X12: Charlie Chan (1931-1937)

Jag lovade ju att hjälpa er att välja bland Charlie Chan-filmerna. Nedan följer korta omdömen och betyg för Warner Olands 12 bevarande Chan-filmer. Mycket nöje!

Charlie Chan Carries On (1931) – Förlorad

The Black Camel (1931)
Charlie Chan pic 8Under en filminspelning i Honolulu blir stjärnan mördad. Polisen kopplas in i form av Charlie Chan som strax avslöjar kopplingar till ett annat, olöst, filmstjärnemord några år tidigare. Hemliga äktenskap och släktskapskopplingar spelar en viktig roll. Comic relief kommer från Chans hysteriske assistent som är expert på att upptäcka ledtrådar till slutsatser som Chan redan dragit för länge sedan. Krystad och inte särskilt spännande.

star_full 2star_half_full

Charlie Chan’s Chance (1932) – Förlorad

Charlie Chan’s Greatest Case (1933) – Förlorad

Charlie Chan’s Courage (1934) – Förlorad

Charlie Chan in London (1934)
Charlie Chan pic 5En ung man sitter arresterad för mord och kommer inom kort att dingla i galgen men hans syster är övertygad om hans oskuld. En sådan tur att Charlie Chan råkar vara på plats och kan undersöka fallet. På den lantliga herrgården är alla misstänkta fortfarande samlade. Comic relief i form av den ständigt berusade Bunny. Charmig men inte särskilt spännande.

star_full 2star_full 2

Charlie Chan in Paris (1935)
CCharlie Chan pic 10harlie Chan åker direkt till Paris för att undersöka ett fall med förfalskade obligationer. Hans assistent har kommit viktig information på spåren men hon mördas innan hon hinner dela den med Chan. Och vilken roll spelar egentligen den mystiske tiggaren på kryckor som alltid tycks dyka upp? Återigen comic relief i form av den ständigt berusade Max samt Chans ”no. 1 son” Lee som av en ren händelse blivit skickad till Paris av sin arbetsgivare. Samma som London – charmig men inte särskilt spännande.

star_full 2star_full 2

Charlie Chan in Egypt (1935)
Charlie Chan pic 9Från Paris till Egypten och Luxor! Charlie Chan har fått i uppdrag att undersöka försvunna arkeologiska fynd men blir inblandad i något som tycks ha övernaturliga förtecken. Kan det vila en förbannelse över den upptäckta graven? Comic relief kommer den här gången från den svarte amerikanske ”tjänaren” Snowshoes som är både lat och feg. Filmen lyckas med något av en hat trick – stereotypa svarta, orientaler (i form av Chan) och muslimer trängs om utrymmet. Trots stereotyperna samt kackiga kulisser en riktigt bra film med kluriga mysterier och en trevlig atmosfär.

star_full 2star_full 2star_full 2

Charlie Chan in Shanghai (1935)
Charlie Chan pic 1Den store detektiven kommer till sitt fädernesland för att undersöka ett fall av opiumsmuggling. Med sig på färden får han också no 1 son Lee och här blir det både lönnmord, kidnappningar och djävulskt riggade fällor. Comic relief står Lee för. Bäst hittills – slutet är närmast thrillerartat.

star_full 2star_full 2star_full 2

Charlie Chan’s Secret (1936)
Charlie Chan pic 3När den försvunne sonen och arvtagaren till en stor förmögenhet oväntat dyker upp mördad handlar det bara om vem i den stora familjen som är tillräckligt penningahungrig för att ta andras liv. Historien livas upp på tack vare att Charlie Chans uppdragsgivare också hyser ett ivrigt intresse för mediala företeelser. Comic relief kommer den här gången från den räddhågsne butlern Baxter. En bra stämning tack vare medienärvaron och det märkliga Colby House.

star_full 2star_full 2star_full 2

Charlie Chan at the Circus (1936)
Charlie Chan pic 2Charlie Chan blir med hela sin stora familj bjuden på cirkus men måste strax ta på sig jobbhatten när en av cirkusens direktörer hittas mördad. Han är inte den ende med orent mjöl i påsen och Charlie måste bland annat reda i livförsäkringar samtidigt som han får hålla sig undan både ormar och rasande apor. Återigen har han med sig no 1 son Lee som försöker hooka upp med ormkvinnan. Intressant för bilden av en cirkuskultur som är sedan länge försvunnen, men blir i slutänden lite fånig och tillrättalagd.

star_full 2star_full 2star_half_full

Charlie Chan at the Race Track (1936)
Charlie Chan pic 6En hästägare hittas ihjälsparkad på ett skepp som angör Honolulu på väg mot Los Angeles. Charlie Chan följer med på färden för att lösa mysteriet och kommer ett illegalt vadslagningsgäng på spåren. Comic relief är återigen en svart amerikan – stallpojken Streamline. Helt ok, men en av de svagare filmerna.

star_full 2star_full 2

Charlie Chan at the Opera (1936)
Charlie Chan pic 11San Marcos opera hemsöks på den stora premiärkvällen av två mord. Kan de ha någon koppling till galningen som en tid innan flydde från ett närliggande mentalsjukhus? Familjehemligheter och otrohet står på schemat för dagen. Tur att Charlie Chan och no 1 son Lee (också comic relief förstås) är på plats i Los Angeles och kan hjälpa polisen. Pluspoäng för den gotiska känslan som råder både i mentalsjukhus och på operan!

star_full 2star_full 2star_full 2

Charlie Chan at the Olympics (1937)
No 1 son är på väg till Berlin för att tävla i olympiaden men Charlie Chan hinner dit före honom på jakt efter en värdefull uppfinning som kan ha avgörande betydelse i det kommande världskriget. Spionerier på hög nivå men allt löses tack vare den store detektiven och en hypereffektiv lokal polisstyrka iförd pickelhuvor. Inte en svastika så långt ögat kan nå!

star_full 2star_full 2star_half_full

Charlie Chan on Broadway (1937)
Charlie Chan pic 12På väg hem från Berlin (?) måste Chan och no 1 son (comic relief!) stanna till i New York. Chan vill så snabbt som möjligt fara vidare men hade inte räknat med att bli indragen i en skandalaffär. En famös dagbok jagas av såväl mindre nogräknade nattklubbsägare som skrupelfria journalister, nyhetsfotografer och nyhetsredaktörer. Kan fotografen Joan Wendell vara första gången vi ser en förvärvsarbetande kvinna i serien? I så fall oräknat de kvinnliga cirkusartisterna.

star_full 2star_full 2star_half_full
Charlie Chan at Monte Carlo (1937)
No 1 son Lee har många strängar på sin lyra. Inte bara är han olympatlet, han har också fått en tavla antagen till en Parissalong. Men på väg till Paris stannar far och son till i Monte Carlo där de måste bistå den lokala polisen för att lösa ett fall med försvunna obligationer och två rivaliserande affärsmän. Comic relief från Lee samt koleriska fransmän. Det där franska språket är allt komiskt obegripligt!

star_full 2star_full 2

2 reaktioner till “X12: Charlie Chan (1931-1937)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: