You stay classy vampires #1

Då har turen kommit till att granska utvald vampyrlitteratur ur ett klassperspektiv. Det är så fruktbart att det räcker till ett inlägg imorgon också.

***

Lawyer picDen första huvudperson läsaren möter i Bram Stokers Dracula är advokaten Jonathan Harker, en man som kan beskrivas som en ofrivillig victoriansk medelklasshjälte. Harker har ett vanligt arbete och tycks inte ha några problem att inordna sig i den framväxande medelklassens praktiker. Stoker låter honom exempelvis, helt i linje med tidens vurm för reseskildringar, föra en detaljerad resedagbok under sin färd till Transylvanien och mötet med advokatfirmans senaste klient, greve Dracula. Betydelsen av att vara förberedd, av att känna teorin innan man möter praktiken, är en del av både reselitteraturen och den mer allmängiltiga tankevärlden under den victorianska eran.

Jonathan Harker är dessutom trolovad med Mina Murray, en kvinna som är lika fast rotad som sin fästman i den brittiska medelklassen. Hon studerar förvisso men målet med studierna är inte en egen karriär utan att så småningom kunna bistå sin presumtiva äkta make i hans yrkesutövning. De är båda anständigt bekännande kristna men utan att vara fanatiska eller övertydliga med sin tro.

Aristocrats picOm Jonathan och Mina kan sägas representera medelklassen i Dracula spelar Quincey Morris istället rollen av den framväxande amerikanska kapitalismen. Lord Arthur Holmwood företräder i sin tur en aristokratisk överklass men en brittisk sådan. Det vill säga artig, belevad och gentlemannamässig. Även Lucy Westenra tillhör överklassen men kan inte tillåtas stå för sunda brittiska värderingar, för det är hon allt för lössläppt och sexuellt tillgänglig. Stoker låter henne också få sitt straff, först genom Draculas vampyrism och sedan genom hennes fästmans vassa träpåle.

Även Dracula är adlig men till skillnad från Arthur Holmwood står den rumänske greven för en degenerad och depraverad europeisk aristokrati. Stoker ville med Dracula visa upp något främmande och skrämmande. Han är radikalt annorlunda jämfört med hjälten Jonathan Harker och det medelklassliv han kan se fram emot tillsammans med sin Mina.

Greve Dracula bryter mot både moraliska och samhälleliga normer, kommer från en annan kultur och upplevs av det victorianska tänkandet som ytterligt hotfull. Harker känner trots sin utbildning och sina kunskaper inte igen en ”man” som Dracula och kan därför inte hantera det greven representerar. Det handlar om en sorts omvänd kolonialism: det gamla öst-Europa invaderar det brittiska imperiet.

Sookie pic 2Till skillnad från Jonathan Harker och Mina har Charlaine Harris huvudperson Sookie Stackhouse ingen utbildning att tala om. Hon tillhör vid en första anblick vad man skulle kunna kalla arbetarklass (snudd på white trash, ett epitet som hon dock starkt ogillar). Hon bor i Bon Temps, en liten stad på norra Louisianas landsbygd. I Bon Temps förekommer inga glamorösa fester och vampyrerna som kommer hit har inga coola Stureplansställen att hänga på. Sookie och brodern Jason har en stabil ekonomi efter ett arv men är inte rika. Sookie framställs ofta som ekonomiskt medveten, sparsam utan att vara snål och överlag medveten om sakers värde. Hon tillhör helt enkelt en arbetarklass som är ärlig, hederlig, rak och rättfram.

To be continued…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: