The Martian (2011)

The Martian 2011Valfri astronautrymdhistoria som möter Robinson Crusoe? Tja, varför inte? Så kanske i alla fall Andy Weir tänkte när han gav sig i kast med att skriva sin The Martian (eller också hade han just sett filmen Robinson Crusoe on Mars från 1964). En bok som alltså inte alls handlar om en illvillig utomjording som vill förgöra mänskligheten, utan en helt vanlig människa som råkar bli strandsatt på Mars.

Fast ”helt vanlig” är kanske inte en korrekt benämning på hjälten för dagen Mark Watney. Visst, astronauter är väl per definition övermänniskor (”This is it Marge. We’re rich! Richer than astronauts!”) men Mark är verkligen något i hästväg. På något sätt lyckas denne botanistingenjör vara så smockfull med jävlaranamma att han inte bara överlever att bli spetsad på en antenn utan också skapa sig någon form av liv där på Mars när han övergetts av sina besättningskamrater som trodde han var död.

Varje dag är en ständig kamp för att producera tillräckligt med vatten, tillräckligt med kalorier och tillräckligt med teknologiska lösningar för att Mark ska kunna överleva i det ogästvänliga Marsklimatet (temperaturer på mellan 143 minusgrader och 35 plusdito samt ett vanligt förekommande sandstormar. Inte särskilt mycket syre heller). Och som av en ren händelse har vår Robinson inte det minsta emot att berätta om denna kamp. I detalj.

Mark Watney för nämligen dagbok i sin ensamhet och hur fantastisk han än må vara som botanistingenjör och överlevare är han nästan en ännu mer fantastisk historieberättare eftersom denna ”dagbok” snarare har tonen av ett högironiskt samtal med en tydlig mottagare. Plus lite polerad berättelse eftersom han här och var lägger in lämpliga recaps.

Även om stilen sannolikt slank ned bra mycket lättare eftersom jag lyssnade på en uppläsning av boken är det svårt att komma ifrån att få människor skriver dagbok som Mark Watney gör. Faktum är att det hela påminner rätt mycket om det lika osannolika förhållandet i found footage-filmer där fullkomliga amatörer tycks oförmögna att släppa den förbannade kameran och springa för livet.

Jag kan mycket väl förstå att The Martian är som kattmynta för de coola hard science fiction-katterna. Men eftersom jag än så länge inte lyckats rätta in mig i deras led måste jag erkänna att den i och för sig imponerande realistiska detaljrikedomen rörande allt från kemiska och astronomiska beräkningar till hur man strippar en Mars-pryttel för att skapa en helt annan Mars-pryttel blir aningens tröttsam. Hade jag inte kunnat zona ut i lyssnandet nu och då vete tusan om jag hängt med Mark ända till det bittra slutet.

Alltså, missförstå mig rätt, The Martian är en välreresearchad, underhållande, tidvis spännande och förhållandevis välskriven bok men jag har ändå svårt att låta bli att hänga upp mig på de där delarna som inte funkar. Ibland blir det så, so bear with me. Om inte annat för att kanske få lite balans i alla lovord som annars unisont verkar strömma från både kritiker och läsare.

Stilen är som sagt väl detaljerad ibland. Efter ett tag mister också ironin sin slagkraft – när Mark för femtielfte gången hänvisar till något som extremt teknologiskt för att sedan avslöja att det handla om en vanlig jäkla plastpåse blir jag helt enkelt inte lika road som de första femton gångerna. Rent psykologiskt försöker Andy Weir att grunda för Marks obändiga livsvilja med ett tidigt uttalande från en psykolog som jobbade med Mars-besättningen, men kom igen?! Hur lösningsinriktad kan en människa rimligtvis vara? Oavsett vad som händer blir den oförliknelige Watney aldrig mer nedslagen än att han efter ett par svordomar (vilka aldrig når värre grovlek än ”Fuck” eller ”Shit”) raskt kastar sig in i koncentrerade och vanligtvis fruktbara funderingar på hur det aktuella problemet ska lösas. Han tycks helt enkelt ha en mental konstitution motsvarande sådan där oförstörbar keramisk stekpanna som säljs på TV.

Mark Watney är som sagt fantastisk på alla sätt och vis. Vid något tillfälle försöker han hänvisa sitt singelskap till den vanliga nördförklaringen (vilka tjejer är intresserade av botanik och tenik?) men det undermineras minst sagt av Weirs tidigare försök att förklara hur det kommer sig att Mark överlever på Mars. Den klassiska nörden är nämligen inte partnerinkompatibel på grund av sina intressen, utan på grund av att hen är som en elefant i den sociala porslinsbutiken. Och en sådan elefant är Mark verkligen inte, snarare tvärtom, vad vi förstås är han ständigt the life of the party.

Mark matchas dock mer än väl av sin fantastiska arbetsgivare. Andy Weir tog nämligen det kloka författarbeslutet att en hel bok med bara Mark Watney inte skulle bli någon storsäljare. Därför får vi lite nu och då följa både arbetet nere på jorden för att hitta ett sätt att rädda den tappre samt Marks besättningskamrater ute i rymden. Såvitt jag kan förstå tillhör de alla NASA och eftersom de alla jobbar outtröttligt och osjälviskt känns The Martian ibland mest som en propagandaskrift för sagda organisation.

Och så har vi till slut en fantastisk mänsklighet. Visst förstår jag enögdheten i bokens upplösning men vid det laget har jag samlat på mig tillräckligt med gnällighet för att faktiskt vara lite småtjurig. Så hela världen engagerar sig i Marks öde? Hela världen stannar upp för att ta del av det som händer 8 miljoner mil bort? För ett par timmar existerar vare sig svält, diktatur, krig eller annan mänsklig grymhet?

Samtidigt vet jag ju att amerikaner är helfrälsta på berättelser av typen ”the human spirit will prevail” och älskar pragmatiskt rådiga hjältar som Mark Watney. Plus att jag måste erkänna att jag i vanliga fall faktiskt gillar berättelser som i alla fall försöker hitta något positivt i den jämmerdal som vi ständigt befinner oss i. Som vill beskriva hur människor bryr sig om och stöttar varandra istället för att vara egoistiska och hugga folk i ryggen så fort tillfälle ges. Det blev kanske bara lite väl tjockt här.

Nåvälan, gnället till trots är The Martian som sagt en smart upplagd berättelse som skulle kunna bli en sjujäkla bra film. Nu återstår bara att se hur Ridley Scott, Matt Damon och de andra klarade sig. Svar kommer imorgon. Spänningen är olidlig!

star_full 2star_full 2star_full 2star_half_full

Fripps filmrevyer har också läst in sig på Marks astronautöde.

17 reaktioner till “The Martian (2011)”

 1. Såg just på Twitter att det var boken du skriver om idag. Trodde det var filmen.

  Jo jag gillade boken. Inte superbra, den var lite ojämn, men helt klart duglig. Jag gillade mest när det handlade om vad som hände hemma på jorden. Däremot störde jag mig inte alls på Marks humör eller på att alla på jorden följde händelserna och ville hjälpa. Tror att precis alla följde månfärderna på 60- och 70-talen tex.

 2. Klart boken måste komma före filmen… Håller med om att jord-delarna var starkare, utom det allra sista slutet. Jag störde mig inte direkt på Marks humör men det kändes till slut inte särskilt trovärdigt.

  Och så blir jag lite osäker — saknas det en smiley efter din sista mening?

 3. Det var nog förstärkningen i formuleringen ”precis alla” som gjorde att jag blev lite fundersam. Och där håller jag inte med dig, jag skulle gissa att det var en förhållandevis stor andel av världens befolkning som antingen saknade möjligheter eller av olika anledningar inte var intresserade av att följa månlandningarna.

 4. Aha. Nja, har sett nyhetsinslag om att månlandningen var följd av ”precis alla” (som hade tv i alla fall). Det jämfördes med hur det var i Sverige när Stenmark åkte slalom då skolor, företag och ”alla” tog sig till en tv och kollade. Jag tror helt enkelt att beskrivningen i boken ligger mycket nära hur det skulle vara om mänskligheten strandsatt en människa på planeten Mars.

  Tänk tex på när ett gäng gruvarbetare blev instängda i en gruva i Chile 2010. Det var ett jäklans pådrag med massmedier över hela världen. Jag var på tjänsteresa i Nanjing, Kina, och det var nyheter om gruvan dagligen…

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12581375.ab

  Och det skulle jag ranka som en mindre spektakulär incident än den som beskrivs i boken The Martian… 🙂

 5. För att komma med ett anekdotiskt bevis måste jag erkänna att jag inte har det blekaste minne av någon chilensk gruvolycka 😉 Sedan tror jag att det spelar en viss roll att de tidiga månlandningarna (Stenmark låter jag vara osagt…) både hade betydligt mindre att konkurrera med och och var bönder på en spelplan som dominerades av det kalla kriget.

 6. Let’s agree to disagree! 🙂

  Och låt oss hoppas att vi båda fortfarande lever den dagen det bevisas att jag har rätt (att en bemannad Marsexpedition och allt därom kommer vara en världshändelse som kommer rulla på TV 24/7)! 😀

 7. För mig var The Martian ett ok tidsfördriv under ett långflyg, men störde mig likt dig på en del saker. Dels lite av de tekniska beskrivningarna (vem var dagboken till? Hans familj bryr sig nog inte om teknikaliteter och NASA behöver inte få veta att nåt egentligen bara är en plastpåse.), och dels fann jag hans humor väldigt irriterande mot slutet (kom igen, ingen kan vara så positiv hela tiden! Kunde han inte fått bryta ihop nån gång i alla fall?).

  I slutändan landar jag nog på ett betyg i krokarna av ditt. Jag har större hopp på filmen, men vad jag kan se från till exempel din recension kanske det är att hopppas på för mycket 🙂

 8. @Henke: It’s a deal! Och så får väl jag eventuellt återkomma när den _tredje_ bemannade Mars-expeditionen skiter sig 😉

 9. @Daniel: Låter som vi uppfattade boken väldigt lika, att just dagboksgreppet blev lite krystat. Mot slutet kunde jag dock inte låta bli att fångas av spänningen och det hände inte riktigt i filmen. Så därav ett något lägre betyg.

 10. Precis hemkommen från filmen och undrar lite nyfiket om det i boken var Kina som hjälpte till under räddningsuppdraget ?

 11. @Filmitch: Henke har helt rätt, Andy Weir verkar oväntat förtjust i Kina. Frågan är kanske hur stor roll det spelar att boken kom 2011 för valet av Kina istället för Ryssland? Har för dålig koll på det. Eller också har Weir gått på det land som NASA-folk säger sig hellre alt mer sannolikt samarbeta med

 12. Kul att läsa dina tankar. Håller verkligen med i din kritik. Skönt att inte bara jag kände sådär. De flesta prisar ju The Martian till skyarna… Och visst den är underhållande och väl researchad men… ja.. inte mindblowing för mig ^^

 13. @Missmagicgirl: Tror att många som prisar den är den klassiska typen av hard core science fictions-fans som nog fått söka lite efter litteratur under de senaste åren. Jag har en känsla av att den varianten inte varit riktigt poppis på ett tag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: