Så var det återigen dags för det andra, tredje…faktiskt sjätte Halloweentemat på bloggen! Under oktober månad har det alltså blivit brukligt att jag under mer eller mindre fasta ramar postar inlägg som uteslutande rör sig inom skräckens hank och stör. Sort of…

Förra året ägnades även en försvarlig del av november åt slängkappor och huggtänder. Och när man tagit itu med en klassisk form av odödhet, varför inte kasta sig rakt över nästa? Årets halloweentema kommer alltså att låta vampyrerna slippa pålarna och istället  fixa några huvudskott för de på senare tid så populära zombiesarna.

zombie-pic-3

Eftersom zombieursprunget tycks stå att finna på den afrikanska kontinenten och Haiti är det kanske inte så konstigt att själva ordet “zombie” är av ett modernare snitt än “vampyre”. Från västafrikanska ord tycks uttrycket kunna kopplas ihop med “gud” eller “fetisch”, men inte minst i populärkulturen är det det haitiska uttrycket för en återuppväckt död kropp som blivit det vanliga.

zombie-pic-1

I västvärlden är naturligtvis inte konceptet med levande döda okänt innan voodoo-typen av återuppväckande bli allmängods, däremot samlas de sällan ihop under någon paraplydefinition. Den engelske 1100-talshistorikern William of Newburgh återgav exempelvis i sin Historia rerum Anglicarum flera berättelser om döda som fått liv igen.

zombie-pic-4Skulle också inte Victor Frankensteins skapelse i någon mån kunna kallas för en zombie och vad ska man annars benämna de stackare som återuppväcks i H.P. Lovecrafts novell “Herbert West — Reanimator”? För att komplicera det hela ytterligare finns också den engelska termen “revenant” (vars ursprung i engelska språket åtminstone är äldre än “zombie”) som bland annat kan stå för någon som återvänder från de döda och som därmed kan appliceras på både vampyrer och zombies.

Ungefär lika löst i kanterna blir också detta Halloweentema. Jag har i någon mån hållit mig till filmer som mer eller mindre allmänt uppfattas som “zombiefilmer” men det innebär inte nödvändigtvis att de odöda i filmen uttryckligen kallas för zombies. Ett av de mest tydliga exemplen är förstås George A. Romeros klassiker Night of the Living Dead, där monstren aldrig benämns som “zombies”.

Ja,  när det kommer till zombiefilm går det naturligtvis inte att runda det landmärke som är Romero utan att ägna några ord åt hans två zombie-trilogier. Men innan man kommer dit måste man i så fall också granska Richard Mathesons I Am Legend. För även om Matheson kallar sina monster för vampyrer är det i allt väsentligt den klassiskt långsamma zombien som beskrivs i boken och som sedan hittade fram till Night of the Living Dead 1968. Vad jag kan förstå är det nämligen Mathesons inflytande som inspirerar Romero till att både göra sina zombies sugna på människokött och låta dem smitta genom sina bett.

zombie-pic-2

Just smittspridning och pandemi är ett tema som med stor förtjusning tagits upp i nära nog varenda zombierulle sedan Danny Boyles 28 Days Later (2002) och Max Brooks bok The Zombie Survival Guide. Men även i tidigare filmer är det helt uppenbart att tanken på apokalyps och mänsklighetens utrotning utgör en närmast oemotståndlig lockelse. Det här är ett tema som plockats upp av den svenske zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer, vilken delar med sig av sin kunskap på bloggen Zombieöverlevnad: Din guide till apokalypsen.

Jag valt att i viss mån utgå från Max Brooks och hans guide — alla filmerna i temat kommer att sambedömas utifrån vilken zombietyp de innehåller, omfattningen på en eventuell pandemi, vilka vapen som kan användas för att förpassa de odöda till ett icke-o-stadium samt vilken typ av fristad som de stackars överlevande människorna försöker ta sig till. Ergo: WWMBD (What Would Max Brooks Do?).

zombie-pic-5I övrigt inga konstigheter, inläggen publiceras dagligen  i kronologisk ordning med någon slags sammanfattning i slutänden. Uppehåll kommer att göras då och då för nödvändigheter som årslistor. Hänger ni med på zombieexkursionen? Som dessutom i vanlig ordning åtföljs av en snitsig header från Dogday.

Missa heller inte bloggkollegan Absurd Cinema som kör ett Halloween-tema med lite annan inriktning.

Och om ni inte kan vänta på det första inlägget kan ni ju alltid roa er med att läsa om vilka zombiefilmer som inte kommer att ingå i temat eftersom jag redan skrivit om dem. Annars finns det en fin timelapsevideo på Youtube av zombieevolutionen (sponsrad av spelet Dying Light vars zombies får avsluta det hela).

[REC] (2007)
Braindead (1992)
Day of the Dead (2008)
Dellamorte Dellamore (1994)
Död snö (2009)
Död snö 2 (2014)
Doghouse (2009)
I Am Legend (Mathesons bok plus filmatiseringar)
La Horde (2009)
Le notti del terrore/Burial ground: The Nights of Terror/The Zombie Dead/Zombi 3 (1981)
Mulberry St (2006)
Night of the Living Dead (1968/1990)
Pet Sematary (1989)
Pirates of the Carribean: The Curse of the Black Pearl (2003)
Resident Evil: Afterlife (2010)
Revolt of the Zombies (1936)
Shaun of the Dead (2004)
Survival of the Dead (2009)
The Beyond (1981)
The Cabin in the Woods (2011)
The Crazies (1973)
The Plague of the Zombies (1966)
The Revenant (2009)
White Zombie (1932)
World War Z (2013)
Zombie Nation (2004)

Annars kan ni ju alltid roa er med att leka historiker och besöka de tidigare Halloweentemana
Klassiska monster (2011)
Fjälliga fasor (2012)
Hammer (2013)
Found footage och kroppssnattande (2014)
Vampyrer (2015)