X5: Terminator #2 (1984-2015)

PrintNär det är dags för seriens fjärde film insåg produktionsteamet att det var läge för lite välbehövligt nyskapande och Terminator Salvation tilldrar sig därför i den framtid som de tidigare tre filmerna arbetat så hårt för att undvika. John Conner är numera en synnerligen sammanbiten motståndsledare men fortfarande bara en kugge i ett remarkabelt välorganiserat och högteknologiskt motstånd. För teknologi som människan kan kontrollera är av godo… Eller nåt… Han måste fortfarande leva med vetskapen om att han sannolikt kommer att behöva skicka tillbaka en viss Kyle Reese till 1984 för att rädda mamma Sarah samtidigt som han försöker vinna kriget mot maskinerna på ort och ställe.

Den tidsmässiga placeringen samt introducerandet av den optimale roboten som inte ens vet om att han är en robot förvandlar dock Salvation till en standardprodukt inom ramen för dystopiska framtidsfilmer. Fokuseringen på huruvida det går att undkomma sitt öde eller inte som genomsyrade de tre första filmerna är närmast borta. Eftersom det går att ställa sig en hel del frågor kring hur denna maskin-framtid egentligen är uppbyggd (varför behöver infiltrationsterminatorerna exempelvis vara oförstörbara?) samt det faktum att motståndsrörelsen själva är extremt teknikberoende har man inte heller plockat med sig det varnande budskapet om att människans teknikkontroll bara är en illusion. Vilket å andra sidan blev ett rätt viktigt element i Terminator Genisys.

Terminator GenisysOmtittarna bekräftade i stort vad jag mindes av de fyra filmerna sedan innan. Originalet är mörkt med lika mycket skön 80-talsstämning som halvruttna 80-talseffekter (undrar om man sparade det där Arnie-huvudet till Total Recall?). Tvåan är en actionrökare av sällan skådat slag om än lite väl långdragen nu när det mesta som händer känns mycket välbekant.

Trean är tyvärr rätt oengagerande även om Claire Danes får spela en ovanligt handlingskraftig roll för att vara Claire Danes. Kanske ligger problemet i att den nya terminatorn T-X är för överlägsen, det har liksom slutat bli någon sport att komma undan henne. Därmed blir det också alltför obegripligt hur hon gång på gång missar sitt byte. Fyran är som sagt mer av en generisk sci-fi. Även om jag verkligen gillar bilderna vi får av den maskinstyrda framtiden med olika typer av livsfarliga robotar högt och lågt är den dessvärre också platt i framförandet. Sam Worthingtons opersonlighet skulle komma att matchas först av Jai Courtney i Terminator Genisys och Christian Bales gravallvar jobbar inte för honom den här gången. Det krävs tydligen en regissör av Christopher Nolans kaliber för att klara av det.

Att Terminator Genisys tog ett rejält omtag storymässigt och i princip utesluter allt som hände i trean och fyran var så här i backspegeln ett smart drag. Än så länge tycker jag nog att femman klår både del tre och fyra även om den förstås har en bra bit kvar till ettan och tvåan.

Pssst, även Jojjenito har dragit en repa genom alla fem filmerna…

The Terminator (1984)

star_full 2star_full 2star_full 2star_full 2star_half_full

Terminator 2: Judgement Day (1991)

star_full 2star_full 2star_full 2star_full 2

Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

star_full 2star_half_full

Terminator Salvation (2009)

star_full 2star_half_full

Terminator Genisys (2015)

star_full 2star_full 2star_full 2

8 reaktioner till “X5: Terminator #2 (1984-2015)”

  1. Håller med i stort när det rör betygen kanske en halv stjärna hit eller dit. Bra sammanfattning som jag tackar för.

  2. Japp, håller med att det blir något krystat när den nya T-X är sååååå överlägsen men ändå ständigt misslyckas. Med T-800 så fanns det i alla fall en chans att kunna utmana terminatorn.

  3. @Jojjenito: Ja, det enda som återstår att förklara i det avseendet är varför de gör så många… 🙂

  4. Har ju inte sett Genisys än men i övrigt håller jag med om betyg och ranking mellan filmerna. Fast har inte sett om T2 eller 3 på ett tag… Får kanske bli till hösten.

  5. @Henke: Åhå, hade kanske gissat att den serien skulle ha funnits med i din serie-genomgång. Men den börjar kanske ha allt för många år på nacken?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: