The Space in Between: Marina Abramovic and Brazil (2016)

filmspanarna_kvadrat_svEn film som låter mer som en konstvetenskaplig avhandling, kan det vara något? En klatschigare titel hade kanske varit ”Smashing Eggs in the Jungle” eller ”Intergalactic DNA”?

Om inte annat är det en bra signal om att denna ”dokumentär” av och med performancekonstnären Marina Abramovic inte liknar något annat jag sett tidigare. I en blandning av dokumentär och mer regisserad framställning får tittarna följa med henne på en resa genom Brasilien under 2012 och 2013 för att göra… Ja, vad?

the-space-in-betweenBland annat vill Abramovic utforska tro och helande. Hon besöker till exempel den berömde andlige healern John of God som verkar i centrala Brasilien. När han förstår att hon bara tänkt sig en snabb visit ut och in på en eftermiddag går det absolut inte för sig. En session hos John of God (eller João Teixeira de Faria som han egentligen heter) innebär att alla närvarande ska poola sina energier genom timslånga meditationer. Allt för att han ska kunna genomföra sina kirurgiska ingrepp som sker med de mest basala av verktyg och utan bedövning eller narkos.

Hon besöker också en kvinnlig schaman (?) i djungeln som rullar ägg över patientens kropp. De ska suga åt sig smärta och sedan krossas för att patienten ska kunna ta kontroll över sin egen plåga. Abramovic har uppenbara problem med att krossa just det ägg som sägs ha rullats över ett problemfyllt knä.

Smärta är alltså ett annat starkt tema i framställningen. Abramovic är ingen distanserad och vetenskapligt undersökande ciceron på denna brasilianska resa. Hon deklarerar tidigt att hon aldrig har haft problem med att hantera fysisk smärta men att det är en helt annan sak med den känslomässiga motsvarigheten. Hon har haft två stora kärlekar i sitt liv men ingen av dem verkar finnas närvarande nu och säger att hon inte vill dö av ett brustet hjärta.

Det för min del intressantaste elementet i filmen var när Abramovic spekulerar i kopplingen mellan ritualer och sin egen konstform, performance. Hon säger sig aldrig har varit intresserad av religion eftersom det påminner henne om en institution. Andlighet är emellertid en annan femma, vilket för mig i och för sig blir lite motsägelsefullt eftersom jag får intrycket av att hon likställer andlighet med ritualer medan jag ser det tvärt om. Andlighet är något som är för öppet för att hägnas in av ritualer medan de däremot fungerar alldeles utmärkt i den institutionaliserade religionen.

Alltnog, konstnärens poäng är att ritualer och (performance)konst påminner om varandra eftersom bägge handlar om en förändring eller förvandling av personen som genomgår dem. Det är alltså resan eller processen som är det intressanta, inte de individuella start- och slutpunkterna. Hon kommer också till slutsatsen att nästa steg på konstnärsbanan är att ta sig själv ur bilden: ”The public is the performance”.

För min del hade Marina Abramovic gärna kunnat få lägga ut texten mer om just den biten. Som The Space in Between nu framstår är den ett märkligt sammelsurium av nyandlig mumbojumbo om dimensioner och schamaner som diagnosticerar Abramovic med att ha intergalaktiskt DNA (det är därför hon aldrig känt sig riktigt hemma någonstans), olika mer eller mindre besynnerliga ritualer som involverar allt från lera och växter till svetthyddor, kvinnor som finner livskärleken i att laga mat och en konstnärsprocess som leder fram till en stor utställning i São Paulo 2015 vilken involverar hörselkåpor och kvartskristaller.

star_full 2star_full 2

SFF picSista inlägget från filmspanarnas SFF-dag anno 2016. Jag såg filmen med Henke, Johan och Cecilia. De andras inlägg om The Space in Between kan återfinnas hos Fripps filmrevyer och Jojjenito.

Annons

6 reaktioner till “The Space in Between: Marina Abramovic and Brazil (2016)”

 1. Tja… Om man ändrar namnet i titeln Abramovic till Ibrahimovic skulle man kunna sälja filmen på svensk marknad.
  ”The Space in Between: Ibrahimovic and Brazil”. Det skulle vara en ”svensk” översättning som skulle fungera. 🙂

 2. Usch då vilket lågt medelbetyg de fyra filmerna jag valde för filmspanardagen fått hos dig. det är så svårt att hitta fyra bra filmer som ligger bra i schemat för de logistiska aspekterna, resor mellan biografer och visningar samt utrymme för en icke allt för stressad middag. Hoppas att du kunde ta med dig värdena i att hänga med bloggkompisarna en dag i alla fall!

  Vi verkar ha uppfattat denna film liknande i alla fall. Du tar upp Marinas något förvirrande inställning till ritualen. Klart den har mer med kyrkan som institution än med andlighet. Bra fångat, Sofia!

 3. @David: 🙂 Tänk vad många fotbollsentusiaster som skulle bli performanceart-älskare!

  @Henke: Jag säger som jag brukar säga — det är alltid kul att se lite olika filmer. Ingen skugga över vare sig dina eller Jojjes val!

  Tack 🙂

 4. Jag tror Marina är intresserad/fascinerad av ritualer oavsett om de utövas av frifräsare i den brasilianska regnskogen eller om ritualen är en del av en institutionell kyrka. Jag tror hon nog kan uppskatta andligheten som finns inom en kyrka. Religionen däremot känns som ett strikt lager som läggs ovanpå andligheten, och att det är det hon inte gillar. Typ. 🙂

 5. @Jojjenito: Jo, jag tror som du, att det är själva organiseringen/organisationen som hon ogillar, inte känslan eller upplevelsen som den bygger på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: