Att studera eller inte studera, det är frågan

Bildning pic 3

Dags för den första texten som inte är en recension av vare sig vampyrrelaterad film eller bok. Istället rör den synen på (ut)bildning hos Bram Stoker, Charlaine Harris och Stephanie Meyer.

***

I vampyrklassikern Dracula framställer Bram Stoker utan tvekan bildning som något positivt och eftersträvansvärt. I den lilla vampyrjägargruppen som så småningom formas tillhör fyra av sex deltagare en välutbildad intelligentia. Gruppen inbegriper olika roller, där Quincy Morris ekonomiskt begåvade kraftkarl och Lord Arthur Godalmings personliga känslomässighet var för sig tjänar ett viktigt syfte. Men gruppens huvudpersoner utgörs av läkarna och forskarna Dr. John Seward och Abraham Van Helsing samt det mer samhällsvetenskapligt och humanistiskt välutbildade paret Jonathan och Mina Harker.

Van Helsing picDenna bildning, parad med Van Helsings öppna sinnelag för tillvarons mer metafysiska egenskaper, är vad som krävs för att besegra det listiga djur som är Dracula. Medan våra västeuropeiska hjältar har rationalitet och vetenskap som sina vapen arbetar Dracula närmast uteslutande med sina instinkter. Instinkter kan förvisso anpassa sig efter situationen men Dracula är samtidigt styrd av ritualer och traditioner. Som exempelvis behovet av att vila i sitt hemlands stoft vilket kräver att han har tillgång till lokaler där han kan förvara sina lårar och kistor. Stoker framställer britterna som representanter för en modern och upplyst civilisation med Abraham Van Helsing som en nödvändig brygga mellan nytt och gammalt för att kunna besegra den ålderdomliga ondskan, Draculas primitiva atavism.

Bildning picI kraft av sin bildning kommer de här fyra personerna att ingå i en övre medelklass där förvärvat socialt kapital och professionella titlar i det närmaste konkurrerar med Lord Arthurs ärvda dito. Stoker hymlar inte med att det är dessa drivna och bildade personer som ska komma att rädda den brittiska civilisationen undan attackerna från det barbariska öst.

Den klass som i stort sett lyser med sin frånvaro i Dracula, underklassen, får desto större utrymme hos 00-talsvampyrförfattarna Charlaine Harris och Stephanie Meyer.  Här är det därmed också sämre ställt med bildningsnivån och hjältinnorna Sookie Stackhouse samt Bella Swan befinner sig bägge i vad som bör kunna benämnas som en bildningsmässigt påver miljö. Särskilt Harris lägger sig vinn om att beskriva ett litet och ruralt samhälle där lejonparten av persongalleriet arbetar som servitriser eller kroppsarbetare. Det är också den typen av samhälle där alla vet allt om alla, varför de som innehar mer intellektuellt krävande yrken inte alltid får någon särskilt mycket högre social status enbart tack vare sin utbildning, exempelvis syskonen Bellefleur.

Sookie picDet föreligger dock en avsevärd skillnad mellan Sookie och Bella. Harris låter sin hjältinna vara medveten om att hon saknar formell (ut)bildning, men det är en väg som hon tvingats ta på grund av sin tankeläsning.  Istället finner hon både tillfredsställelse och stolthet i att vara en bra servitris och en smart person. Bildning är inte den mest utmärkande klassmarkören för Sookie. Bland Bon Temps invånare handlar klass snarare om ett belevat sätt eller att åtminstone visa sina medmänniskor hänsyn och respekt. Därför kan vampyren Bill, med sina ålderdomligt hövliga manér, uppfattas som överklass medan Sookie själv kommenterar att det är ett ”low-class”-beteende att medvetet tjuvlyssna på andra människors tankar. Andra skillnader som snabbt etableras är exempelvis det faktum att Bill dricker vin samtidigt som den okultiverade populasen i Bon Temps hinkar pitcher-öl på baren Merlotte’s.

Även om Sookie aldrig verkar ångra att hon inte kunnat gå på college är det ändå ett livsalternativ som hon fått lov att offra. Här skiljer hon sig från Stephanie Meyers Bella som, när hon väl träffat sin Edward, aldrig uttrycker några tydliga önskemål om framtiden som inte handlar om att kunna leva för evigt med Edward och den övriga familjen Cullen.  Vidareutbildning på college är endast aktuellt som ”plan B” och då bara som något att fördriva tiden innan hon får bli vampyr.  Bella väljer frivilligt bort det som Sookie offrat, sannolikt utan att vara medveten om vad det är hon försakar.

Bella picExakt vad Bella vill göra med sitt eviga liv gör Meyer aldrig riktigt klart men när vi lämnar den lilla kärnfamiljen i Breaking Dawn tycks hon vara fullt nöjd med att vara Edwards hustru och Renesmees mor. Hon upprepar alltså till viss del vampyrmodern Esmees livsval som mor och hustru till den betydligt mer välutbildade Carlisle.

Jag tror att skillnaderna mellan Sookie och Bellas livsval med avseende på bildning till stor del har att göra med de målgrupper som böckerna riktar sig till. Harris visar upp en i viss mån mer realistisk hjältinna som talar till en vuxnare publik medan Meyer förmedlar mer konservativa (icke minst mormonska) värden till en yngre läsekrets. Meyers Twilight-serie skapar ett sagoskimmer över Bellas liv som antingen kräver att den presumtiva läsaren är så pass ung att hen inte ser några problem med ett liv utan collegeutbildning (Cullens är dessutom tillräckligt förmögna för att Bella knappast ska behöva oroa sig för sin egen försörjning ) eller uteslutande ser historien om Bella och Edward som en ren sagoskildring.

Bildning pic 2Avslutningsvis kan man notera att ingen av de två moderna vampyrfiktionerna framhåller akademisk kunskap och utbildning som livsavgörande på samma sätt som 1800-talskillen Bram Stoker gör. Men så är vare sig Sookie eller Bella heller särskilt intresserade av att övervinna och utplåna en uråldrig monstervampyr, de vill istället forma kärleksrelationer med spännande humanvampyrer.  Livsmålet för dem är inte en utmanande karriär utan att träffa och sedan kunna leva med sin vampyrprins.

12 reaktioner till “Att studera eller inte studera, det är frågan”

  1. Gillar din text. 🙂 När man nu tänker efter så är det ju inte precis något särskilt bra budskap till tjejer i Twilight.= Kunskap betyder inget, bara kärlek.Skolan och studier är inte så viktigt. Skolan är bara till för att hitta någon att gifta sig med som kan försörja en. Det är som i en del Asiatiska länder där föräldrar försöker sätta sina flickor i skolor för att kunna gifta bort dom rikt. Med en rejäl hemgift på köpet. 😛

  2. Tack, jättekul att höra 😀 Nej, det finns en hel del att säga om Twilight som förebild i ett genusperspektiv… Nu för tiden har väl studier blivit närmast legio om man ska sikta på en trofékarriär eller hur man nu ska uttrycka det. En perfekt fru måste ju kunna konversera utan att göra bort sig allt för mycket.

  3. Väldigt trevlig vinkel. Det blir alltid intressant när du jämför olika verk så här.

    Det känns som en vass analys att de attribut som tidigare klassades som moderna och goda nu ses som föråldrade och suspekta. Om jag hade lyckats skriva något på skurktemat så hade det handlat just om att intelligens och bildning ofta är skurkattribut i modern film medan instinktsdrivna sluskar anses mer pålitliga.

  4. @Carl: Tack, jag känner mig vederbörligen hedrad av att kunna ha väckt ditt intresse! Tja, det finns väl en viss cyklicitet i det mesta om man bara tar ett tillräckligt stort grepp. Och visst är det stor skillnad på intelligens och instinkt, tänk bara på alla djurskräckisar som bygger på offrens initiala oförmåga att inse att det är något mer än _bara_ ett djur de har att tampas med.

  5. Intressenat och underhållande som alltid. Då jag bara läst Dracula (iofs sett True blood och första Twilight) kan jag inte lägga in några kloka ord mer än att dina iakttagelser verkar stämma väl med den uppfattning jag fått.

  6. @Filmitch: Tack, trevligt att höra! Och när det gäller True Blood har jag bara sett första säsongen så där kanske du tom ligger före mig?

  7. @Filmitch: Vad sket sig? För mycket romantik eller för mycket olika övernaturligheter? Har fattat för att Harris vräker på med allt hon kan komma på av shapeshifters och övriga kritter

  8. Historien kändes alltmer desperat och planlös, mycket av det som hände blev bara för larvigt. Jag tröttnade helt enkelt men serien hade en hel del karaktärer som jag gillade till en början men dessa urholkades ju lägre tid berättelsen fortskred.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: