2003 års toppnyhet är givetvis att Knivsta blir Sveriges 290:e kommun, eller vad säger du Jojjenito?

På andra håll i världen invaderar amerikanska och brittiska trupper Irak den 19 mars och i december tas Saddam Hussein tillfånga.

Samtidigt som rymdfärjan Columbia exploderar vid sin inflygning till jorden skickar Kina upp sin första astronaut. The Terminator himself, Arnold Schwarzenegger väljs till guvernör i Kalifornien och Fredrik Reinfeldt blir partiledare för moderaterna. Detta är också året när socialdemokraterna förlorar en av sina starkaste frontfigurer när Anna Lindh mördas i september.

Men, för att gå över till något mer lättsamt, 2003 som filmår. Mina tio i topp är en rätt vild blandning mellan humor och allvar. Blockbustertrilogier överväger men med tre sins emellan olika delar.

10. The Return of the King
Absolut inte den bästa delen i trilogin, men det går nästan inte att lämna LOTR utanför någon lista. Däremot hade filmen gärna fått sluta i höjd med att örnarna hämtar Frodo och Sam. Eller kanske till och med (the blasphemy!) innan dess?

”For Frodo!”

Return of the king pic

9. A Mighty Wind
Även en halvdan Christopher Guest-mockumentär är fortfarande väldigt rolig till och med om man egentligen inte kan ett dyft om folkmusikbraschen. Svår att låta bli att tänka på när man satt igenom den betydligt sämre (och tristare) Inside Llewyn Davis.

”All right, here’s your giant banjo…”

A Might Wind pic

8. Monster
Charlize Theron gör en Nicole Kidman och fular ner sig rejält men presterar framförallt en väldigt bra och väldigt trasig kvinna. Det finns inga vinnare i den här monsterfilmen.

”So, I was gonna do it, and the only reason I didn’t was a 5 dollar bill, I knew I’d probably given some asshole a blowjob for it, so, it really started to piss me off that if I killed myself without spending it, well then I basically sucked him up for free!”

Monster pic

7. Smala Sussie
En värmländsk Trainspotting. Ända sedan TV-serien Rapport till himlen har jag gillat Ulf Malmros filmer och Smala Sussie är utan tvekan den bästa av dem. Hysterisk och hysteriskt rolig.

”Vi har Stanley Kubrick-festival, för fan.”

Smala Sussie pic

6. Dogville
Jag har väl i princip blivit omvänd när det gäller den danske demonregissören men när jag satte mig ned med Dogville var jag fortfarande mycket tveksam. Upplägget att förlägga hela filmen till en stor lagerlokal med enbart linjer på golvet för att markera så väl väggar som andra gränsdragningar kan säkert ses som superpretto men jag gillade det. Avskalat till formen och kolsvart till innehållet.

”Dogs can be taught many useful things, but not if we forgive them every time they obey their own nature.”

Dogville pic

5. Mystic River
Apropås kolsvart. Även om jag tyckte bättre om Dennis Lehanes bok står Clint Eastwoods mästerliga filmadaption inte långt efter. Snyggt filmat och otroligt bra rollprestationer från särskilt Sean Penn, Tim Robbins och Laura Linney.

”Because it’s like I told the girls. Their daddy is a king. And a king knows what to do and does it.”

Mystic River pic

4. Les Triplettes de Belleville
Charmig och lite udda film som tyvärr inte föll Oscarsjuryn lika mycket i smaken som Finding Nemo. Stilen är en härlig blandning mellan gammal Disney, Per Åhlin och Studio Ghibli.

”Swinging Belleville rendez-vous”

Belleville pic

3. Oldboy
En film som mer än väl motsvarade hajpen när jag väl kom mig för att se den. Klart bästa delen i Park Chan-wooks hämndtrilogi. Visuellt drabbande och härligt svartsynt.

”I’m a sort of scholar. And my major is you.”

Oldboy pic

2. Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
Det kändes minst sagt osannolikt att en film som “baserade” sig på en ålderstigen åkattraktion på Disneyland skulle bli så skamlöst underhållande. Men med ett glatt humör, ett bra score av duon Zimmer/Badelt samt en Johnny Depp och Geoffrey Rush i toppform kommer man långt. Kiera Knightleys underkäke håller så rimliga proportioner man kan begära. Orlando, who?

”But why is the rum gone?”

Pirates of the Carribean pic

1. X-Men 2
Originalet hade varit underhållande och i uppföljaren gör man helt rätt genom att fokusera på stencoole Wolverines bakgrund. En mörk historia som kantas med tragik.

”Have you ever tried… not being a mutant?”

X-Men 2 pic

Bubblare: Ong-Bak: Muay Thai Warrior, Good Bye, Lenin!, Haute Tension, Bad Santa, Finding Nemo, Open Water, Hulk, Sinbad: Legend of the Seven Seas, 21 Grams

Ska jag ge mig på spåkulan igen? Fiffis filmtajm inkluderar Lost in Translation, Jojjenito gillar Ong-Bak, Filmitch listar Dark Blue, Spel och film favoriserar Bruce Almighty medan Flmr plockar Identity.

Och här finns facit:
Fiffis filmtajm
Jojjenito
Filmitch
Spel och film
Flmr

Fripps filmrevyer och Movies-Noir har redan konstruerat sina listor för det här året. Ordentliga gossar.