The Wolverine (2013)

WolverineLogan, aka mutanten Wolverine, mår inte toppen efter händelserna som timade i X-Men: The Last Stand och som bland annat slutade med att järven såg sig tvungen att sänka adamntiumklorna i sin älskade Jean Grey/Phoenix buk. I sant Förtvivlad Man-mode (välbeprövat sedan Lancelots dagar) har han begett sig ut i naturen och ser nu mer ovårdad ut än vanligt. Här umgås han med kackiga CGI-björnar, drömmer mardrömmar om Jean och vill helst av allt bara dö. Men det kan han inte, han är ju Wolverine.

Man kan tycka att erbjudandet från den gamle Yashida därför borde vara gudasänt för Logans räkning. Yashida är en japansk man som Wolverine en gång i tiden räddade från en eldfängd död medelst atombomb och som nu ligger på sitt yttersta. Men Yashida har ägnat större delen av sitt liv och ansenliga förmögenhet åt att försöka komma underfund med mutantkrafter. Han tror sig nu kunna erbjuda Wolverine att avhända sig sina läkekrafter till Yashida – Yashida blir frisk och Logan kan bli gammal och dö som en vanlig man. Everybody wins!

Men av någon anledning backar Wolverine undan från Yashidas förslag och strax därefter dör den gamle. Begravningen blir dock inte den sobra tillställning som anhöriga har rätt att förvänta sig när Yashidas sondotter Mariko blir kidnappad av ett helt gäng Yakuza-skurkar (det var från början en väldigt välbesökt begravning) men efter en hel del spring och tågåkande gör vår kloförsedde vän processen kort med dem (med benäget bistånd från en mystisk ninja-krigare).

Dock inte utan att betala ett visst pris för sin räddarinsats. Av någon anledning tycks hans helande krafter ha avtagit i styrka och att skära sig under rakningen är just nu det minsta av problemen när Logan och Mariko konstant tycks jagade av vapenviftande Yakuza, den pilbågsförsedde ninjan och den dödliga mutanten Viper.

Det har aldrig funnits någon större tvekan om att den burduse och dystre Wolverine varit publikens favorit, inte minst efter den första X-Men-trilogin som tog sin början 2000. Efter The Last Stand var det därför dags för en skäggige att få sin egen film och 2009 kom X-Men Origins: Wolverine. Tyvärr ingen större hit och därefter har det än så länge inte blivit några fler enskilda origins-filmer, istället satsade man på att ta ett omtag på hela serien med X-Men: First Class.

Origins-filmen kom att bli sydafrikanske regissören Gavin Hoods andra Hollywood-film och möjligen försökte man inför denna uppföljar-Wolverine att rätta till det misstaget. James Mangold har förvisso en längre, men minst sagt brokig, CV. Copland hyllades bortom allt förnuft, Walk the Line likaså. Mindre lyckad framstår i backspegeln kanske den romantiska komedin Kate & Leopold.

Hur klarar Mangold sig då med i princip renodlad action? Jomen, riktigt bra måste jag ändå säga. Bortsett från Marikos till synes enastående förmåga att bli bortrövad hela tiden är plotten förhållandevis pang på, samtidigt som mardrömmarna om hur han om och om igen rensar Jean som en ovanligt snygg aborre ger det hela åtminstone illusionen av känslomässigt djup. Hade vi inte fattat det innan sägs det här rakt ut, Logan är något så ovanligt som en hedervärd ronin. En krigare utan herre men obrottsligt lojal mot sin egen hederskodex som av någon anledning alltid tvingar honom att beskydda kvinnor och barn hur mycket han än grumsar om saken.

Till min överraskning upptäcker jag (efter påläsning i efterhand) att i princip alla de japanska deltagarna i detta drama faktiskt har förlagor bland serierna. Från Shingen Yashida till Mariko till Yukio, Harada och Silversamurajen. Kanske hade en mer ingående kunskap i Marveluniversat underlättat för när det börjar bli dags för den storslagna slutfajten har jag tyvärr hunnit tröttna. Det hela blir lite långdraget och jag tappar koncentrationen.

Men fram tills dess är det som sagt rätt smakligt med fajten på taket på ett framrusande japanskt snabbtåg som kronan på verket (eller varför inte polisongerna på järven).

star_full 2star_full 2star_full 2

15 reaktioner till “The Wolverine (2013)”

 1. Hörnu…kom nu inte här och badmoutha James Mangold!! 😉
  En rutinerad filmgubbe som har bra hand med sina alster…som tex just Cop Land…eller varför inte nyversionen av ”3:10 to Yuma”!

 2. @Jojjenito: Damn, det har du helt rätt i. Rättar genast till.

  @Filmitch: Lucky me, then 🙂

  @Steffo: Jamen, Yuma är ju riktigt bra. Jag säger inte att Cop Land är dålig, men den är kanske inte riktigt SÅ bra som vissa vill göra gällande 🙂

 3. Välkommen tillbaka!

  Om det är den Wolverine-filmen jag tror det är, är det den enda av X-Menfilmerna jag har kvar att se. Jag väntar därmed med att läsa din text för nu…

 4. Japp så får det bli. Är inte världens största X-Men fan men lär klippa den sista filmen ändå någon gång…

 5. @Henke: Själv tror jag bara att jag saknar Apocalypse i just den filmserien, men den ska jag absolut klippa

 6. Samma här. Den väntar jag med till den kommer ut på plastbit. Blir nog ett bra tillfälle att dels diska av den andra osedda (diskuterad ovan), dels se om de två senaste ”re-boot” filmerna…

 7. Gillar verkligen inte den här och liknande filmer. En etta för mig. Första filmen var dock cool, för då hade jag fått tag på en kopia som något smugglat ut innan premiären med halvfärdig CGI. Mycket intressant.

 8. @Henke: Tänker nog något liknande, Days of Future Past är jag rätt nyfiken på om den kommer att hålla för en omtitt.

  @David: Haha, det kan jag verkligen tänka mig. Men kanske liote obegriplig och fel CGI inte var klar än? 😉

 9. @Magnus: Tack för de fina orden. Ojoj, det var nog högre än jag skulle ranka den, skulle vara kul att veta vad du gillar så mycket med den.

 10. Till att börja med gillar jag Wolverine bäst av alla kryssmän/kvinnor, inte minst på grund av hans ”badassity”, och i den här filmen tycker jag att hans karaktär får en chans att utvecklas, samt att den japansk touchen ger en väldigt bra stämning.

 11. @Magnus: Klart man gillar Wolverine bäst 🙂 Tyvärr tycker jag nog att ingen av hans egna filmer rent manusmässigt når upp till första och andra X-Men samt Days of Future Past

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: