sverige.

Och kulturscenen invaderas av MTV som börjar spela musikvideos 24 timmar om dygnet med start den 1 augusti. Den första videon som spelas ska ha varit ”Video Killed the Radio Star”. Ungefär en månad senare bevisar Simon and Garfunkel att det fortfarande ändå finns en lockelse i live-framträdanden när de spelar för en halv miljon pers i Central Park. Att konserten var gratis kan förstås också ha haft något med saken att göra…

De som lämnar sin plats framför kameran är bland andra: John Elfström, Zarah Leander, och Vera-Ellen.

10. Chariots of Fire
En fin film om människors förmåga att övervinna alla möjliga svårigheter, så väl fysiska som psykiska. Frågan är dock om inte Vangelis score blivit ännu mer känt än filmen det ackompanjerade.

“If you don’t run, you can’t win.”

chariots-of-fire-pic

9. Varning för Jönssonligan
En av de få filmer jag kan minnas att hela familjen gick och såg på bio. Den nostalgifaktorn övervinner det mesta och jag är inte säkert att jag vill få kvitto på hur bra eller dåligt den har hållit som komiska kvalitet.

”Jag har en plan.”

jo%cc%88nssonligan-pic

8. History of the World pt 1
Nästan samma nostalgiglasögon från #9 har fått följa med till Mel Brooks one-liner-kavalkad. Trots lökighet kan jag intyga att jag fortfarande skrattar rätt gott, så här kan vi snacka beprövad kvalitet.

”It’s good to be the king.”

history-of-the-world-pic

7. An American Werewolf in London
En relativt välbalanserad skräckkomedi som också innehåller en del melankoli. Sätt ihop det med Rick Bakers fantastiska specialeffekter och make up och vi har en vinnare.

”Beware the moon, lads.”

an-american-werewolf-in-london-pic

6. Abscence of Malice
För det mesta kan man lita på Sydney Pollack. Här använder han särskilt Paul Newman och Sally Fields med den äran i en thriller som ändå inte blir en thriller.

“I’m Michael Gallagher. I want to know where this story came from.”

abscense-of-malice-pic

5. The Evil Dead
Filmen som lanserade Bruce Lorne Campbell. Även om Sam Raimi blivit (något) mer raffinerad i sitt filmskapande genom åren finns det ett otvetydigt driv och en svårslagen energi i den här debuten.

“I know now that my wife has become host to a Kandarian demon.”

the-evil-dead-pic

4. Mad Max 2
Inga kan förstås ta ifrån Mad Max-originalet äran av att vara första men ska vi börja snacka underhållande film är jag inte den enda som håller denna uppföljare högre. Som i sin tur fick en nästan lika underhållande uppföljare i Waterworld. För att inte tala om den mer nyliga Fury Road.

“I am gravely disappointed. Again you have made me unleash my dogs of war.”

the-road-warrior-pic

3. The Burning
Visst måste det finnas plats för en hederlig slasher också? The Burning är inte lika omtalad som vare sig Halloween eller Friday the 13th, vilket är lite orättvist kan jag tycka.

“This camp had a caretaker, and his name was Cropsy.”

the-burning-pic

2. Escape from New York
Även om det finns andra filmer av John Carpenter som jag tycker mer om än Escape… är det frågan om Kurt Russell någonsin varit coolare än när han var Snake Plissken?

“Remember, once you’re inside you’re on your own.”

the-escape-from-new-york-pic

1. Raiders of the Lost Ark
Ingen 80-talslista är komplett utan Steven Spielberg. Detta är en av hans allra bästa med en härlig historia, daterade smälteffekter och en underbar relation mellan Harrison Fords Indy och Karen Allens Marion.

”They’re digging in the wrong place!”

raiders-of-the-lost-ark

Bubblare: E tu vivrai nel terrore! L’aldilà (The Beyond), Quella villa accanto al cimitero (The House by the Cemetery), Time Bandits.

Återigen drar 80-talet listiga filmspanare i massor:
Jojjenito
Movies-Noir
Fiffis filmtajm
Filmitch
Fripps filmrevyer
Flmr
Filmmedia
Filmfrommen
Spel och film