2013 års tio bästa filmer

Året som inte ligger så värst långt bort präglades bland annat av ekonomisk kris i Europa och Edward Snowden ruskar om getingboet ordentligt i början av juni.

Utöver current events bör 2013 nog kunna utnämnas till ett av de mest extrema biopic-BOATS-åren hittills. Av de filmer jag hunnit se kan en tredjedel hänföras till denna kategori. Men trenden tycks inte mattas av. Snart börjar det kanske vara enklare att hålla reda på vilka filmer som inte är BOATS eller remakes/uppföljare/prequels än tvärtom?

Alltnog, en frisk blandning inom ramen för BOATS-manin men det finns fortfarande en hel del omtalade filmer som jag känner att jag saknar för året.

10. 12 Years a Slave

Osannolik men ändå sann. Berättelsen om Solomon Northups 12 år i slavfångenskap bjuder på ett angeläget ämne och bra skådisar (Nä, Brad Pitt, jag pratar inte med dig nu). Samt Steve McQueens patenterade (?) distansering.

“Something to eat and some rest; your children will soon enough be forgotten.”

12 years a slave pic

9. Don Jon
Joseph Gordon-Levitts regidebut om Jersey-killen Jon som delar sin tid mellan gymmet och tjejerna. Den tid han inte lägger på sitt porrsurfande, det vill säga. Karikatyr eller underhållande personporträtt är upp till publiken att avgöra.

“There’s only a few things I really care about in life. My body. My pad. My ride. My family. My church. My boys. My girls. My porn.”

Julianne Moore and Writer-Director Joseph Gordon-Levitt star in Relativity Media's Don Jon. Photo credit: Daniel McFadden ©2013 Relativity Media, LLC. All Rights Reserved.

8. Ida
Det är Polen, det är svart-vitt, det är 60-tal. Och ändå tyckte jag mycket om nunnenovisen Idas resa i sökandet efter vad som hänt hennes föräldrar under andra världskriget. Ibland händer det!

“Do you have sinful thoughts sometimes?”

Ida, with Dawid Ogrodnik and Agata Trzebuchowska

7. Star Trek Into Darkness
Det behövdes två nya Star Trek-filmer för att jag skulle fatta grejen. Eller också hängde det på Benedict Cumberbatchs skurk. Grymt underhållande i vilket fall som helst.

“I am Vulcan, sir. We embrace technicality.”

Into Darkness pic

6. Monica Z
Årets mesta svenska storfilm där särskilt debutanten Edda Magnason imponerade stort. Annars påminde Monica Z en del om Fruitvale Station – en biopc-BOATS på gott och ont. Men Monica Z var klart mer fantasirik i sitt framförande, det måste erkännas.

”Man kan säga att jag har försökt ta mig så nära man kan komma.” (Edda om rollen som Monica)

Edda Magnason (Monica) och Sverrir Gudnason (Sture Åkerberg)

5. Gravity
Det känns som Gravity blev en besvikelse men egentligen handlade det bara om att jag inte älskade Alfonso Cuarons placering av Sandra Bullock i jymden lika förbehållslöst som många andra. För visst var det en grymt bra och spännande film. Om bara inte det där förbenade slutet hade funnits där…

“Clear skies with a chance of satellite debris.”

Gravity pic

4. Philomena
Listans sista biopic-BOATS, scout’s honor! Philomena Lee är ingen nunna som Ida, istället har hon lidit svårt under religionens ok. Och ändå är hon fortfarande en hängiven katolik. Steve Coogan försöker klura ut hur det är möjligt samtidigt som han hjälper underbara dame Judi Dench att hitta Philomenas son.

“She told four people today that they’re one in a million. What are the chances of that?”

Philomena pic

3. Snowpiercer
Filmen som tack vare utebliven biopremiär i Sverige tvingades bli något av en undergroundsuccé. Filmens sociala ambition är kanske inte så subtil men vad gör det när den kommer i ett så snyggt paket (valfritt huruvida Tilda Swintons löständer ska räknas in i det)?

“You know what I hate about myself? I know what people taste like. I know babies taste the best.”

Snowpiercer pic

2. Still Life
Filmen som jag nästan missade till listan och det hade inte känts bra. Att Eddie Marsan gör en fin prestation var kanske inte lika mycket av överraskning som Chris Evans i filmen ovan, men det är icke desto mindre en prestation som förtjänar all uppmärksamhet den kan få. En stillsam, omsorgsfull och fin film om en stillsam, omsorgsfull och fin man.

”I’m the guy who plays human beings. I understand why the characters are doing what they’re doing.” (citat direkt från hästens mun, dvs Eddie Marsan. Webben var märkligt befriad från filmcitat från Still Life)

still-life-c

1. Hotell
Årets trevligaste överraskning på Malmö filmdagar. Att det kunde vara så underhållande och berörande att ta lite semester från både vardag och jaget?!

”Jag tyckte att det var lustfyllt att ge de här människorna någon slags kreativt vansinne där de lever ut allting” (Alicia om rollen som Erika)

Hotell pic

Bubblare: Pacific Rim, The Conjuring, The Wolf of Wall Street, Pain & Gain, The Desolation of Smaug, World War Z, The Lunchbox, Stoker, Sådan far, sådan son, Big Bad Wolves, Fruitvale Station

Eftersom året 2013 inte ligger särskilt långt bort har de flesta fått tummen ur betydligt snabbare än jag själv och redan publicerat listor:
Jojjenito
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Fiffis filmtajm

Men jag har i alla fall en ny kompis med mig. Hmmm, vad kan nu Flmr ha tagit med på sin lista? Jag gissar att han höjer både Her och Gravity till skyarna.
Flmr

10 reaktioner till “2013 års tio bästa filmer”

 1. Ojojoj. Intressant lista!

  Dels smyger sig en del filmer in här som är från 2013 enligt imdb men som ”var aktuella” under 2014. Diffen uppkommer när en film haft en festivalpremiär långt före den får allmän spridning. Då kan filmer bli spridda på två år i mina sammanställningar men det är inget jag gör någopt åt så då får det bli så. Ida är en sådan film.

  Dels har du mad filmer som jag blir jätteförvånad över, framför allt för att jag inte uppfattade att du gillade dem så mycket när vi såg filmerna ihop (Don Jon, Monica Z)…

  Låt oss se:
  10. 12 years… Inte sett och inte speciellt sugen, typisk historiskt drama, oscarsbait, inget för mig

  9. Don Jon, såg den i Malmö och tyckte den var riktigt risig.

  8. Ida, inte sett, blir kanske av någon gång…

  7. Star Trek, nja, helt ok för stunden. 2/5

  6. Monica Z, sågs i Malmö. Habil biopic, inget speciellt, 2-3:a

  5. Gravity, på min lista, etta till och med.

  4. Philomena, såg jag med Christian på bio. Blev bara provocerad av filmen…

  3. Snowpiercer, var den från 2013? Jaha, sett filmen, den är festlig, stark trea?

  2. Still life, inte sett

  1. Hotell, såg vi i Malmö. Väldigt rolig och med på min lista (plats 9)

 2. Endast två små överlapp men äsch, dom är inte små dom är KANON ju!
  Go Eddie! Go Eddie! Go Eddie! OCH Hotell såklart! 😀

 3. @Henke: En del av filmerna på listan skulle säkert inte ha funnits med där om jag sett lite fler filmer från detta år. Tänker mig nog att åtminstone bottenfemman kan tillhöra denna kategori.

  @Fiffi: Eddie och Alicias år, detta 2013…

 4. Aha, en lite annorlunda lista, men det är kul det med 🙂

  EJ SETT: Don Jon, Monica Z, Still Life, Hotell
  Kommentar: Kan tänka mig att se samtliga, speciellt Still Life har jag haft ögonen på ett bra tag nu.

  GILLADE INTE: 12 Years a Slave
  Kommentar: Blev aldrig engagerad i den, dock ett gott hantverk.

  GANSKA OK: Ida, Star Trek Into Darkness, Snowpiercer
  Kommentar: Alla tre går att se, men blev besviken på dem.

  BRA: Philomena, Gravity
  Kommentar: Båda funkade där Gravity är den jag gillar mer av de två. Men ingen av dem är topp tio material för egen del.

  0 av 10 alltså, haha 😉 Bland dina bubblare har du The Wolf of Wall Street som var med på min topp tio. Dessutom gillade jag The Lunchbox som är en bubblare hos mig.

 5. Har inte gjort någon lista än men anar att Philomena, Still life och Gravity nog skulle kinna dyka upp på en framtida lista.

 6. @Movies-Noir: Nej, det var inte många överlapp den här gången 🙂 Men som sagt, jag känner att jag har många kvar att se från detta år så listan får nog ses som rätt prematur.

  @Filmitch: Låter bra det 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: