Det perfekta ätandet #1

Cullens picDet är första dagen i en ny skola. Den lite klumpiga och självmedvetna huvudpersonen ser plötsligt i matsalen en grupp anmärkningsvärt vackra människor. De ser snarare ut som modeller än som vanliga gymnasieungdomar i en liten landsortshåla och verkar främst använda lokalen till att prata sinsemellan. När de reser på sig för att gå noterar vår huvudperson att det på brickorna fortfarande ligger oäten mat. Ett otuggat äpple, en oöppnad läskburk.

För oss som är bekanta med historien som berättas i Twilight är kopplingen uppenbar – Det Vackra Folket slafsar inte i sig sönderkokt bamba-potatis och kåldolmar eftersom de är vampyrer. Som fulländade rovdjur är de designade att vara attraktiva för att locka till sig sina byten, det vill säga människor. Och visst äter de, bara inte människoföda.

Men för en internet- och massmediapåverkad tonårstjej i den där matsalen skulle den självklara slutsatsen lika gärna kunna vara att Det Vackra Folket är just vackra eftersom de håller ett disciplinerat kaloriintag. Vill man bli lika vacker som dem är det bara att se till att sluta äta.

I Stephanie Meyers Twilight-serie är det förvisso tydligt att Bella inte lider av ätstörningar (självsvält eller hetsätande). Förhållandet är istället det omvända, hon är snarare demonstrativt ointresserad av att äta. I den mån Bella beskriver sitt ätande, handlar det ofta om att hon slänger i sig en skål flingor eller en muslibar samtidigt som hon egentligen tänker på något helt annat: ”I looked up from my cereal, which I was pondering rather than eating”.

Stephanie Meyer låter sin hjältinna i princip aldrig uppleva eller uttrycka att något är gott. Bella upplever heller inte den starka rädsla för att gå upp i vikt som präglar personer med ätstörningar: ”I was ivory skinned… I had always been slender…”

Trots det skulle man kunna hävda att Bella uppvisar en hel del beteenden och personlighetsdrag som hon delar med personer med ätstörningar. Hon är exempelvis mycket mån om att det alltid ska stå ett hemlagat mål mat på bordet hemma hos henne och pappa Charlie, men det är bara Charlie som uttrycker uppskattning över matlagandet.

Muffin picMycket av handlingen tilldrar sig antingen i Charlies kök eller i skolans matsal men rummen blir därmed snarare arenor för socialt utbyte eller konflikter istället för konsumtion av mat. Även när Bella har tillgång till mat som sägs vara ”delicious” tar hon aldrig några rejäla tuggor, här är det istället småätande som gäller: ”’Good muffins.’ I picked mine back up and started nibbling again”. Förutom själva ätandet kan ätstörningar också kopplas till känslor som stark oro eller depression, skuldkänslor och impulsivitet, personlighetsdrag som man kan påstå emellanåt starkt präglar även fröken Swan.

Blood Dracula picBellas ointresse kan dessutom kontrasteras med vampyrernas fokus på sin egen föda, det vill säga blod. Vampyrerna i Twilight-serien kan inte heller sägas lida av ätstörningar i bemärkelsen att de försöker kontrollera sin vikt, däremot är det är öppet för diskussion huruvida deras förhållande till mat och ätande är stört eller inte. ”Vanliga” vampyrer ser själva sannolikt inget problem med det faktum att de måste jaga och döda människor för att kunna tillfredsställa sin hunger. I deras fall är det snarare det omgivande mänskliga samhället som utgör problem för dem eftersom de inte kan tillfredsställa denna hunger på sina egna villkor.

Vampyr”vegetarianerna” i familjen Cullen måste å andra sidan föra en konstant kamp mot sin egen hunger och nöja sig med djurblod, vilket inte på långa vägar kan mäta sig i näringsriktighet eller smak mot mänskligt dito: ”I’d compare it to living on tofu and soy milk”.

Blood vampire picNär Bella väl transformeras till vampyr i Breaking Dawn byter hon sin tidigare ätnonchalans mot den vampyriska hungern. Men inte heller nu är hunger en källa till någon form av njutning eller ens något som i förlängningen kan leda till njutning (stillandet av hungern). Istället är den en fysisk plåga som bränner och river i den nyblivna vampyrens hals och samtidigt något som till varje pris måste hanteras, begränsas och tämjas.

Om Bella kunde sägas uttrycka vissa ätstörnings-beteenden som människa blir hon nu den perfekta vampyr”vegetarianen” med en dittills oanad förmåga att kontrollera sina fysiska behov.  Hade det funnits digitala vampyrfora motsvarande dagens pro-Ana-sajter hade Bella varit dess odiskutabla fixstjärna.

Fortsättning följer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: