Samlade svenska kulter (2011)

Samlade svenska kulterÅr 2009 publicerades en liten, till synes oansenlig, volym noveller som kallades Svenska kulter. Ganska snart började det ändå snackas om den där tunna boken och för den som vågade sig på att börja bläddra i den väntade en sällsam läsupplevelse från författaren Anders Fager.

Visst, Sverige hade ju redan skräck-husguden John Ajvide Lindqvist som vid det här laget hunnit publicera inte mindre än fyra böcker. Och för den som verkligen var på hugget hade även Lindqvist varit inne och tassat i garderoben hos en av de odiskutabla skräckmästarna, Howard Phillips Lovecraft, med exempelvis novellen ”Tindalos”.

Men fortfarande var Lindqvist mest förknippad med vampyrer (Låt den rätte komma in) och zombies (Hanteringen av odöda). Därför kändes det både fräscht och välbekant när Svenska kulters första novell, utrustad med den lysande titeln ”Furierna i Borås”, snart börjar handla om en uråldrig ondska som bebor en avlägsen mosse i det innersta av Småland.

Med få undantag fortsatte de andra novellerna på samma inslagna spår, Fagers berättelser nickade (nästan bugade) övertydligt mot inte bara Lovecrafts Cthulhu-mythos utan också exempelvis Robert Chambers klassiker The King in Yellow. Samlingen kändes modig i det att Fager inte tillhandahöll vare sig några svar eller en färdig värld utan bara gav läsaren den allra ljuvligaste av försmaker på vad man naturligtvis hoppades komma skulle.

Och nu har det alltså kommit, i form av Samlade svenska kulter som förutom den redan publicerade samlingen innehåller Artöverskidande förbindelser och Du kan inte leva. Här fortsätter Fager att bygga på sitt universum som är befolkat av olika hemliga sällskap, ålderdomshem för senila Sändebud och, som sagt, uråldriga gudar. Han har förvisso lånat mycket från Lovecraft med samtidigt gjort sitt eget verk köttigare, kroppsligare. Först genom att läsa Fager inser man hur pass mycket av en ”intellektuell” författare Lovecraft är, det mesta han beskriver utspelas i huvudet medan Fager antingen siktar på solar plexus eller varför inte någon decimeter längre ned.

När man har tagit sig igenom hela verket står det klart att det inte längre är tal om en novellsamling utan något som snarare närmar sig en episodroman där vi får olika infallsvinklar på ibland samma händelser, ibland på olika händelser som ändå kopplas ihop på ett ytterst intrikat vis. Samlade svenska kulter är en sådan där bok som, när man är klar, fortsätter att bläddra fram och tillbaka i för att se hur ”allt hänger ihop”.

Det är inga större problem att hålla isär de olika trådarna eftersom Fager är en tillräckligt slipad författare för att kunna ge de viktigaste av sina personer distinkt egna röster vilka också influerar språket som deras respektive noveller är uppbyggda av. Väktaren till Den Svarta Geten, Sofie Granlund, är fylld av sitt viktiga uppdrag och har en stackatostil som stämmer väl överens med hennes tuffa attityd som aldrig får krackelera hur rädd hon än är inombords. Den kontrasteras mot Ingemar Fredmans gammelmanssirlighet när han knallar runt i Stockholm och försöker hålla ordning på de olika sällskapen och deras budbärare. Och hur är det egentligen med den radikala ”hårdporr”-konstnären My Witt? Galen eller bara uppfylld av en verklighet som få andra kan uppfatta?

Fager bygger en spännande värld men av någon anledning tycker jag att den i sitt ”avslöjande” aldrig blir lika spännande som den var när man bara så att säga anade den i ögonvrån i föregångaren Svenska kulter. Eventuellt är det också anledningen till att jag inte tycker att någon av de andra novellerna når upp till slagkraften i den allra första, ”Furierna från Borås”. Den har en oövervinnerlig blandning mellan det vardagligt triviala i en småländsk dansbana och tentakelhärvan ute på mossen.

Men på det hela taget håller Fager en synnerligen hög lägsta-nivå i Samlande svenska kulter. Jag skulle gissa att Ajvide Lindqvist tilltalar en bredare publik med sin något mer melankoliska stil men måste jag välja skulle jag nog ändå föredra Fagers tjutande vansinnespanik. Turligt nog behöver jag inte välja, utan kan få det bästa av två lite olika världar.

star_full 2star_full 2star_full 2star_half_full

Annons

5 reaktioner till “Samlade svenska kulter (2011)”

  1. Bra bok det här 🙂 Håller med om att första delen är bäst med Boråsfurierna i topp. Fagers språk är lite speciellt han gör roliga liknelser i sina berättelser som jag uppskattar mycket. Det är en stabil samling och precis som du skriver känns det inte riktigt som en novellsamling utan mer som en lång roman som byter perspektiv. Hans två romaner (den senaste har jag inte läst än) skulle kunna stoppas in i denna bok då de fortsätter på samma tema med figurer från novellerna. Inte riktigt lika starka men de har sina stunder.

  2. @Filmitch: Boråsfurierna verkar gå hem hos de flesta, nästan alla recensioner jag har läst i både gammelmedia och på bloggar nämner just den. Inte så konstigt för det är verkligen en jäkla upptakt.

    @Fiffi: Väl bekomme! Jag är bara lite förvånad om det är så att du inte hört talas om den tidigare, du verkar ofta så uppdaterad på svensk litteratur.

  3. Jag har inte hört ett endaste pip om den. Inte ens ett litet ynka squiiiiiik. Men nu är den beställd på Bokus! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: