10 Things I Hate About You (1999)

10 Things I hate About YouNär jag hade sett den tyvärr o-roliga versionen av Shakespeares The Taming of the Shrew från BBC kunde jag förstå inte hålla tassarna borta från vad jag mindes som en rätt kul high-school-adaption av samma pjäs från det eminenta 90-talet.

Någonstans i det soliga Kalifornien hittar vi Padua High School med sina vanliga klickar av de populära, Marley-fansen, de golfande framtida affärsledarna och teknik-nördarna. Bland de som utgör helt egna klickar men som ändå nått en viss ryktbarhet på skolan finns Patrick Verona (rökande galning som eventuellt kan ha mördat någon) och Kat Stratford (genusmissnöjd ballbuster). Med tanke på att ingen av dem egentligen tycks särskilt avvikande eller farlig säger det kanske något om den trygga övre medelklassandan som vanligen råder vid Padua.

Till de som finner sig väl tillrätta i denna trygga medelklass får man väl räkna nye eleven Cameron James och hans omedelbara flamma Bianca som också är Kats syster. Camerons största problem under sina första skoldagar blir inte hur han ska hitta till fysiksalen eller fixa historieläxan utan hur han ska få Bianca att dejta honom och inte den egenkäre tonårsmodellen Joey.

Kat och Biancas pappa är nämligen en luttrad gynekolog som i sin yrkesbana (”up to my elbows in placenta”) träffat på alldeles för många exempel på vad lite ”oskyldig” dejting kan leda till. Regeln i det Stratfordska hemmet har därför blivit att Bianca får dejta när Kat gör det, en klurighet som pappa känner sig trygg med eftersom Kat deklarerat att hon är helt ointresserad av de omogna gossarna vid skolan. Men då har varken pappa eller Kat räknat med Patrick Verona som mot betalning från Joey lovat att bjuda ut argbiggan.

Kanske är det bara nostalgin och möjligheten att få återse (väldigt) unga upplagor av Julia Stiles, Heath Ledger, Joseph Gordon-Levitt och David Krumholtz som talar men jag måste säga att jag nog tycker att filmen höll även vid denna omtitt. En frivol och lagomt respektlös stämning sätts direkt av Allison Janneys rektor vars arbetsuppgifter sköts med vänsterhanden samtidigt som den högra skriver erotiska noveller fullmatade med ”trobbing members”.

Själva historien avviker i flera aspekter från Shakespeares original, inte minst eftersom det inte handlar om särskilt mycket tämjande från Patricks sida. I sedvanlig High School-films-anda gäller det istället för alla inblandade (men alldeles särskilt Kat och Bianca av någon anledning) att Hitta Sig Själv. Går man helhjärtat in för att inte göra det alla andra gör (gå på avslutningsbalen) blir det snart förstås en slags mainstreaming i sig självt. Som jag nämnde tidigare, Kats ”uppror” består främst i att spela Joan Jett, ha en ”cool” bil, vilja starta ett rockband och tjafsa med engelskaläraren om varför de inte får läsa Sylvia Plath. Kanske inte så vansinnigt anarkistiskt när allt kommer omkring.

Men den rådande stämningen i filmen är nu inte hyperrealism. Med ett lagomt klurigt manus, charmigt och varierat soundtrack, sympatiska roller samt bra skådisar kommer 10 Things… väldigt långt. Både Heath Ledger och Joseph Gordon-Levitt uppvisar kanske mer charm än djup men eftersom man vet vad de är (och tyvärr, var) kapabla till är man beredd att kanske till och med se mer i deras prestationer än vad som verkligen finns där anno 1999.

Av någon anledning har jag alltid gillat Julia Stiles och hon skapar en bra dynamik mellan sin Kat och både Heath och Larisa Oleynik som spelar Bianca. Larry Miller lyckas vara en överbeskyddande pappa som är rolig istället för patetisk eller läskig som sådana färder annars gärna blir. Kanske beror det uteslutande på lösgravidmagen som han tvingar sina döttrar att bära när han är orolig för att de för en sekund kan ha glömt bort vad dejting kan leda till.

10 Things… står sig bra, både som High School-film och Shakespeare-adaption. Ytterligare en härlig film från det härliga 90-talet.

star_full 2star_full 2star_full 2star_full 2

2 reaktioner till “10 Things I Hate About You (1999)”

  1. Stiles är alltid sevärd tycker jag. Tror vi talade lite om denna filmen också. Jag har sett den men det var länge sedan minns att jag den vara åtminstone roande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: