1993 års tio bästa filmer

Ett våldsamt år, särskilt februari månad av någon anledning… England chockas av det grymma mordet på tvåårige James Bulger eftersom förövarna är två tioåringar. Senare dödas sex personer när en bilbomb exploderar i garaget under World Trade Center. Sannolikt inte helt ointressant i sammanhanget då amerikanska ATF blott två dagar senare stormar David Koresh område i Waco, Texas. Eller i alla fall försöker storma, det hela utvecklar sig till en 50 dagar lång belägring.

På svensk mark döms skivdirektören Billy Butt till fyra års fängelse för våldtäkt medan John Ausonius åtalas för ett mord, elva mordförsök och tio grova rån.

De som lämnar världen och vita duken är bland andra Audrey Hepburn, Eva Remaeus, Lillian Gish, Lennart Hyland, Vincent Price, River Phoenix och Brandon Lee.

Herregud, vilket rekordstarkt år! Jag har redan tidigare utnämnt 1993 till mitt favoritfilmår alla kategorier så hur ska jag kunna välja bara tio filmer?! Det kommer att bli en jäkla massa bubblare den här gången, det ser jag det.

10. Groundhog Day
Bill Murrays misantropiske vädergubbe fastnar i vinkelvolten som är hans evigt hemsökta vinterdag i Punxsutawney, Pennsylvania. Vad gör man med en dag på till synes evig repeat: hejdlös hedonism, allomfattande altruism eller helt enkelt självmord? Varför inte alla tre?!

“This is one time where television really fails to capture the true excitement of a large squirrel predicting the weather.”

Groundhog Day pic

9. The Firm
Olidligt spännande när Tom Cruise får ett läckert advokatgig på en anrik firma i ett härligt gultintat Memphis. Om Tompa får springa? Klart Tompa får springa!

“Who gives a fuck? I’m a federal agent! You know what that means, you lowlife motherfucker? It means you’ve got no rights, your life is mine! I could kick your teeth down your throat and yank ‘em out your asshole, and I’m not even violating your civil rights!”

kinopoisk.ru

8. Falling Down
Vad som händer när en rättrådig (i alla fall enligt honom själv), glasögonprydd och välfriserad man handgripligen börjar slå tillbaka mot ett samhälle som han inte längre känner sig hemma i. Michael Douglas frustration är lika påtaglig som den stekande L.A.-solen på stadens gator.

”I’m going home!”

Falling Down pic

7. Schindler’s List
Det kan inte hjälpas, här funkar Steven Spielbergs väl genomtänkta sentimentalitet perfekt för min del. Jag sympatiserar med Liam Neesons motvilliga känsla av att vilja göra gott lika mycket som jag ogillar Ralph Fiennes sadistiske lägerkommendant. En otroligt bra adaption av en något långrandig förlaga.

“For six centuries there has been a Jewish Krakow. By this evening those six centuries will be a rumor. They never happened. Today is history.”

Schindlers list pic

6. Shadowlands
Både Anthony Hopkins och Debra Winger gör kanske sina livs bästa skådisprestationer som ett udda kärlekspar – den frigjorda amerikanskan och den skygge Oxfordprofessorn. Kan vara den bästa Narnia-filmen ever.

“Not my wife. No, how could she be? I’d have to love her, wouldn’t I? She’d have to be more important to me than anything in the World. I’d have to be suffering the torments of the damned.”

Shadowlands pic

5. Much Ado About Nothing
Kenneth Branaghs Shakespeareadation frustar och sprudlar av färg och livsglädje. Även här fantastiska prestationer från kärleksparet för dagen – Kenta och dåvarande frugan Emma Thompson. Magiskt i Toscana.

“O God, that I were a man. I would eat his heart in the market-place.”

Much Ado About Nothing pic

4. Jurassic Park
En klassiker som håller måttet tack vare osannolikt välberättad historia, härliga rollfigurer (The Kids Are Allright…) och ett balanserat (oftast) utnyttjande av effekter.

“Dinosaurs eat man. Woman inherits the earth.”

Jurassic park pic

3. Tombstone
Val Kilmer, Michael Biehn, Sam Elliot och Kurt Russell i en och samma film! Alla har mustasch! Case closed…

“You tell ‘em I’m coming… and hell’s coming with me, you hear?”

Tombstone pic

2. In the Name of the Father
En av de få filmer som jag ofelbart gråter till. Kanske är det helgerån att jämföra ett vidrigt rättsövergrepp med dinosaurier men i likhet med #4 har vi även här en grymt välberättad historia samt fantastiska skådisprestationer från Daniel D-L och Pete P på köpet. Pete var en av de stackare som blev rånad på sin Oscar för bästa manliga biroll. Rånad!

“What I remember most about my childhood is holding your hand. My wee hand in your big hand, and the smell of tobacco.”

In the name of the father pic

1. The Nightmare Before Christmas
Filmen som jag alltid brukar framhålla som en av mina all time high även om jag i det närmaste sett sönder den vid det här laget. Men det är fortfarande en oslagbar stämning, underbara dockfigurer, ett grymt soundtrack och en bedårande historia.

“Jack, please, I’m only an elected official here, I can’t make decisions by myself!”

Nightmare before christmas pic

Med så många starka filmer finns det ändå ett par stycken som jag vill framhäva lite extra så att de inte försvinner bland alla bubblarna. Hedersomnämnanden går därför till: And the Band Played On samt Iron Monkey.

Bubblare: The Fugitive, What’s Eating Gilbert Grape, Philadelphia, The Piano, Age of Innocence, Alive!, Benny & Joon, Hot Shots Part Deux, Demolition Man, Cliffhanger, The Remains of the Day, Short Cuts, Loaded Weapon

Dags för den numera obligatoriska (när jag kommer ihåg den) kristallkulan. Fiffi väljer såklart minst Cliffhanger (men blir det en double feature med Demolition Man?), även Magnus bör vara svag för en actionrökare som Demolition Man, Jojjenito borde gilla Trois couleurs: Bleu, Steffo som är en riktig mjukis har fastnat för Meg och Tom i Sleepless in Seattle, David borde digga Iron Monkey, Henke (som har gjort en ny lista) vill jag minnas har uttryckt en faiblesse för Short Cuts, Jimmy (som sannolikt kommer att posta först lite senare) tror jag kan ha fallit för What’s Eating… och om Filmitch inte har med The Remains of the Day på sin lista tror jag att jag lägger ned. Movies-Noir får som vanligt ingen gissning eftersom han ligger före oss andra. Även Mikael komponerade en lista men en alldeles ypperlig topplacering!

12 reaktioner till “1993 års tio bästa filmer”

 1. Fem fina överlapp och en klockren träff i kristallkulan. 🙂 Kul att du satte Nightmare allra först. Om jag hade tittat i kristallkulan hade jag nog trott att du faktiskt skulle ha med Philadelphia och Återstoden av dagen på listan. 🙂

 2. Philadelphia är fin (som jag minns den) men konkurrensen är ju rent osannolik detta 1993. Och The Remains of the Day har aldrig lyckats sätta sig his mig så välspelad den än nu är.

 3. Håller med dig om att 1993 är rekordstarkt, helt osannolikt många superbra filmer och det var väldans svårt att välja ut bara tio. Därför hamnade Cliffhanger strax utanför min lista, precis som arton andra filmer 😉

  Tombstone är verkligen mustaschmys deluxe! Val Kilmer har nog aldrig varit bättre än där, precis som Daniel Day-Lewis i I faderns namn. Vad jag än tycker om honom i alla andra filmer så är han GRYM där! Och din etta känns såklart supersjälvklar om man känner dig det allra minsta 😉

 4. Hela fyra överlapp!

  Och visst är det ett riktigt starkt filmår.

  Tre filmer som jag inte sett (2,6,7) och The firm blev jag lite besviken på när jag kom till skott att se den för inte så länge sedan. men i övrigt bara solida val!

  Extra plus till bilden för Falling down! 🙂

 5. @Fiffi: Damn, Sly är inte så självklar som man skulle kunna tro med andra ord 🙂 Håller med, två topprestationer på de killarna där. Låter ju bra att jag är liiite konsekvent i mitt gillande i alla fall…

  @Henke: Oj, vilka toppfilmer du har kvar att se! Kan förstå att The Firm inte riktigt hållit måttet om man ser den för första gången nu, men 1993, vilken jävla resa… Tack, roligt med det omdömet från någon som är så bildorienterad som du är 😀

 6. Nix, där gissade du fel. Iron Monkey kom inte ens med. 🙂 Bra, men lite för konventionell. Eagle Shooting Heroes däremot, den skulle du gilla. Din lista var verkligen helt annorlunda än min. Stor respekt för din etta. Det hade lika gärna kunnat vara min etta också. Det hade det nog varit för några år sedan om jag bara sett den tio ggr. Men jag har nog sett filmen typ 20 ggr för mycket. 🙂

 7. @David: Hmm, jo men det kan jag förstå att Iron Monkey blir lite annorlunda i dina mer erfarna ögon. Ska bli spännande att se din lista, de brukar alltid bjuda på ett par överraskningar. Jag har nog också legat i farozonen att ha sett sönder Nightmare… men kommer ändå aldrig att glömma känslan när jag såg den första gången. Och då är den en odiskutabel vinnare.

 8. Fem snygga crossovers! Jepp!

  Otroligt härligt att du har med Tombstone på listan! Jag har den inte ens som bubblare…! Illa! Den borde nog ha varit där i alla fall..
  Sanningen är nog att Wyatt Earp har hjärteplatsen hos moi i detta fallet. Trots att vi snackar Western!

  Mycket snyggt inprickad prediction! You know me so well.
  Jag har verkligen mjukisbrallan på när det gäller romantik och komedi OCH Meg. Och Tom! 🙂

 9. Bra gissat där. Polsk pretto-regissör. Klockrent! 🙂

  Om jag hade gissat andras filmer den här gången så hade din etta varit ett givet val.

  Även du har Shadowlands på listan. En film jag helt missat. Den överskuggades väl av Återstoden av dagen (kul att se den som bubblare i alla fall). 😉

 10. Sex överlapp 🙂 och vad skönt att du inte behöver lägga ned….
  Shadowlands ligger på g för omtitt så den har sin chans vid en revidering av listan.
  DDL har jag som sagt svårt för men har sett In the name… som var ok vad jag minns.

 11. @Steffo: Ja, vad är det för en westernentusiast som missar Tombstone? For shame! 😉 Jag har iofs inte sett Wyatt Earp, men det är ju Kevin…

  @Jojjenito: Du har alltså inte sett Shadowlands? Kan absolut rekommenderas!

  @Filmitch: Det är en tröst att kunna fortsätta tack vare The Remains… Då blir ju det till ett bra betyg för In the Name… Som jag ser det i alla fall 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: