I korthet: Svenska deckare (2003 & 2013)

Den sjätte nattenAnnika Bryn: Den sjätte natten (2003)

Polisen Kenta försöker förgäves komma åt slemma nynazister genom att erbjuda ideologiskt grundande tjänster i sin undercoverpersona. Fyra personer har redan mördats på grund av sina anti-nazistiska åsikter och tiden börjar rinna ut för att kunna förhindra ett femte.

Samtidigt blir advokaten John Danielsson bortförd (av slemma nynazister månne?) och utfrågad om hustrun Anns tillflyktsort. Vilken tur att Ann och dottern Mirjam hastigt och lustigt bestämt sig för en improviserad campingtur i det innersta av Dalarna…

Som så ofta förr med mina Mp3-deckare var frilansaren Annika Bryns debut ett totalt skott i mörkret som den här gången föll ut ganska väl. Språket är välformulerat, särskilt dialogerna (jag har svårt att avgöra om den bedömningen blir lättare eller svårare när man lyssnar på en bok), och Bryn har sinne för detaljer. Eftersom historien efter ett tag, tackom och lovom, förflyttar sig från Stockholm ägnas detta sinne därefter oftast åt att beskriva saker som slamsiga paprikabitar på en torr ostmacka, vilket skapar en bra närvarokänsla.

Efter en tid drar dock historien iväg och blir förstås mer än lite osannolik, men med tanke på den nuvarande riksdagsuppsättningen kändes nynazist-temat ändå skrämmande aktuellt. SD är tyvärr inte Bryns flåbusestormtrupper (folk som stjäl sprängdeg brukar förr eller senare åka dit), utan något egentligen mycket farligare. Kanske har de också läst Bryn och lärt sig den ”rätta” vägen?

star_full 2star_full 2star_full 2
DavidsstjärnorKristina Ohlsson: Davidsstjärnor (2013)

Efter besvikelsen med Paradisoffer tycker jag att Kristina Ohlsson studsar tillbaka på ett alldeles utmärkt sätt med Davidsstjärnor. Den här gången har hon fått till en historia lika nyanserad som den i Änglavakter och en stämning lika krypande som den i debuten Askungar. Bara att applådera ett väl genomfört uppdrag.

Som titeln antyder har Davidsstjärnor ett judiskt (eller israeliskt om man så vill) fokus: en dödskjutning på Salomonskolan som hör till en judisk församling i Stockholm följs allt för snart av beskedet att två pojkar som går i samma skola har försvunnit. Alex Recht har än en gång lyckats starta upp en liten grupp med Fredrika Bergman och får uppdrag att utreda brotten. Samtidigt intresserar sig Eden Lundell på Säpo sig för det hela eftersom församlingen tycks ha varit involverade med hennes gamle fiende och kärlek Efraim Kiel.

Nu har ju inte Kristina Ohlsson lika många böcker innanför bältet som vissa av hennes kollegor men än så länge kan jag med glädje konstatera att hennes språk som ibland i och för sig kan kännas en smula formellt åtminstone håller jämn klass. Ingen stagnation på det området heller än så länge. Det som möjligen funkar lite mindre bra än det gjorde i Änglavakter är greppet att förebåda det (givetvis) tragiska slutet. Men när vi väl kommer dit är jag den förste att erkänna att jag sitter (ok då, går, det var ju en ljudbok) som på nålar.

star_full 2star_full 2star_full 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: