Project X (1987)

Project XFlygaren Jimmy Garret måste som straff efter en ”romantisk incident” i ett flygplan jobba en period på en av flygvapnets forskningsanstalter. Inte så att Jimmy själv ska utföra någon forskning, men det hade kunnat vara värre. Han hade kunnat bli sittande som e-kolvsdiskare.

Nu arbetar han istället med chimpansgänget, vilket som av en slump pysslar med precis det som Jimmy älskar. De lär sig nämligen att flyga, fast i avancerade simulatorer (notera särskilt den hypermoderna grafiken anno sent 80-tal). Jimmy paras ihop med den unge hannen Virgil och blir snart kompis med den lille gynnaren. Han upptäcker att Virgil kan kommunicera med teckenspråk och med den kommunikationen kommer en helt ny förståelse för alla chimpanserna.

Jimmy börjar se dem som individer och inte som djur, vilket förstås blir komplicerat när han till slut förstår att flygvapnet inte håller sig med chimpanser för att de är gulliga eller ser roliga ut när de röker cigaretter.

Och Project X som såg så lovande ut på pappret… 80-talskänsla, Matthew Broderick som Jimmy och en plot som det borde gå att göra rätt mycket med. Jag menar, vem sympatiserar inte med utsatta försöksdjur?

Men historien om stackars Virgil känns både platt och seg, ett problem som inte ens Brodericks glada nuna kan fixa. Beskrivningen av hur han bondar med chimpansgänget och så småningom fattar hur det ligger till är på gränsen till trist. Så pass att när det väl börjar hända saker (Fritagningsförsök! Härdsmälta!) blir det fortfarande inte spännande, utan känns mest krystat och osannolikt.

Den närmast putslustiga upplösningen skär sig också med den övriga filmen, vilken dittills varit en rätt allvarsam och känslomässig historia. Den hade passat bättre i en Disney-film (typ Chimps in the Air), inte något som ska beskriva hur militären gör oetiska försök på djur mer eller mindre i onödan.

Det är för all del lite kul att se en ung Helen Hunt i rollen som forskaren som lär Virgil teckenspråk men någon gnista eller kemi mellan henne och Broderick kan man inte direkt känna av. Pålitlige William Sadler är en av de ”onda” forskarna men inte heller han kan rädda filmen från att gå ned sig i tristhetsträsket.

Ska man nu snacka chimpansfilm är det banne nästan att jag hellre skulle rekommendera Chimpanzee i all sin antropomorfiska glans.

star_full 2star_half_full

Annons

5 reaktioner till “Project X (1987)”

 1. Jäklars! En REJÄL 80-talare också! Härligt! Plus en sedvanlig fredagssågning! Fredagen börjar fint! 🙂

  Denna har jag nån gång ibland fått för mig att se om…men inte riktigt vågat. Kanske tur det?

  (nu återstår att se om jag vågar veva igång gamla SpaceCamp från -86 som jag hittade på loppis 😉

  Ha en GO helg!

 2. @Steffo: Härligt att kunna göra en bra uppstart och få lite tid vid sidan av fotbollen. SpaceCamp! SpaceCamp! 😀 Ha en bra helg

  @Henke: War Games är flera megabyte bättre!

 3. Tummade många ggr på denna film i videohandeln men det blev liksom aldrig av. Det var helt enkelt inte lockande nog – en känsla som består.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: