My Big Fat Greek Wedding 2 (2016)

My Big Fat Greek Wedding 2Har du legat vaken om nätterna de senaste 14 åren? Vridit och vänt på dig med samma fråga malandes i skallen: hur i all världen gick det för Toula Portokalos, hennes icke-grekiske make Ian och hennes extremt grekiska familj?

Det är inte särskilt uppseendeväckande om svaren på dessa frågor blir ”nej”. Inte ens om svaren skulle vara ”Hell no!”, för riktigt så omvälvande var knappast originalet. Även om det för all del var en puttrigt trivsam rasstereotyp-feelgood-komedi. Men någon (gissningsvis producent Rita Wilson eller Nia Vardalos) har i alla fall gjort det, för här är filmen som ska besvara alla våra brännande frågor om Toula med familj.

Riktigt så nyfikna hade vi kanske inte haft fog för att vara med tanke på att Toula snarare tycks ha tagit ett ansenligt steg tillbaka jämfört med den person hon var i originalet. Då var hon en ung kvinna som i alla fall gjorde tappra försök att slå sig fri från en kvävande familjekultur. Nu, när dottern Paris snart ska börja på college, har Toula helt enkelt ersatt omsorgerna om henne med de för de åldrande föräldrarna Maria och Costa. Jobbet på resebyrån är borta sedan länge och hon spenderar större delen av sina dagar antingen på familjerestaurangen eller på Paris skola där Ian händelsevis också råkar vara rektor (inbred much?).

My Big… försöker hjälpligt berätta två eller möjligen tre parallella historier. Paris (filmtonårsupprorisk (det vill säga inte särskilt tonårsupprorisk alls) i sotade ögonlock och en hoodie) ska som sagt var gå på college, men vilket? Ska familjens outtalade krav pressa henne till att stanna hemmavid eller orkar hon ta chansen att slå sig loss och flytta till en annan stad? Närmare i tiden ligger också avslutningsbalen, dit familjen gärna ser att hon tar med sig en ordentlig, grekisk gosse.

Samtidigt försöker Costa bevisa att han är släkting med den grekiske hjälten Alexander den Store. I sitt släktforskningsarbete upptäcker han dock ett osignerat bröllopsbevis vilket alltså innebär att han och hustrun Maria levt i synd i alla dessa år. Som den bestämda kvinna Maria är går det inte för sig att bara sticka ned till prästen och riva av det hela på en halvtimme. Nu ska här bli ett rejält bröllop, för att filmens titel ska någon funktion överhuvudtaget.

Den första My Big… blev en osannolik framgång för skådespelerskan och manusförfattaren Nia Vardalos som baserade filmen på en enmansföreställning som hon själv skrivit och framfört. Möjligen är tystnaden runt henne och hennes karriär sedan dess en av anledningarna till att vi nu ser en uppföljare. Det tycks inte som om hon på något sätt lyckats återupprepa den första succén, filmografin är sparsamt strösslad med filmer som jag aldrig har hört talas om.

Men om Nia Vardalos nu skulle ha velat sikta på någon slags come back skulle man kanske ha kunnat tänka sig att hon skulle ha lagt ned lite mer jobb för att få det hela att lyfta. Uppföljaren är inte usel men ut i fingerspetsarna både menlös och meningslös. De enda skämt som förekommer är sådana som pitchades i originalet och inte ens då var de hysteriskt underhållande. Den finns inget nytt i den historia som berättas, inget som på något sätt skulle motivera filmens blotta existens. Bortsett då från att ge Nia Vardalos lite jobb.

star_full 2

4 reaktioner till “My Big Fat Greek Wedding 2 (2016)”

  1. En fredagssågning, fast en rätt snäll sådan ändå. Om man inte heter Nia Vardalos och läser förstås 😉
    Trevlig helg!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.