Professor Frans: Necronomicon i Upsala (2015)

Necronomicon i UpsalaDet dök upp en förfrågan i mailen om jag var intresserad av ett recensionsex av en svensk serie. Klart jag var! Ned i brevlådan damp denna lilla volym om den fezbärande professor Frans Stenberg och hans student Henning som måste kämpa mot onda kulter, galna före detta kollegor och rymdnazister.

Historien är skriven av kulturskribenten Mohamed Omar och tecknad av Rickard Fornstedt. Stilen är skarpt svart-vit med mestadels avlånga paneler i grupper om tre på varje sida. På något sätt blir jag påmind om Hergé och Tintin, där en hyfsat avskalad men samtidigt realistisk stil får berätta mer eller mindre fantastiska historier. Serien inkorporerar bilder från andra media eller dokument i berättandet, på ett uppslag med mycket svärta får läsaren också ta del av en snyggt presenterad tillbakablick.

Här handlar det om den ökända skriften Necronomicon som finns i ett sällsynt ex på Carolina Redeviva och som kan hjälpa hugande kultledare att öppna interplanetära portaler om man bara kan tänka sig att bistå med ett människooffer eller två. Trots det hårresande innehållet är tonen genomgående rätt trivsam, mestadels beroende på att professor Frans alltid är lugn som en filbunke och att handlingen tryfferats med typiskt studentikosa företeelser som mösspåtagning och nationssittningar med generösa mängder punch.

Även om Lovecraft-inspirationen är uppenbar och Up(p)sala med sina ärevördiga lärdomstraditioner lånar sig väl som miljö för den berättelse som utspelas är det ändå långt ifrån ett dimdrypande Arkham på amerikanska nordöstkusten. Inte minst på grund av Fornstedts tydliga stil når serien förstås aldrig den känslomässiga stämning som är Lovecrafts styrka. Utbytet mellan Frans och studenten Henning är också ofta lite humoristiskt där Henning bland annat får introducera sin professor för moderna företeelser som SMS och Facebook. Så som sagt mer inspirerad av Lovecraft än en ren pastisch

Necronomicon i Upsala är på det hela taget en charmig liten serie som fortsätter att bygga på det svenska mythos som bland annat götts av John Ajvide Lindqvist, Anders Fager och även Mohamed Omar själv i en tidigare novell, ”Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet”. Omar driver även bloggen Nya Il Convito: Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction. Rickard Fornstedt kan i sin tur återfinnas på bloggen Udork.

star_full 2star_full 2star_half_full

2 reaktioner till “Professor Frans: Necronomicon i Upsala (2015)”

  1. Jo, jag kan nog också tycka att Fager är lite mer matig. Men jag är inte säker på att Omar siktar på samma sak som Fager siktar på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: