X 5: The Wind in the Willows (1949-2006)

Det är inte särskilt förvånande att en älskad barnbok som The Wind in the Willows samlar på sig en hel hög med olika former av adaptioner. När jag hade lyssnat klart på boken var jag sugen på mer och sökte upp en del av det som (då) fanns tillgängligt på YouTube.

***

mr-toadThe Adventures of Ichabod and Mr. Toad (1949)
Disney kastar sig här över två adpationer – The Wind… samt Washington Irvings novell “The Legend of Sleepy Hollow”. Den första delen berättar historien om J. Thaddeus Toad, Esq. som har en olycksalig förmåga att bitas av de mest idiotiska modeflugor. I stort sett återges historien om Toad från förlagan men med en viktig skillnad: Disneys Mr. Toad får inte stjäla någon bil utan blir ditsatt av den gemene krögaren Mr. Winky som med hjälp av de ondsinta vesslorna tar Toad Hall i besittning medan Toad tynar bort i Towern. Allt ordnar sig i slutänden förstås till det bästa.

Toad får spiralögon när han drabbas av hagalenskapen, Badger har blivit en vresig skotte som försöker hålla ordning på Toads affärer, Ratty är ultrabrittiskt välklädd i deer stalker-hatt samt rutig sportkostym och den anspråkslöse Mole blir utrustad med ett litet plommonstop. Lagomt underhållande och klassiskt Disney på ungefär en halvtimme. Inspiration till Disneylandattraktionen Mr. Toad’s Wild Ride.

Disney har hunnit göra rent hus på YouTube, så i nuläget finns bara trailern på plats

star_full 2star_full 2star_full 2

thw-wind-in-the-willows-1983The Wind in the Willows (1983, 1984-1990)
En dockfilm som sedermera blev en serie och som i alla fall jag har tydliga minnen av från barndomens televisionsapparat. Tyvärr finns vare sig film eller serien i sin helhet på YouTube så här får man nöja sig med klipp. Dockcharm!

Intro
Tre minuter med Toad och hans motorcars

the-wind-in-the-willows-1995The Wind in the Willows (1995)
En tecknad film som nog är den mest bokstavstrogna av adaptionerna som är samlade här. Stilen är också tydligt influerad av E.H. Shepards originalillustrationer – Toad, Badger, Mole och de andra är verkligen djur och inte människor i djurhamn som live-action-versionerna. Bokstavs- och bildtrogen alltså men samtidigt rätt trist tyvärr. Får inte till vare sig fart eller charm trots röster från Michael Palin, Rik Mayall och Michael Gambon samt Vanessa Redgrave som berättare.

Numera borttagen från YouTube, men ingen större förlust där kan jag tycka…

star_full 2star_half_full

the-willows-in-winterThe Willows in Winter (1996)
Direkt fortsättning på filmen från 1995. Mole ger sig ut i en snöstorm och är sedan puts väck. Alla de andra djuren tror att han är död utom Ratty (som får andliga meddelanden från floden att Mole lever) och Toad (som inte bryr sig eftersom han numera är besatt av flygplan). Rattys spejsade relation med floden får en att undra om filmskaparna knaprat samma svampar som de tecknarna som jobbade med Disneys Alice in Wonderland.

En av de få filmer som ingen uppebarligen brytt sig om att ta bort.

star_full 2star_half_full

thw-wind-in-the-willows-1996The Wind in the Willows (1996)
Live action-film som släpptes av Disney i USA under titeln Mr. Toad’s Wild Ride. En massa kända namn med bland annat en hyfsat ung Steve Coogan i rollen som Mole. Eric Idle är förstås ultrabrittisk som Ratty. Här har man skyfflat runt rätt friskt i grundhistorien och återigen är det Terry Jones (tillika regissör) Toad som blir utsatt för vesslornas skurkstreck. Vi känner också igen klassiska (här rätt påklistrade) barnfilmsteman som Ensamhet och Identitet, vilket gör att det hela känns disneyifierat. Originalets naturandlighet upplever jag att man försökt åkalla genom att bland andra solen och floden ges mänskliga ansikten och röster. Lite för barnslig för min smak.

En annan film som tagits bort, men det finns ett 10 minuter långt introklipp

star_full 2star_full 2

the-wind-in-the-willows-2006The Wind in the Willows (2006)
En live action-film av lite nyare snitt som jag personligen gillade bäst av det jag prövade på den här gången. Kostymmässigt påminner den här versionen mycket om den från 1996 men trots att Matt Lucas Toad från början framstår som nästintill utvecklingsstörd lyckas filmen skapa ett lugn och en charm som saknades innan. Naturandligheten fixas på ett kick enbart genom väldigt fina engelska landskapsbilder och jag tycker att filmen åkallar känslan från boken betydligt bättre.

Uppdelad i kapitel, men som sagt, klart sevärd!

star_full 2star_full 2star_full 2star_half_full

2 reaktioner till “X 5: The Wind in the Willows (1949-2006)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: