Så var det återigen dags för det andra, tredje…faktiskt sjätte Halloweentemat på bloggen! Under oktober månad har det alltså blivit brukligt att jag under mer eller mindre fasta ramar postar inlägg som uteslutande rör sig inom skräckens hank och stör. Sort of…
Förra året ägnades även en försvarlig del av november åt slängkappor och huggtänder. Och när man tagit itu med en klassisk form av odödhet, varför inte kasta sig rakt över nästa? Årets halloweentema kommer alltså att låta vampyrerna slippa pålarna och istället fixa några huvudskott för de på senare tid så populära zombiesarna.
Eftersom zombieursprunget tycks stå att finna på den afrikanska kontinenten och Haiti är det kanske inte så konstigt att själva ordet “zombie” är av ett modernare snitt än “vampyre”. Från västafrikanska ord tycks uttrycket kunna kopplas ihop med “gud” eller “fetisch”, men inte minst i populärkulturen är det det haitiska uttrycket för en återuppväckt död kropp som blivit det vanliga.
I västvärlden är naturligtvis inte konceptet med levande döda okänt innan voodoo-typen av återuppväckande bli allmängods, däremot samlas de sällan ihop under någon paraplydefinition. Den engelske 1100-talshistorikern William of Newburgh återgav exempelvis i sin Historia rerum Anglicarum flera berättelser om döda som fått liv igen.
Skulle också inte Victor Frankensteins skapelse i någon mån kunna kallas för en zombie och vad ska man annars benämna de stackare som återuppväcks i H.P. Lovecrafts novell “Herbert West — Reanimator”? För att komplicera det hela ytterligare finns också den engelska termen “revenant” (vars ursprung i engelska språket åtminstone är äldre än “zombie”) som bland annat kan stå för någon som återvänder från de döda och som därmed kan appliceras på både vampyrer och zombies.
Ungefär lika löst i kanterna blir också detta Halloweentema. Jag har i någon mån hållit mig till filmer som mer eller mindre allmänt uppfattas som “zombiefilmer” men det innebär inte nödvändigtvis att de odöda i filmen uttryckligen kallas för zombies. Ett av de mest tydliga exemplen är förstås George A. Romeros klassiker Night of the Living Dead, där monstren aldrig benämns som “zombies”.
Ja, när det kommer till zombiefilm går det naturligtvis inte att runda det landmärke som är Romero utan att ägna några ord åt hans två zombie-trilogier. Men innan man kommer dit måste man i så fall också granska Richard Mathesons I Am Legend. För även om Matheson kallar sina monster för vampyrer är det i allt väsentligt den klassiskt långsamma zombien som beskrivs i boken och som sedan hittade fram till Night of the Living Dead 1968. Vad jag kan förstå är det nämligen Mathesons inflytande som inspirerar Romero till att både göra sina zombies sugna på människokött och låta dem smitta genom sina bett.
Just smittspridning och pandemi är ett tema som med stor förtjusning tagits upp i nära nog varenda zombierulle sedan Danny Boyles 28 Days Later (2002) och Max Brooks bok The Zombie Survival Guide. Men även i tidigare filmer är det helt uppenbart att tanken på apokalyps och mänsklighetens utrotning utgör en närmast oemotståndlig lockelse. Det här är ett tema som plockats upp av den svenske zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer, vilken delar med sig av sin kunskap på bloggen Zombieöverlevnad: Din guide till apokalypsen.
Jag valt att i viss mån utgå från Max Brooks och hans guide — alla filmerna i temat kommer att sambedömas utifrån vilken zombietyp de innehåller, omfattningen på en eventuell pandemi, vilka vapen som kan användas för att förpassa de odöda till ett icke-o-stadium samt vilken typ av fristad som de stackars överlevande människorna försöker ta sig till. Ergo: WWMBD (What Would Max Brooks Do?).
I övrigt inga konstigheter, inläggen publiceras dagligen i kronologisk ordning med någon slags sammanfattning i slutänden. Uppehåll kommer att göras då och då för nödvändigheter som årslistor. Hänger ni med på zombieexkursionen? Som dessutom i vanlig ordning åtföljs av en snitsig header från Dogday.
Missa heller inte bloggkollegan Absurd Cinema som kör ett Halloween-tema med lite annan inriktning.
Och om ni inte kan vänta på det första inlägget kan ni ju alltid roa er med att läsa om vilka zombiefilmer som inte kommer att ingå i temat eftersom jag redan skrivit om dem. Annars finns det en fin timelapsevideo på Youtube av zombieevolutionen (sponsrad av spelet Dying Light vars zombies får avsluta det hela).
[REC] (2007)
Braindead (1992)
Day of the Dead (2008)
Dellamorte Dellamore (1994)
Död snö (2009)
Död snö 2 (2014)
Doghouse (2009)
I Am Legend (Mathesons bok plus filmatiseringar)
La Horde (2009)
Le notti del terrore/Burial ground: The Nights of Terror/The Zombie Dead/Zombi 3 (1981)
Mulberry St (2006)
Night of the Living Dead (1968/1990)
Pet Sematary (1989)
Pirates of the Carribean: The Curse of the Black Pearl (2003)
Resident Evil: Afterlife (2010)
Revolt of the Zombies (1936)
Shaun of the Dead (2004)
Survival of the Dead (2009)
The Beyond (1981)
The Cabin in the Woods (2011)
The Crazies (1973)
The Plague of the Zombies (1966)
The Revenant (2009)
White Zombie (1932)
World War Z (2013)
Zombie Nation (2004)
Annars kan ni ju alltid roa er med att leka historiker och besöka de tidigare Halloweentemana
Klassiska monster (2011)
Fjälliga fasor (2012)
Hammer (2013)
Found footage och kroppssnattande (2014)
Vampyrer (2015)
Som alltid bjuder du på lite extra gottigottgott under oktobermånad – klart jag slaviskt kommer följa detta.
Filmen jag talade om när vi sågs senast med zombies på savannen heter The Dead.
https://filmitch.wordpress.com/2012/07/15/the-dead-2010-storbr/
Tack, jag visste väl att jag kunde räkna med dig 😀 Damn, den där hade jag redan både hunnit glömma bort och missa. Nåvälan, mister du en zombiefilm står dig tusende åter. Av tveksam kvalitet allt som oftast tyvärr…
Spännande! Det är kul med teman, speciellt involverade favvogenren skräck.
Lite tråkigt betyg på Mulberry St. Jag som tycker om Jim Mickle som regissör, men han verkar göra rätt tveksamma filmer. Mulberry St är ju den jag har kvar av hans fyra filmer.
@Pappan: Du är varmt välkommen de kommande dagarna!
@Simon: Välkommen till kommentarsfältet, Simon! Hopas det var ok att jag lade upp en länk till din blogg i min länklista.
Vill man komplettera ska man förstås se Mulberry St, annars tyckte jag att Stake Land var klart bättre. Och Cold in july har ju fått bra omdömen.
Jag hakar på. Jag gillar ju zombier (Obs! långsamma!). Ska bli intressant speciellt med summeringarna i slutet. Vilken typ av zombie har vi att göra med etc.
Och så en notis. Jag ser att du skriver zombies med engelskt plural-s. Är detta ett medvetet fel från din sida då ju det är ett så vedertaget begrepp i Sverige? Jag skrev själv zombier här ovan som en liten jämförelse.
När man skriver zombies så ser det helt rätt ut eftersom man är så van med det engelska ordet i plural. När man skriver zombiesarna så tycker jag det blir med problematiskt. Det känns som bebis-språk. Då är zombierna bättre och dessutom grammatiskt korrekt.
Men du har säkert tänkt igenom det här mer än jag. 😉
@Jojjenito: Cool, välkommen i gänget! Du ger mitt ordval betydligt mer tilltro än det är värt. Den svenska formen ”zombier” fanns inte ens med i mitt vokabulär på något medvetet plan. Samtidigt måste jag erkänna att jag gillar plural-formen ”zombiesar” just för att det är avväpnande. Även om det blir ogrammatiskt. Så det får du nog leva med under det här temat 🙂
@Sofia: Tack! Trevligt att få vara med på listan. Jag gillade Jim Mickles We Are What We Are mest av dom tre filmerna.
@Simon: Ja, han verkar ju ha haft en respektabel utvecklingskurva. Själv har jag bara sett Mulberry St och Stake Land än så länge, men det känns som om jag började i rätt ände 🙂
Härligt! Temadags igen!
But of course! 🙂
@Steffo: Härligt, du är så välkommen! 😀
Zombiefilmer är inte någon extra kär genre för mig (jag vet lite för mycket vad jag får inom den genren allt som oftast), men jag har några zombiefilmer jag håller extra nära om hjärtat – The House by the Cemetery, The Beyond, Night of the Living Dead, Pet Sematary II och Shaun of the Dead gillar jag alla skarpt. Finns några till också.
Faktiskt skildras vampyrerna i Jean Rollins film Fascination nästan mer zombieaktiga än vampyrlika, i deras ageranden. Blev lite osäker på vad dom var ett långt tag, men dom är tillräckligt mycket vampyrer ändå.
Uttrycket ”zombiesar”, för att utveckla Jojjes språkdiskussion, får mig att se små, gulliga barnzombies(ar) i någon knubbigt tecknad stil. Känns som potential för en ny kulturell fanvåg i stil med My Lttle Pony om den animerade serien skulle göras!
På tal om zombiebarn – det är ett område filmer inte riktigt tömt potentialen kring. Hade gärna velat se en zombievåg av endast barn ju. Eller glömmer jag någon uppenbar film på det området?
Ska verkligen försöka följa ditt tema extra i år!
@Absurd Cinema: Härligt att du vill haka på! Jag kan spontant hålla med dig, det känns som om det finns en något lite större experimentlusta inom vampyrgenren. Samtidigt är det svårt att bedöma i den flodvåg som sköljt över oss de sneaste åren med mer eller mindle likadana och undermåliga filmer, oavsett om det handlar om vampyrer och zombies. Förhoppningsvis kan min lineup kanske ge förslag på nya zombiefavoriter.
När det gäller Jean Rollin såg jag ju Le viol du vampire förra året och det räckte bra så 😉
Nej, kan inte säga att det förekommit någon våg av barnzombiefilmer. De förekommer i tex gamla och nya Dawn… Och så får vi inte glömma den nya The Girl With All the Gifts!
Jättekul att du är i tagen igen!
Extra roligt att du anammar Max Brooks ideer… Har ju inte läst hans guide, men hans WWZ är den häftigaste läsupplevelsen jag haft på länge…
Jag hoppas att du avslutar med en topp 10! Blink, blink…
Jag kommer följa och läsa när tid ges, men jag väntar mig inte kunna bidra med speciellt många kommentarer då du ger dig in på en del av kartan som är i stort outforskad av mig än så länge…
Kul med zombietema! Jag ska kolla in 🙂
@Henke: Tack, kul att du tycker att det är kul 🙂 Haha, nu när jag har blivit förvarnad kanske det kan bli en tio i topp som avslutning. Inga problem med kommentarer, huvudsaken är att inläggen läses och underhåller. Kanske du kan hitta något som skulle kunna passa.
@Nej tack Zombies: Det skulle vara en ära att få så kunnigt och celebert besök!
Wow, vilken grymt bra lista. Får ju mig att börja fundera över den ultimata zombielistan…
@Magnus: Tack! Och gör’t vettja! 🙂 Henke önskade sig ju en tio-i-topp till avslutning av temat så jag kommer att lägga ut den sön 6 november. Vi kan samposta om du vill?
Jösses, det hade varit hur kul som helst. Osäker på om jag hinner få in det dock, jag noterar och återkommer. 🙂
@Magnus: Jag väntar med spänning 😀