Scarlet Pimpernel (1905-1940)

Scarlet PimpernelWe seek him here, we seek him there/Those Frenchies seek him everywhere.

Det är kanske inte allmän kunskap, men stencoole Batman med basrösten har faktiskt en föregångare från det tidiga 1900-talet. Till och med 1700-talet om man så vill.

År 1905 publiceras nämligen den första boken om den omåttligt populäre hjälten Scarlet pimpernel (eller Den röda nejlikan som han fick heta här hemma i Svedala. Växten heter dock rödmira). En frustande melodramatisk äventyrsbok (vilken fick ytterligare draghjälp tack vare en lika populär pjäs med ungefär samma innehåll) vars hjälte bland annat hjälpte författarinnan Emma Orczy att skaffa sig ett boende i det synnerligen fashionabla Monte Carlo.

Men Emma Orczy var inte vilken dussinförfattare som helst, i alla fall inte om man ser till hennes bakgrund. Hon föddes som baronessan Emma Magdolna Rozália Mária Jozefa Borbála ”Emmuska” Orczy de Orci (sug på det namnet Florian Henckel von Donnersmarck) och därför är det kanske inte så konstigt att alla hennes sympatier ligger hos aristokraterna som porträtteras i hennes verk.

Och många aristokrater blev det. Allt som allt skrev Orczy elva böcker, där lejonparten utspelas i England och Frankrike mellan åren 1792 och 1794 då Madame Guillotine fick jobba häcken av sig i ett av skräckväldet drabbat Paris.

I den första boken, The Scarlet Pimpernel, träffar vi på den unga och vackra Marguerite St. Just. Hon har gift sig till titeln Lady Blakney och borde vara den lyckligaste kvinnan i Europa, inte minst med tanke på att hon för närvarande inte befinner sig i Paris utan i det trygga England.

Men hennes make, den rent snuskigt rike Lord Percy Blakney, tycks ha tappat all den appeal som gjorde att han en gång kunde vinna hennes hjärta. Numera är han kylig och distanserad gentemot sin hustru samtidigt som han slösar bort både dagar och nätter på frivola nöjen som kortspel, dyrbara vagnar och eleganta kläder. Att exempelvis ta en ung fransman i upptuktelse för att denne har förolämpat Lady Blakney är alldeles för ansträngande och han skulle ju kunna få blod på sin nyinköpta rock.

Scarlet Pimpernel2Samtidigt är Londons sällskapsliv fullt av rykten om den djärve och ädle Scarlet pimpernel samt hans gäng av lika djärva och ädla män som far i skytteltrafik över engelska kanalen för att rädda oskyldiga adelsmän och deras familjer från att bli halshuggna av en hämndlysten fransk populas. Den enda kopplingen mellan Lord Percy och den oförvägne hjälten kan tyckas vara att den förre hittar på lustiga verser om den senare. Men skenet kan som bekant bedra, vilket Marguerite ska komma att inse. Men gör hon det för sent?

Orczy må ha hyst konservativa åsikter när det gäller vilken relation som bör gälla mellan adel och mindre viktiga samhällsklasser men hon kunde ta mig tusan skriva ihop ett saftigt äventyr (hennes bästa grenar är miljöskildringar och täta stämningar). Lord Percy är en hjälte som kommit att återfödas i många olika skepnader, inte bara Zorro och Batman. Ingen misstänker vem han är eftersom han inför omvärlden låtsas vara en andefattig sprätt. Han är handlingskraftig utan att vara halsstarrig eller ta onödiga risker. Han är smart och lurar sig hellre ur en situation än slår sig ur den (men man ska för den skull inte luras att tro att han inte kan försvara sig om så krävs, Lord Percy är givetvis en förnämlig fäktare). Han är en mästare i förklädnad och slinker allt som oftast precis under näsan på sina fiender genom en klurig persona eller att låtsas vara en soldat på jakt efter sig själv.

Scarlet Pimpernel3Kan han dessutom få sina motståndare att betala för de tjänster han låtsas tillhandhålla, desto bättre. Han är också kallsinnig nog att sitta jämte sin värste fiende och förolämpa honom genom att ständigt missta sig på hans namn samtidigt som den gemene fransosen inte har en aning om att den enfaldige britten är just den man han är på jakt efter. Med sin förmåga att ha en backup-plan oavsett vilken skitig situation han än är försatt i torde han vara förlagan till inte bara Zorro och Batman utan också gänget inom Mission: Impossible-styrkan.

Orczy skräder inte orden när det gäller förhållandena i det franska riket. I England är allt frid och fröjd och extravaganta fester eftersom vi hela tiden rör os i synnerligen välbärgade kretsar. I Frankrike härjar däremot misstänksamheten eftersom vem som helst kan vara en angivare för skräckväldets tjänstemän. Alla bor i eländiga krypin och har knappt mat för dagen eller kläder att sätta på kroppen. Det enda det finns gott om är smuts och råttor.

Samt förtryck, förräderi och orättfärdiga påtryckningar förstås. Det betonas gärna att fransmännen inte är det minsta lagda åt fair play. Fransk lömskhet och känslosamhet ställs mot engelsk sportsmanship och stiff upper lip-attityd. Orczys formuleringar antyder att de är än uslare fiender eftersom de inte tvekar att utnyttja exempelvis Marguerites kärlek till sin bror för att tvinga henne att spionera för deras räkning. The scoundrels!

Scarlet Pimpernel4Åtminstone första boken om blomster-hjälten kan jag varmt rekommendera. Visst finns där melodram och en övertygelse som bara kan mäta sig med Stephanie Meyers om att allt som görs i den sanna kärlekens namn kan förlåtas. Den är förstås präglad av en annan tid vad gäller syn på både klass, kulturell bakgrund och kön men samtidigt både frejdig, rolig och spännande.

Librivoxkvalitet: Lika bra som köpes, bara att ladda ned och börja lyssna!

star_full 2star_full 2star_full 2star_half_full

El Dorado
Marguerites bror Armand klantar sig som vanligt genom att bli hals över huvud förälskad och försätter sin oförvägne ledare i mer skit än han någonsin varit i tidigare. Ska Chauvelin äntligen få sin hämnd?

Librivoxkvalitet: Samma inläsare som första delen. Så, bra, alltså.

star_full 2star_full 2star_full 2

The Elusive Pimpernel
Den lömske Chauvelin är i onåd efter att ha sumpat sin chans att sätta dit blomstergangstern och brinner nu av hat och iver att rätta till sitt misstag. Han drar sig inte ens i sin utstuderade grymhet för att ta en hel stad som gisslan för att nå sitt mål.

Librivoxkvalitet: Fortfarande samma inläsare och fortfarande bra

star_full 2star_full 2star_full 2

I Will Repay
Den här gången ligger (tyvärr) inte fokus på Marguerite, Sir Percy eller hans tappra män. Istället får vi följa den olyckliga Juliet de Marny som tvingats svära en helig ed att förgöra mannen som dödade hennes bror. Eftersom det är drottningen av melodrama vi har att göra med är det förstås ingen högoddsare att kärleken kommer i vägen för fullföljandet. Skräckväldets hantlangare är dock pålitligt ondsinta och lömska.

Librivoxkvalitet: Denna sämre bok får tyvärr också en sämre inläsare

star_full 2star_full 2

7 reaktioner till “Scarlet Pimpernel (1905-1940)”

  1. @Henke: Det är svårt att bräda Leslie Howard men bokens Sir Percy kan nog göra ett gott försök i alla fall.

    Librivox är en sajt där glada amatörer läser in böcker som finns i public domain, så ja, det är gratis men till varierande kvalitet

    @Jojjenito: Damn, you got me there! Helt sant — nu är de banne mig jämnbördiga.

  2. @Filmitch: Det ser ut att finnas en film från 30-talet som jag gissar är den du menar? Och där är Leslie Howard förstås fantastisk. Men böcker hade som sagt sin charm de också.

  3. Bra recensioner som alltid, jag hade faktiskt ingen aning om att det fanns en bokförlaga till filmen, obildad som jag är.

  4. @Magnus: Tack, det var roligt att höra. Jag har en känsla av att det nästan alltid är en säker gissning att det ligger en bok i botten 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: