Glada hälsningar från Missångerträsk (2015)

Glada hälsningar från MissångerträskTänk klassisk rom-com. Singelstorstadskvinnan Nadja bor i London/New York, är hyfsat nöjd med sitt liv och sin karriär (ljudboksinläsare, där det senaste uppdraget är lite halvskämmigt komiska tantsnuskböcker) men känner att den biologiska klockan börjar ticka iväg väl snabbt. Hon har emellertid fel civilstånd för att få adoptera och måste därför hitta en giftasvillig karl fort som attan. Andra för genren acceptabla anledningar hade varit:

 • Underlätta karriärklättrande
 • Bli av med mamma-tjatet
 • Slippa skämmas för sitt singelskap på det femtielfte kompisbröllopet
 • Få uppehållstillstånd.

I London/New York finns förstås inga lämpligt desperata singelmän och Nadja måste därför packa sig iväg till Skottland/Texas för att hitta fårfarmaren/cowboyen John. Ett möte som givetvis börjar i en helt annan ände än det faktum att Nadja främst är ute efter ett bröllopsbevis, varför hon drar alldeles för länge på att berätta den verkliga anledningen till att hon började limma på fårfarmaren/cowboyen. Denne korthuggne (men kan han månne tidigare också ha blivit kärlekssviken?!) man blir dock charmerad av hennes bubbliga och halvknasiga stil och när hon med gott mod deltar i en lokal fårvallningstävling/rodeo förstår han att hon är kvinnan för honom.

Förflyttar vi så hela härligheten till Sverige får vi alltså Stockholm istället för London/New York, Norrland istället för Skottland/Texas, en samisk renskötare vid namn Jocke istället för fårfarmaren/cowboyen John samt ett renrace istället för fårvallning/rodeon. I övrigt är allt lika välbekant, tryggt och förhandstippat som det faktum att tågtrafiken brakar ihop vid vinterns första snöstorm och att folk blir upprörda över detta faktum.

Utan att överhuvudtaget vara insatt i chick-lit-genren gissar jag att Martina Haag är typ Sveriges svar på författare som Marian Keyes. Att se henne som Nadja i Glada hälsningar från Missångerträsk (Worst. Title. Ever. Ever!!!! Till vem riktar den sig? En fiktiv vykortsmottagare?) är som att få en levande ljudboksversion av hennes egna böcker. Även här alltså välbekant och tryggt och utifrån genrens förutsättningar fullt godkänt. Tror jag, måste tilläggas, eftersom vare sig rom-com eller chick-lit är min typ av genre. Den levererar tokroliga kulturkrockar, en grinig gamling som egentligen har ett hjärta av guld, stollig förväxlingskomedi samt komiskt sex à la Norrland (Steg 1: ladda kaminen. Steg 2: krångla av skoteroverallen. Utmaning: hoppa över steg 1 och 2 och gör det på en fjälltopp).

Men trots det kunde jag inte låta bli att på ren princip gilla att Nadja dels känns som en rätt vanlig kvinna (bortsett från det galna stickspåret av desperat mansbehov) vilken dessutom helt på egen hand kan skruva fast ett gånggärn, dels faktiskt får ha både linjer och rynkor i ansiktet. I detta gillande ingår också att hon ger sig själv chansen att hooka upp med den synbarligen yngre Jocke, spelad av Ola Rapace (det skiljer sju år dem emellan).

Och vi som så ofta klagar på styltigt usel dialog i svensk film får här i alla fall något annat, även om det i många delar låter som en uppläst Martina Haag-roman (vilket det ju också på ett sätt är). Det är ett hyggligt flyt, särskilt mellan Martina Haag och Bert-Åke Vargs surgubbiga Sigvard eftersom Jocke som sagt ska vara norrländskt och manligt korthuggen (en kombination så extrem att han egentligen knappt borde säga ett pip).

As far as rom-coms goes, verkar Glada hälsningar… alltså vara helt ok. Innehållet är lite smakfattigt men lättsmält och harmlöst som sockervadd, det slinker ned kvickt som en inoljad geléråtta. Detta är knappast någon film att vare sig bli upprörd eller upphetsad över. Dock måste jag dela ut röda kort av solpanelsstorlek till de synnerligen olyckliga buskismomenten och de fullkomligt hiskeliga djurscenerna (dockor, CGI? Vad det än var såg det för jävligt ut!).

star_full 2star_full 2

I likhet med Min lilla syster visades Glada hälsningar… på Malmö filmdagar, då både Fiffis filmtajm och Fripps filmrevyer passade på. Fiffi lägger också ut texten om Missångerträsk i Sofpodden.

Annons

6 reaktioner till “Glada hälsningar från Missångerträsk (2015)”

 1. Tänkte du på det där ologiska i att den norrländske och manligt korthuggna Jocke vars social skills är under fryspunkten plötsligt ställer sig upp för att HÅLLA TAL?!?! 😉

 2. Hehe, ja du träffar rätt på alla punkter. Småmysig och oförarglig romcom som dras ner av fars och buskismoment. Tyvärr.

  Kul jämförelse med London/New York dära. Mitt i prick. …Missångerträsk (worst title ever!) kan kanske gå på export?

  Men du, du har väl sett Masjävlar? Filmen som jag jämför med i min revy.

  Tack för ping. Lägger till din länk i mitt inlägg.

 3. @Henke: Missångerträsk=Failregretswamp? 😉 Japp, jag har sett Masdjävlar men minns den ärligt talat inte så mycket. Men ingen rom-com väl? Mer hemvändarångestkomedi?

 4. Titeln, filmaffischen, upplägget: det är inte mycket som lockar, milt uttryckt. Om ens något alls… 🙂
  Att använda det samiska, och den skäggige, grovhuggne och tystlåtne mannen, som ”exotiska kontraster” känns dessutom både otroligt uttjatat och fördomsfullt. ”Kulturkrockar” och stereotypa könsroller har vi redan sett mer än nog av i romantiska komedier på vita duken.

  Men, jag ska nog ändå se filmen. Tror jag. Om inte annat för Bert-Åke Vargs skull. Och Haags förra film, Underbar och älskad av alla, var trots allt en anständig, lättsam rom-com…

 5. @Henrik: Ja, jag funderade också lite på det eventuellt fördomsfulla i det samiska. På ett sätt är det som filmen både vill ha kakan kvar och äta upp den — inte fördomsfullt men fortfarande lite lagom exotiskt. Varg funkade som sagt hyfsat men kändes på ett sätt ännu mer stereotyp än både Rapace och Haag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: