Musikalvecka: Are You With It? (1948)

Are you with itDen unge och lovande matematikern Milton Haskins lever som han lär på försäkringsbolaget Nutmeg och har med räknestickan i högsta hugg lagt upp livet i enlighet de regler som vetenskapen dikterar. Om tre år bör man kunna förvänta sig en befordran och därefter är det giftermål, hus med ett vitt trästaket omfattande exakt 264 pinnar, en jycke och en son vid namn Horace. Fästmön Vivian Reilly, tillika sekreterare vid Nutmeg, har bara att gilla läget. Och det gör hon ju, kär som hon är.

Men varken fästmö eller räknesticka kan bistå när det upptäcks att Milton begått ett nesligt misstag som involverar decimalkomman. Han dömer sig själv hårdast av alla för detta ”black mark” på företagets rykte och ser det som en omöjlighet att kunna gå tillbaka till arbetsplatsen. Genom en ödets nyck träffar han på Goldie som förvånansvärt raskt får den prudentlige siffernissen att överväga en ny karriär som arbetare på det kringresande tivolit Acres of Fun. I sammanhanget skadar det förstås inte att Milton är en ytterst dansant herre eftersom dans helt enkelt handlar om ”applied matematics”.

Huruvida det är sant och om i så fall alla matematikinstitutionsfester är the place to be om man vill svänga sina lurviga kan kanske diskuteras. Klart är i alla fall att huvudrollen innehas av den då blott 23-årige Donald O’Connor som fyra år senare skulle nå en helt annan nivå av berömmelse som Gene Kellys rolige-men-inte-lika-snygge-sidekick i Singin’ in the Rain. Vad jag fäster mig vid är att Donald, i likhet med exempelvis just Gene Kelly, tycks lätt på foten som ett tistelfjun. Det är som om skelettet blivit ersatt med stålfjädrar.

I den här oförargligt charmiga lilla musikalen (som bygger på en Broadway-dito från 1946) har man blandat ett flertal pålitliga teman med friskt mod. Det är kulturkrockar när Milton först inte inser hur man ska lura av tivolibesökarna deras pengar eller uppfattar alla nyanserna i Goldies rappa slang (hur är man när man är ”with it”?) men sedan själv kör samma svada i styrelserummet på Nutmeg.

Det är lite kärleksbekymmer mellan Milton och Vivian som tydligtvis kan strunta i jobbet för att följa efter sin älskade och lite ekonomiska bekymmer för själva tivolit inklusive ett illistigt bedrägeriförsök. Plus ett par sång- och dansnummer förstås, det är ju trots allt en film under självaste musikalveckan vi snackar om här. Förhållandevis okomplicerade även de måste jag nog tillstå och inom ramen för tivolits underhållning snarare än själva handlingen.

Oförarglig och charmig är som sagt ledorden och ska man börja prata om något allvarligt intresse från en nutida tittares perspektiv är det väl snarare det tidsdokument som Are You With It? utgör. Milton arbetar med stora pappersark och räknesticka istället för dator, en polis kan utan problem sjasa bort Goldie från en allmän park med hänvisning till att han är en ”suspicious character” och tivoliunderhållningen balanserar farligt nära rasismgränsen när Donald klär ut sig till både den persiske Ali Baba, den ryske Count Boris och den kinesiske Ling Chang. Och så ska vi förstås inte glömma numret där en lättklädd Vivian (som händelsevis också kan dansa) överöses med pälsboas och smycken till tonerna av ”Don’t let me loose any interest Daddy/Surprise me!”

På det hela taget en trevlig liten film som passade bra som söndagsmatiné. Are you with it?

star_full 2star_full 2star_half_full

Om du vill vara with it är det inga problem att ta sig ett smakprov på YouTube. Idag har Filmitch tagit sig an en annan superstar, en som förlitar sig mer på ”hip-thrusting” och ”rock and roll” än kärleksbudskap.

5 reaktioner till “Musikalvecka: Are You With It? (1948)”

  1. ”Don’t let me loose any interest Daddy/Surprise me!” – jösses anacka men man får hålla ribban högt när det rör musikaler. Precis som gårdagens film verkar detta vara en trevlig liten historia värd att se när andan faller på.

  2. Jag kör eftermiddagskaffe och ”smakprov” på youtube just nu och jag har nog inte tålamod att se hela men lite gulligt är det allt 🙂

  3. @Filmitch: Ja, det är ju som lite lättare att skratta år det när filmen ändå har dryga 60 år på nacken. 😀

    @Fiffi: Härligt! Donald O’Connor är alltid sevärd om jag får tycka till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: